reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ale to juz było....czyli kwietniowe archiwum

reklama
Pierniczki mmmniam - co roku pieczemy z mamą w ilościach hurtowch.
Podaje sprawdzony przepis:

30 dag mąki
10 dag cukru
1 łyżka masła
1 jajko
1 łyżka sody
z łyżka przyprawy piernikowej
1/2 szklanki miodu
1 jajko do smarowania (białko)

Miód zagrzać w rondlu. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i przyprawę. Wlać miód, dodać jajko i masło. Zagniatać (10min). Rozwałkować ciasto na grubość ok. 2mm. Wykrawać różne kształty pierniczków, posmarować białkiem (ja zawsze przed pieczeniem zdobię orzechami, migdałami). Piec ok. 15-20 min.
Można również pokrojone orzeszki wrzucić do wyrobionego ciasta - będę w środku :-)

Podaną ilość składników zawsze conajmniej podwajamy, zwykle prawie z kg mąki robimy. Po wyciągnięciu z piekarnika pierniczki jeszcze ciepłe są pyszne ale jak ostygną robią się twarde jak kamień dlatego trzeba je upieć przynajmniej dwa lub nawet trzy tygodnie przed świętami wtedy cudownie zmiękną. Chłodne pierniczki dodatkowo lukruję i maluję kolorowymi pisaczkami:-D

Gdy coś było niejasne, piszcie dziołszki
 
To są przepisy dziewczyny z forum październikowego. Rewelacja. Robiłam w zeszłym roku i super wychodzą.

Pierniczki​


- 1/2 szkl. miodu
- 10 łyżek miękkiego masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 jajka
- 4 i 1/2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki sody
- opakowanie przyprawy do piernika

Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Wałkować na grubość 3 mm i wycinać kształty.
Wyłożyć na blachę ówcześnie wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 10 min - ciastka musza być wypieczone.
Ozdobić lukrem - 1/2 szkl cukru pudru aby był lukier gęsty.


CIASTECZKA KRUCHE​


- 1 kg mąki
- 2 szkl. cukru pudru (może być zwykły wtedy proporcja 1 i 1/2 szkl.
- kostka margaryny Kasia
- 5 żółtek i 1 całe jajo
- proszek do pieczenia cały
- cukier wanilinowy cały
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany (dodać można nawet 4 czy 5 bo ciasto "zabiera" przy mieszaniu)

Składniki włożyć do miski i zagnieść. Jak się dobrze sklei to po kawałku rozwałkowywać na grubość taką jak pierniczki czyli 3 mm.
Piekarnik nagrzany do 170 st C i piec aż się zrumienią.
 
Są świetne zarówno od razu po pieczeniu jak i za dwa tygodnie. Jeżeli przechowujesz w zamkniętym pojemniku to będą dalej miękkie jak na powietrzu to stwardnieją.
 
Dziewczęta, a co zrobić, żeby pierniczki nie twardniały? Pamiętam, że jak kiedyś upiekłam, to można bylo sobie zęby połamać, a jednak wolałabym tego uniknąć. Jakieś sprawdzone sposoby? ;)
 
reklama
no wlasnie ja mam to samo ze moje pierniki czy zaraz po upieczeniu czy 2 tyg po sa twarde jak kamien i nikt ich nie je bo sobie mozna zeby polamac :( co robie zle?
 
Do góry