reklama
A
asiunia876
Gość
ja tez poprosze ale jakis taki dla srednio lub slabo-zaawansowanych hihi
madziarkas
Fanka BB :)
Pierniczki mmmniam - co roku pieczemy z mamą w ilościach hurtowch.
Podaje sprawdzony przepis:
30 dag mąki
10 dag cukru
1 łyżka masła
1 jajko
1 łyżka sody
z łyżka przyprawy piernikowej
1/2 szklanki miodu
1 jajko do smarowania (białko)
Miód zagrzać w rondlu. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i przyprawę. Wlać miód, dodać jajko i masło. Zagniatać (10min). Rozwałkować ciasto na grubość ok. 2mm. Wykrawać różne kształty pierniczków, posmarować białkiem (ja zawsze przed pieczeniem zdobię orzechami, migdałami). Piec ok. 15-20 min.
Można również pokrojone orzeszki wrzucić do wyrobionego ciasta - będę w środku :-)
Podaną ilość składników zawsze conajmniej podwajamy, zwykle prawie z kg mąki robimy. Po wyciągnięciu z piekarnika pierniczki jeszcze ciepłe są pyszne ale jak ostygną robią się twarde jak kamień dlatego trzeba je upieć przynajmniej dwa lub nawet trzy tygodnie przed świętami wtedy cudownie zmiękną. Chłodne pierniczki dodatkowo lukruję i maluję kolorowymi pisaczkami
Gdy coś było niejasne, piszcie dziołszki
Podaje sprawdzony przepis:
30 dag mąki
10 dag cukru
1 łyżka masła
1 jajko
1 łyżka sody
z łyżka przyprawy piernikowej
1/2 szklanki miodu
1 jajko do smarowania (białko)
Miód zagrzać w rondlu. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i przyprawę. Wlać miód, dodać jajko i masło. Zagniatać (10min). Rozwałkować ciasto na grubość ok. 2mm. Wykrawać różne kształty pierniczków, posmarować białkiem (ja zawsze przed pieczeniem zdobię orzechami, migdałami). Piec ok. 15-20 min.
Można również pokrojone orzeszki wrzucić do wyrobionego ciasta - będę w środku :-)
Podaną ilość składników zawsze conajmniej podwajamy, zwykle prawie z kg mąki robimy. Po wyciągnięciu z piekarnika pierniczki jeszcze ciepłe są pyszne ale jak ostygną robią się twarde jak kamień dlatego trzeba je upieć przynajmniej dwa lub nawet trzy tygodnie przed świętami wtedy cudownie zmiękną. Chłodne pierniczki dodatkowo lukruję i maluję kolorowymi pisaczkami
Gdy coś było niejasne, piszcie dziołszki
To są przepisy dziewczyny z forum październikowego. Rewelacja. Robiłam w zeszłym roku i super wychodzą.
- 1/2 szkl. miodu
- 10 łyżek miękkiego masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 jajka
- 4 i 1/2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki sody
- opakowanie przyprawy do piernika
Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Wałkować na grubość 3 mm i wycinać kształty.
Wyłożyć na blachę ówcześnie wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 10 min - ciastka musza być wypieczone.
Ozdobić lukrem - 1/2 szkl cukru pudru aby był lukier gęsty.
- 1 kg mąki
- 2 szkl. cukru pudru (może być zwykły wtedy proporcja 1 i 1/2 szkl.
- kostka margaryny Kasia
- 5 żółtek i 1 całe jajo
- proszek do pieczenia cały
- cukier wanilinowy cały
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany (dodać można nawet 4 czy 5 bo ciasto "zabiera" przy mieszaniu)
Składniki włożyć do miski i zagnieść. Jak się dobrze sklei to po kawałku rozwałkowywać na grubość taką jak pierniczki czyli 3 mm.
Piekarnik nagrzany do 170 st C i piec aż się zrumienią.
Pierniczki
- 1/2 szkl. miodu
- 10 łyżek miękkiego masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 jajka
- 4 i 1/2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki sody
- opakowanie przyprawy do piernika
Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Wałkować na grubość 3 mm i wycinać kształty.
Wyłożyć na blachę ówcześnie wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 10 min - ciastka musza być wypieczone.
Ozdobić lukrem - 1/2 szkl cukru pudru aby był lukier gęsty.
CIASTECZKA KRUCHE
- 1 kg mąki
- 2 szkl. cukru pudru (może być zwykły wtedy proporcja 1 i 1/2 szkl.
- kostka margaryny Kasia
- 5 żółtek i 1 całe jajo
- proszek do pieczenia cały
- cukier wanilinowy cały
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany (dodać można nawet 4 czy 5 bo ciasto "zabiera" przy mieszaniu)
Składniki włożyć do miski i zagnieść. Jak się dobrze sklei to po kawałku rozwałkowywać na grubość taką jak pierniczki czyli 3 mm.
Piekarnik nagrzany do 170 st C i piec aż się zrumienią.
Bachucha
Fanka BB :)
Marma - te pierniczki też mają być pieczone 2 tygodnie wcześniej, czy wystarczy 3-4 dni?
alexandra_73
Fanka BB :)
sliczne brzuszki )
mamusiaDorusia
Fanka BB :)
madziarkas-mam identyczny przepis,rzeczywiście-pierniczki pierwsza klasa)
Wieczorem podam Wam moje sprawdzone!
Wieczorem podam Wam moje sprawdzone!
reklama
A
asiunia876
Gość
no wlasnie ja mam to samo ze moje pierniki czy zaraz po upieczeniu czy 2 tyg po sa twarde jak kamien i nikt ich nie je bo sobie mozna zeby polamac co robie zle?
Podziel się: