reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Alergia pokarmowa?!

Agati88

Fanka BB :)
Cześć dziewczyny,potrzebuje waszej pomocy bo za chwilę oszaleje albo się rozwiode z mezem przez kłótnie. Mój synek ma prawie 3miesiace. Początkowo karmilam go piersią i dokarmialam NANem było w miarę ok oprócz bólów brzuszka. Byłam z tym u pediatry przepisala bebilon pepti niby na te kolki. Średnio mi się to podobało bo to mleko dla alergików,ale zaufalam lekarce. Synek pil to mleko od około 25.08 po 10 dniach ok 5.09 pojawiła mu się pod oczkiem sucha plamka ala liszaj. Byłam świecie przekonana że to liszaj jest. Natłuszczalam smarowalam -nic. Plamka robiła się większą i większą i zrobiła się też na drugim poliku wraz z małymi krostkami na skroniach. Nie laczylam tego z alergia pokarmowa. Byłam w czw.u kardiologa z synkiem pokazałam mu buzie i pani dr stwierdziła że wygląda to na alergie pokarmowa i przepisala mleko nutramigen. Synek je pije od czw.na razie mieszane z pepti. Ale do czego zmierzam. Strasznie to swedza te zmiany jest niespokojny drapie się płacze z mężem się przez to kłócimy:/ nie wiem jak mu pomóc. Chodzi mi o to z obserwacji moich wynika że jak miesiąc od urodzenia był na nanie nic mu nie było,po podawaniu pepti zaczęły się problemu skórne i świąd. Maz mówi że po nutramigenie jest gorzej bo więcej się drapie mnie ciężko stwiedzic bo to kilka dni. Czy to możliwe że te mleka go uczulaja? Czy wrócić do NAN CZY BEBILON ? Chce jutro znowu pójść do pediatry że swoimi wątpliwościami ale do jutra zwariuje. Strasznie mnie korci żeby dac mu zwyczajne mleko,Ale boję się że jak faktycznie ma alergie to mu bardziej zaszkodzi. Miała któraś z Was taki problem? Poradzcie coś,synek te mleka miał tylko że względu na kolki te pepti.

reklama
Robilas testy? Syn widze juz spory.
A prowokcje robisz co jakiś czas?

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Nie robiłam testów bo myślę że są zbędne. Po tygodniu podawania jogurtu wraca wysypka, biegunki z krwia,wodnisty katar, sapka oraz puchną mu usta i powieki. Nie miły widok i jeszcze gorsze dla dziecka. Oboje nie mogą nabiału a syn jeszcze innych rzeczy ,zobaczymy jak z córką.
Ale już przywykłam. Pieke mu bułki,chleby, pije mleka roślinne, do jakiś budyni czy naleśników robię mu kokosowe/jaglane. Nie wiem czy kiedyś im to minie ale przynajmniej zdrowo się odżywia ją. Próbę robię co 4-6msc

Hubert 18.02.2015 [emoji213]
Wiktoria 06.06.2017 [emoji214]

reklama
Dziewczyny jestem po wizycie u alergologa Pani dr stwierdziła silna alergie pokarmowa i przepisala nutramigen puramino i dermavell masc. Mam przez następne 3 miesiące podawać to mleko. A na ciemieniuche dermicin. Gdyby wystepowal swiad masc prurigo.

Cześć dziewczyny, wracam do was po 2 tyg.bycia na nutramigenie puramino. Nie ma żadnej poprawy liszajki na policzkach dalej są, pojawiła się wysypka na brzuchu i przy lokciach na rączkach. Skora jest szorstka w kąpieli,pomimo emitentów. Czy to możliwe że mleko jeszcze nie działa czy po prostu jest nieskuteczne? Chyba znowu wybiore się do tej alergolog:( już zaczynam myśleć zw to ta lovela go też uczula bo nie miał takiej wysypki na brzuszku.

Cześć dziewczyny, wracam do was po 2 tyg.bycia na nutramigenie puramino. Nie ma żadnej poprawy liszajki na policzkach dalej są, pojawiła się wysypka na brzuchu i przy lokciach na rączkach. Skora jest szorstka w kąpieli,pomimo emitentów. Czy to możliwe że mleko jeszcze nie działa czy po prostu jest nieskuteczne? Chyba znowu wybiore się do tej alergolog:( już zaczynam myśleć zw to ta lovela go też uczula bo nie miał takiej wysypki na brzuszku.
U nas poprawa była na następny dzien. Ja bym dawała pepti, z tego co wiem dzieci dużo lepiej go tolerują bo jest hydrolizatem białek serwatkowych a nutramingen kazeiny która sama w sobie jest najgorszym alergenem

Hubert 18.02.2015 [emoji213]
Wiktoria 06.06.2017 [emoji214]

Ja też daję bebilon pepti.to co wychodziło po mleku zeszło w ciągu ok.tygodnia.ma jeszcze suche miejsca ale to musi być od czegoś innego. Na razie zaczęliśmy przegotowywac wodę do kąpieli bo może coś w niej być. Czasem skóra wygląda dużo lepiej ale są pojedyncze dni że jest gorzej. Jednak nie jest całkiem wysypany jak przed zmianą mleka.porozmawiaj z lekarzem i może spróbujcie pepti.co do chemii to ja piore w płatkach mydlanych. Możesz też spróbować innych kosmetyków do skóry atopowej. My używamy Latopic ale dziewczyny podawały tu różne nazwy.może się okazać że będziesz potrzebować maści dla maluszka.nam lekarz wczoraj polecił dermaveel ( bez sterydów )ale jeszcze nie stosowalismy. Dziś idę do apteki to napisze czy małemu pomoze

reklama
My używamy dermavell zamiennie z zinalfat( rano jeden, wieczorem drugi) efekty widać po 3-4 dniach stosowania. Pojedynczo żaden z tych leków nie działa na moją córkę. Ale jednemu to pomoże innemu co innego. Spróbuj jeszcze zmienić lovelle na bobini(kupisz w tesco albo w rosmanie) w płynie jeżeli myślisz że to może być to.

Do góry