reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Aktywnie w domu! Pomocy :)

reklama
Jeśli dziecko idzie do żłobka to można pobierać tylko "aktywnie w żłobku'? Nie można tego zamienić na " aktywnie w domu" lub "aktywnie w pracy"?
Aktywnie w pracy - nie można. Art.9 pkt 1 Ustawy.
Aktywnie w domu - wg mnie można (o ile na dziecko nie wybrano już 12000 RKO), ale to by się opłacało tylko w jakichś dziwnych sytuacjach, w których oplata za żłobek jest niższa niż 500 zł.
Natomiast jeśli wyślesz dziecko 2-letnie do przedszkola, to nie możesz brać ani "aktywnie w żłobku", ani "w pracy" - jedynie zostaje Ci "w domu".

Jeśli dziecko idzie do żłobka to można pobierać tylko "aktywnie w żłobku'? Nie można tego zamienić na " aktywnie w domu" lub "aktywnie w pracy"?

Nie. Zgodnie z ustawą aby pobierać aktywnie w pracy lub aktywnie w domu dziecko nie może być pod opieką placówki takiej jak żłobek. Tylko i wyłącznie aktywnie w żłobku

To i ja się podepnę. Córka 15 listopada 2024 skończyła rok. Złożyłam po tym czasie wniosek o aktywnywie w domu. Teraz skończył mi się już urlop wychowawczy i od 7 stycznia 2025 wróciłam do pracy. To teraz składam po prostu drugi wniosek o aktywnie w pracy? Bo tamtego nie mogę edytować już.

To i ja się podepnę. Córka 15 listopada 2024 skończyła rok. Złożyłam po tym czasie wniosek o aktywnywie w domu. Teraz skończył mi się już urlop wychowawczy i od 7 stycznia 2025 wróciłam do pracy. To teraz składam po prostu drugi wniosek o aktywnie w pracy? Bo tamtego nie mogę edytować już.
Tak, składasz nowy wniosek. Link do: Strona gÅówna - ZUS

Załączniki

• Screenshot_20250107-212322.png
    Screenshot_20250107-212322.png
    102,6 KB · Wyświetleń: 5
Dzieki, a jeszcze mam pytanie bo znajoma od razu po roku córki złożyła wniosek aktywnie w pracy, mimo że też jeszcze przez 2 miesiące była na macierzyńskim. W sensie zaległy urlop jak i u mnie? Czy to znaczy że i ja od razu mogłam składać wniosek aktywnie w pracy? Na macierzyńskim też się należy? Macierzyński skończył mi się tak jak rok dziecka a potem miałam zaległy urlop i od stycznia wróciłam fizycznie do pracy.

reklama
Dzieki, a jeszcze mam pytanie bo znajoma od razu po roku córki złożyła wniosek aktywnie w pracy, mimo że też jeszcze przez 2 miesiące była na macierzyńskim. W sensie zaległy urlop jak i u mnie? Czy to znaczy że i ja od razu mogłam składać wniosek aktywnie w pracy? Na macierzyńskim też się należy? Macierzyński skończył mi się tak jak rok dziecka a potem miałam zaległy urlop i od stycznia wróciłam fizycznie do pracy.
Tak. Jeżeli jest taka sytuacja, że macierzyński kończy się po roczku to można. Ake to bardzo rzadkie sytuacje są. Więc większość ludzi się na to nie łapie.

Do góry