reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Aktywnie w domu! Pomocy :)

Tam dodałam w załączniku taką notatkę i też taką informację otrzymałam na infolini ZUS żeby tak zrobić. Koordynator ma to rozpatrzeć i od niego należy decyzja.

reklama
Bo jak tam napisałaś/zaznaczyłaś że chcesz za listopad i grudzień to jest to wniosek niepoprawny. Oczywiście możesz złożyć potem znowu poprawny ale od miesiąca w którym dostaniesz odmowę - pewnie luty albo marzec. I będziesz jeszcze gorzej w plecy.

Zgodnie z prawem nie należy Ci się wyrównanie 🤷‍♀️ nie wiem dlaczego dla Ciebie jednej w Polsce ustawodawca ma robić wyjątek (znam inne takie przypadki)
Tam dodałam w załączniku taką notatkę i też taką informację otrzymałam na infolini ZUS żeby tak zrobić. Koordynator ma to rozpatrzeć i do niego należy decyzja.

Ja też mam pytanie bo już się trochę gubię, a tego sobie warto przypilnować. Złozyłam właśnie wniosek o aktywnie w pracy. Jestem na urlopie macierzyńskim, który kończę w kwietniu. Potem chcę wybrać urlop, powinno wyjść do połowy lipca. Potem będę brać wychowawczy. Do kiedy mogę pobierać to aktywnie w pracy i kiedy złożyć wniosek o aktywnie w domu? Od września dzieci idą do żłobka to wtedy na pewno będzie aktywnie w żłobku.
Kiedy urodziłaś dziecko? I kiedy przechodzisz na wychowawczy? Tak ogólnie, to ja bym wniosek o aktywnie w domu składała mniej więcej miesiąc po przejściu na wychowawczy, ale jeśli wychowawczy jest od pierwszego lub ostatniego dnia miesiąca to trzeba szczególnie pilnować terminów, bo rozliczenia są w cyklach miesięcznych

Ja też mam pytanie bo już się trochę gubię, a tego sobie warto przypilnować. Złozyłam właśnie wniosek o aktywnie w pracy. Jestem na urlopie macierzyńskim, który kończę w kwietniu. Potem chcę wybrać urlop, powinno wyjść do połowy lipca. Potem będę brać wychowawczy. Do kiedy mogę pobierać to aktywnie w pracy i kiedy złożyć wniosek o aktywnie w domu? Od września dzieci idą do żłobka to wtedy na pewno będzie aktywnie w żłobku.
Złożyłaś? A kiedy dziecko kończy rok? W kwietniu? To dopiero 1.04. Możesz złożyć o aktywnie w pracy. I skoro masz urlop do połowy lipca to masz aktywnie w pracy od kwietnia do sierpnia. A we wrześniu jak dziecko idzie do żłobka to już aktywnie w żłobku.

Złożyłaś? A kiedy dziecko kończy rok? W kwietniu? To dopiero 1.04. Możesz złożyć o aktywnie w pracy. I skoro masz urlop do połowy lipca to masz aktywnie w pracy od kwietnia do sierpnia. A we wrześniu jak dziecko idzie do żłobka to już aktywnie w żłobku.
Dzieci kończą rok 10 stycznia. Także teraz na pewno mogę aktywnie w pracy. Ale nie bardzo wiem do kiedy bo to jakoś na pierwszy miesiąc wychowawczego chyba też się należy.

Kiedy urodziłaś dziecko? I kiedy przechodzisz na wychowawczy? Tak ogólnie, to ja bym wniosek o aktywnie w domu składała mniej więcej miesiąc po przejściu na wychowawczy, ale jeśli wychowawczy jest od pierwszego lub ostatniego dnia miesiąca to trzeba szczególnie pilnować terminów, bo rozliczenia są w cyklach miesięcznych
Na wychowawczy chce przejść jakoś w połowie lipca. I właśnie teraz nie wiem kiedy składać to aktywnie w domu. W sensie w jakim dniu złożyć wniosek. No chyba że przez cały sierpień też mi się jeszcze należy i od września złożę aktywnie w żłobku?

Dzieci kończą rok 10 stycznia. Także teraz na pewno mogę aktywnie w pracy. Ale nie bardzo wiem do kiedy bo to jakoś na pierwszy miesiąc wychowawczego chyba też się należy.

*Edytowalam, bo nie widziałam wcześniej informacji, że dzieci mają iść od września 2025 do żłobka (idą?)

Należy się w miesiącu następującym po miesiącu, w którym przejdziesz na wychowawczy. Jeśli 20 lipca skończysz urlop wypoczynkowy i od 21 lipca przejdziesz na wychowawczy, to w sierpniu dostaniesz 3000 a i wg mnie składasz we wrześniu nowy wniosek*

*Edytowalam, bo nie widziałam wcześniej informacji, że dzieci mają iść od września 2025 do żłobka (idą?)
Idą :-) Dzięki, o to właściwie mi chodziło. Jeszcze zobaczę jak to w taktyce wyjdzie bo narazie sobie sama wyliczyłam ten urlop, także też nie wiem czy na pewno dobrze :-)

Idą :-) Dzięki, o to właściwie mi chodziło. Jeszcze zobaczę jak to w taktyce wyjdzie bo narazie sobie sama wyliczyłam ten urlop, także też nie wiem czy na pewno dobrze :-)
Powiem Ci, że teraz czytam ustawę (już po raz setny odkąd ją wprowadzili) i właściwe stwierdziłam, że może się mylę. Jak złożysz podanie o urlop wychowawczy w pracy to będziesz miała konkret i wystarczajaco czasu, żeby się dowiedzieć w ZUSie o swój przypadek. Ale warto mieć z tyłu głowy, że , może dobrze jest wziąć jeszcze np. 2 dni na dziecko, żeby wychowawczy zaczął się 2 dni później. A ta konkretna opieka na dziecko jest tylko dla 1 rodzica, więc jeśli Ty chcesz ją wykorzystac, to ojciec musi się pilnować i jej nie brać u siebie w pracy.

reklama
Powiem Ci, że teraz czytam ustawę (już po raz setny odkąd ją wprowadzili) i właściwe stwierdziłam, że może się mylę. Jak złożysz podanie o urlop wychowawczy w pracy to będziesz miała konkret i wystarczajaco czasu, żeby się dowiedzieć w ZUSie o swój przypadek. Ale warto mieć z tyłu głowy, że , może dobrze jest wziąć jeszcze np. 2 dni na dziecko, żeby wychowawczy zaczął się 2 dni później. A ta konkretna opieka na dziecko jest tylko dla 1 rodzica, więc jeśli Ty chcesz ją wykorzystac, to ojciec musi się pilnować i jej nie brać u siebie w pracy.
Spoko, mąż jest na działalności także on takich rzeczy na pewno nie wykorzysta.

Do góry