reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Alergia pokarmowa?!

Agati88

Fanka BB :)
Cześć dziewczyny,potrzebuje waszej pomocy bo za chwilę oszaleje albo się rozwiode z mezem przez kłótnie. Mój synek ma prawie 3miesiace. Początkowo karmilam go piersią i dokarmialam NANem było w miarę ok oprócz bólów brzuszka. Byłam z tym u pediatry przepisala bebilon pepti niby na te kolki. Średnio mi się to podobało bo to mleko dla alergików,ale zaufalam lekarce. Synek pil to mleko od około 25.08 po 10 dniach ok 5.09 pojawiła mu się pod oczkiem sucha plamka ala liszaj. Byłam świecie przekonana że to liszaj jest. Natłuszczalam smarowalam -nic. Plamka robiła się większą i większą i zrobiła się też na drugim poliku wraz z małymi krostkami na skroniach. Nie laczylam tego z alergia pokarmowa. Byłam w czw.u kardiologa z synkiem pokazałam mu buzie i pani dr stwierdziła że wygląda to na alergie pokarmowa i przepisala mleko nutramigen. Synek je pije od czw.na razie mieszane z pepti. Ale do czego zmierzam. Strasznie to swedza te zmiany jest niespokojny drapie się płacze z mężem się przez to kłócimy:/ nie wiem jak mu pomóc. Chodzi mi o to z obserwacji moich wynika że jak miesiąc od urodzenia był na nanie nic mu nie było,po podawaniu pepti zaczęły się problemu skórne i świąd. Maz mówi że po nutramigenie jest gorzej bo więcej się drapie mnie ciężko stwiedzic bo to kilka dni. Czy to możliwe że te mleka go uczulaja? Czy wrócić do NAN CZY BEBILON ? Chce jutro znowu pójść do pediatry że swoimi wątpliwościami ale do jutra zwariuje. Strasznie mnie korci żeby dac mu zwyczajne mleko,Ale boję się że jak faktycznie ma alergie to mu bardziej zaszkodzi. Miała któraś z Was taki problem? Poradzcie coś,synek te mleka miał tylko że względu na kolki te pepti.

reklama
Mój synek też miał alergię. Lekarz pediatra do którego chodziliśmy wypisywał kolejne mleka z apteki, aż w końcu dopasował i pomoglo. Nie miał już biegunek ani wzdętego brzuszka. Trzeba być cierpliwym i obserwować. Nam pomógł bebilon pepti DHA. Używaliśmy go cały czas.

reklama
Hej dziewczynyWróciłyśmy wlasnie przed chwilą od kolejnego alergologa. Powiedział ze nie mam sie juz katować z karmieniem piersia i malutka ma przejść na bebilon pepti dha 2 . Czytam na forach ze zawiera laktozę, ze jest robiony z serwatki... Iga jest alergikiem na mleko krowie kozie... Rownież przepisał nam maść holesterelowa z wit A juz taką stosujemy i kolejna to holesterelowa ze sterydem chyba chydrokortynozum...:: I kropelki zyrtek. Kurcze nie wiem co z tym mlekiem , bo ostatnio pediatra wspomniała ze moze przepisać nam mleko nutramigen ale powiedział ze malutka pewnie nie bedzie chciała go pic bo jest okropne... Każdy lekarz mówi co innego. Juto mamy bilans roczniaków zobaczymy co powie kolejny pediatra.

Mój też ma alergie na białko mleka krowiego.bebilon HA zmieniliśmy na bebilon pepti i mały go toleruje.poprawa była widoczna gdzieś w drugim tygodniu.

Hej dziewczynyWróciłyśmy wlasnie przed chwilą od kolejnego alergologa. Powiedział ze nie mam sie juz katować z karmieniem piersia i malutka ma przejść na bebilon pepti dha 2 . Czytam na forach ze zawiera laktozę, ze jest robiony z serwatki... Iga jest alergikiem na mleko krowie kozie... Rownież przepisał nam maść holesterelowa z wit A juz taką stosujemy i kolejna to holesterelowa ze sterydem chyba chydrokortynozum...:: I kropelki zyrtek. Kurcze nie wiem co z tym mlekiem , bo ostatnio pediatra wspomniała ze moze przepisać nam mleko nutramigen ale powiedział ze malutka pewnie nie bedzie chciała go pic bo jest okropne... Każdy lekarz mówi co innego. Juto mamy bilans roczniaków zobaczymy co powie kolejny pediatra.
Z serwatki ale ona jest shydrolizowana.

Hubert 18.02.2015
Wiktoria 06.06.2017

Rozumiem, a myślicie ze swędzenie ustanie bo na noc strasznie sie nasila. I lekarz powiedział żeby nawet 3 razy dziennie kapać dziecko w emolientach co mnie strasznie zaskoczyło.... A tych emolientow tyle zmienialiśmy ze nie wiem do którego wrócić... Teraz kapalam malutka w oleju kokosowym to płakała bo chyba swedzialo ja wszystko , a jeszcze ostatnio w oleju lnianym.

Ojej nie wyobrażam sobie 3 razy dziennie kąpać dziecka...dziwne te zalecenia. Jeśli Twoja mała ma mocno nasiloną alergie to nie przechodziłabym na bebilon pepti- mojego Julka uczulił . Zresztą nie rozumiem czemu lekarz radzi zakończyć kp. Mleko matki jest pomocne dla alergików i tym bardziej alergolog powinien to wiedzieć. No chyba że Ty sama chcesz zakończyć. Decyzja oczywiście należy do Ciebie. Zresztą, jeśli lekarze myślą że przestawienie dziecka piersiowego na to okropne w smaku mm dla alergików jest takie łatwe to niech sami spróbują... Twoja mała potrafi pić z butli ? Bo mój nie dość że butli by nie ruszył to tym mlekiem by pewnie pluł dalej niż widzi. Dziwne że u Twoje córy jest tak źle ze skórą mimo diety [emoji20] widocznie nadal coś ją uczula. Mam nadzieję że stosując dietę czytasz składy? Białko mleka krowiego często znajduje w wędlinach np.

Rozumiem, a myślicie ze swędzenie ustanie bo na noc strasznie sie nasila. I lekarz powiedział żeby nawet 3 razy dziennie kapać dziecko w emolientach co mnie strasznie zaskoczyło.... A tych emolientow tyle zmienialiśmy ze nie wiem do którego wrócić... Teraz kapalam malutka w oleju kokosowym to płakała bo chyba swedzialo ja wszystko , a jeszcze ostatnio w oleju lnianym.
Dziwne te zalecenia lekarza, z tego co ja wiem dzieci z azs powinno się kąpać właśnie jak najrzadziej. Chlorowana woda tylko pogarsza stan skóry. Spróbuj emolium plus olej kokosowy i pepti[emoji4]

Hubert 18.02.2015
Wiktoria 06.06.2017

Zgadzam się z Sasankaa.woda wysusza skórę. Ja dodatkowo przegotowuje wodę do kąpieli małego bo lekarz stwierdził że może coś w niej uczulac.dodaje emulsje i kąpie go ok.10 minut.potem szybko smaruje żeby skóra nie straciła wilgoci.my używamy Latopic do kąpieli i smarowania. Rano jak go przebieram to znów smaruje całego. W ciągu dnia kilka razy tylko zmienione miejsca.staram się żeby nie były zbyt suche bo skóra jest wtedy napięta. Używamy też masci dermaveel bez sterydów. Zmiękcza skórę. Szukaj alergenów bo nie tylko mleko uczula.skoro karmisz piersią to może coś zjadasz czego maluszek nie toleruje

Aha, jeśli coś stosujesz to próbuj przez kilka dni.uczulenie znika powoli.jeśli się nasili to od razu przestań używać danej rzeczy.staraj się używać np.jednego kosmetyku na raz (serii).będzie Ci łatwiej eliminować.czytaj skład. Będziesz wiedziała co pomaga a czego unikać w Waszym przypadku :)

reklama
Tak zalecenie z kąpielami to przesada, dermewl maść tez używamy. Wiesz co ja duzo słodyczy ciasta paczki pierniki ...nie mogę z mimi skończyć , pewnie to tez malutka uczula. Co do wędlin cieżko o taka bez E i z dobrym składem mąż stara sie takie wybierać ale moze jeszcze cos jest z mleka w tych szynkach... Piersia chce karmic dalej ale juz jestem tak pogryziona ze masakra... Boje sie wszystkiego eliminować w swojej diecie bo nie chce popaść w jakaś chorobę wazę raptem 54 kg....

Do góry