reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Koniec urlopu wychowawczego i L4.

Witam. Będę bardzo wdzięczna za poradę w mojej sprawie.
Za 2 miesiące kończy mi się urlop wychowawczy. Wcześniej wykorzystałam urlop macierzyński, wypoczynkowy i teraz cały wychowawczy. Mam umowę na czas nieokreślony z miesięcznym wypowiedzeniem. Niestety mam spore problemy ze zdrowiem, zachorowałam na zapalenie mięśnia sercowego i z tego co mówi lekarz przez co najmniej 6 miesięcy nie będę mogła wrócić do pracy. W tej chwili lekarz mi nie wystawia L4 ponieważ jestem na urlopie wychowawczym a jak to będzie jak urlop mi się skończy? Czy w dzień powrotu do pracy mam dostarczyć L4? Czy w momencie jak nie przepracuje ani jednego dnia po urlopie będzie mi się należał zasiłek? Jak jest ze zwolnieniem z pracy w takiej sytuacji, czy pracodawca może mnie zwolnić od razu pierwszego dnia po urlopie? I jeszcze jedno ważne pytanie, czy okres wypowiedzenia obowiązuje tak jak w umowie 1 miesiąc czy już 3 miesiące ze względu na dłuższy staż pracy?

reklama
Czy mogę liczyć na odpowiedź?
Rozmawiałam już z pracodawcą przez telefon i wiem, że dostanę wypowiedzenie po urlopie wychowawczym bo na moje miejsce kogoś przyjęli i teraz nie mają stanowiska dla mnie. Nie wiem naprawdę co mam zrobić w tej sytuacji zrobić. Przyjąć wypowiedzenie czy dostarczyć zwolnienie lekarskie na którym będę pewnie jeszcze ok 2 miesięcy, potem wypowiedzenie i rejestracja w UP? Kto płaci za zwolnienie po wychowawczym?

Za 2 miesiące kończy mi się urlop wychowawczy. Wcześniej wykorzystałam urlop macierzyński, wypoczynkowy i teraz cały wychowawczy. Mam umowę na czas nieokreślony z miesięcznym wypowiedzeniem. Niestety mam spore problemy ze zdrowiem, zachorowałam na zapalenie mięśnia sercowego i z tego co mówi lekarz przez co najmniej 6 miesięcy nie będę mogła wrócić do pracy. W tej chwili lekarz mi nie wystawia L4 ponieważ jestem na urlopie wychowawczym a jak to będzie jak urlop mi się skończy?
Jelsi bedzie Pani niezdolna do pracy to lekarz wystawi zwolnienie.

Czy w dzień powrotu do pracy mam dostarczyć L4?
Tak.
Czy w momencie jak nie przepracuje ani jednego dnia po urlopie będzie mi się należał zasiłek?
Tak.

Jak jest ze zwolnieniem z pracy w takiej sytuacji, czy pracodawca może mnie zwolnić od razu pierwszego dnia po urlopie?
Nie można wypowiedzieć umowy pracownikowi podczas usprawiedliwonej nieobecności.

Do góry