reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Alergie wszelakie: Skaza Białkowa ... :/ i inne

reklama
mam też taki krem Mecortolon, po którym jak posmaruje mocno czerwone i suche plamy na noc na drugi dzień są mniej widoczne i gładkie czyli moim zdaniem pomaga...ale to raczej też tylko doraźnie.....i w sumie nie powinno się go stoswać u dzieci poniżej drugiego roku życia ale widocznie są wyjątki ;)
Na Elidelu też jest tak napisane, a jednak wszyscy przepisują go dzieciom :) Na większości kremów tak jest napisane, bo nie robi się chyba testów na młodszych dzieciach.

to, że jabłko nie jest jedynym alergenem to wiem na pewno...tylko po prostu zdziwiłam się, że jabłko też może wywołać taką reakcję, ale możlwie, że to zwyczajna nietolerancja......odczekam kilka dni i podam w takim razie ziemniaczka.....a Wy podajecie takiego normalnego ugotowanego czy ze słoiczków bo nigdzie nie widziałam samych ziemniaczków albo samej dyni czy marchewki ? :p

Ja podałam najpierw marchewkę, a potem marchewkę z ziemniaczkiem :) Raz ugotowałam ziemniaczka normalnie (nie wiem dlaczego, ale ponoć nie należy gotować młodych, tylko stare) i dałam trochę, ale dosyć ciężko mu się ćlamkało. Trzeba by było jakoś purre zrobić z jakimś tłuszczem roślinnym.

Jedna dermatolog kazała jedną kropelkę na noc a druga tak samo 2 X 3 kropelki więc podaję 2 krople na noc :p
Ja jeszcze podpytałam pediatrę, tatę naszego przyjaciela, i powiedział, żeby dawać około 30min przed spacerkiem 3 kropeli... Maciek kicha i trze oczka tylko na spacerku, więc taka dawka powinna nam wystarczyć ;-)

Dziewczyny, czy reakcją alergiczną na nowe pokarmy mogą być duszności? Wiem, że wysypka ale czy na drogi oddechowe może się przerzucić bez wysypki? Czy gluten może tak działać?

Dziewczyny, czy reakcją alergiczną na nowe pokarmy mogą być duszności? Wiem, że wysypka ale czy na drogi oddechowe może się przerzucić bez wysypki? Czy gluten może tak działać?

Hmm, słyszałam, że u dorosłych to częsta reakcja po zjedzeniu nietolerowanego produktu, ale niestety nie wiem czy u dzieci też:no:

Mamo Stacha nie mogę się podeprzeć żadnymi mądrymi źródłami, ale mój brat miał alergię na gluten i moja mama mówi, że można mieć duszności, ale zazwyczaj nietolerancja glutenu objawia się bardzo delikatnie i po długim czasie. Ale reakcją alergiczną mogą być na równi zmiany skórne, sensacje jelitowe, jak i duszności.

Ja się duszę (puchnie mi krtań) jak zjem 'swoje alergeny', ale nie wiem jak to jest u maluszków:no: Przypuszczam, że moż być podobnie :-(

Mój Franek ma jakby duszności, jakiś dziwny mi się wydaje i nie wiem czy łączyć to z chorobą czy z tym, że w poniedziałek próbował gluten. Wysypki brak, wczoraj jeszcze była ledwo widoczna, ale też nie wiem czy to od glutenu czy od płynu do kąpieli (włożyłam go do wspólnej kąpieli ze Stasiem i się później dowiedziałam, że M dolał tam płyn Johnsona).

Mamo Stacha tylko Ty możesz to obiektywnie ocenić czy faktycznie się coś dzieje, czy to tylko np chwilowe podziębienie. Ale na chłopski rozum raczej mało prawdopodobne jest by Franek miał taką ciężką reakcję alergiczną (duszności), a nie miał żadnej innej. Ale wyjątek potwierdza regułę, więc bardzo trudno jest mi Tobie coś doradzić :( Jak masz silne wątpliwości to do lekarza leć i tyle, ale to sama wiesz najlepiej :)

reklama
Mamo Stacha z tego co wiem od glutenu nie ma się wysypki, zazwyczaj nietolerancję na gluten widać po kupkach.
No ale różnie może być bo Antek ma np alergie oddechową na nabiał więc lepiej to sprawdzić.

Do góry