reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Aktywnie w domu! Pomocy :)

Tam dodałam w załączniku taką notatkę i też taką informację otrzymałam na infolini ZUS żeby tak zrobić. Koordynator ma to rozpatrzeć i od niego należy decyzja.

reklama
Bo jak tam napisałaś/zaznaczyłaś że chcesz za listopad i grudzień to jest to wniosek niepoprawny. Oczywiście możesz złożyć potem znowu poprawny ale od miesiąca w którym dostaniesz odmowę - pewnie luty albo marzec. I będziesz jeszcze gorzej w plecy.

Zgodnie z prawem nie należy Ci się wyrównanie 🤷‍♀️ nie wiem dlaczego dla Ciebie jednej w Polsce ustawodawca ma robić wyjątek (znam inne takie przypadki)
Tam dodałam w załączniku taką notatkę i też taką informację otrzymałam na infolini ZUS żeby tak zrobić. Koordynator ma to rozpatrzeć i do niego należy decyzja.

Ja też mam pytanie bo już się trochę gubię, a tego sobie warto przypilnować. Złozyłam właśnie wniosek o aktywnie w pracy. Jestem na urlopie macierzyńskim, który kończę w kwietniu. Potem chcę wybrać urlop, powinno wyjść do połowy lipca. Potem będę brać wychowawczy. Do kiedy mogę pobierać to aktywnie w pracy i kiedy złożyć wniosek o aktywnie w domu? Od września dzieci idą do żłobka to wtedy na pewno będzie aktywnie w żłobku.
Kiedy urodziłaś dziecko? I kiedy przechodzisz na wychowawczy? Tak ogólnie, to ja bym wniosek o aktywnie w domu składała mniej więcej miesiąc po przejściu na wychowawczy, ale jeśli wychowawczy jest od pierwszego lub ostatniego dnia miesiąca to trzeba szczególnie pilnować terminów, bo rozliczenia są w cyklach miesięcznych

Ja też mam pytanie bo już się trochę gubię, a tego sobie warto przypilnować. Złozyłam właśnie wniosek o aktywnie w pracy. Jestem na urlopie macierzyńskim, który kończę w kwietniu. Potem chcę wybrać urlop, powinno wyjść do połowy lipca. Potem będę brać wychowawczy. Do kiedy mogę pobierać to aktywnie w pracy i kiedy złożyć wniosek o aktywnie w domu? Od września dzieci idą do żłobka to wtedy na pewno będzie aktywnie w żłobku.
Złożyłaś? A kiedy dziecko kończy rok? W kwietniu? To dopiero 1.04. Możesz złożyć o aktywnie w pracy. I skoro masz urlop do połowy lipca to masz aktywnie w pracy od kwietnia do sierpnia. A we wrześniu jak dziecko idzie do żłobka to już aktywnie w żłobku.

Złożyłaś? A kiedy dziecko kończy rok? W kwietniu? To dopiero 1.04. Możesz złożyć o aktywnie w pracy. I skoro masz urlop do połowy lipca to masz aktywnie w pracy od kwietnia do sierpnia. A we wrześniu jak dziecko idzie do żłobka to już aktywnie w żłobku.
Dzieci kończą rok 10 stycznia. Także teraz na pewno mogę aktywnie w pracy. Ale nie bardzo wiem do kiedy bo to jakoś na pierwszy miesiąc wychowawczego chyba też się należy.

Kiedy urodziłaś dziecko? I kiedy przechodzisz na wychowawczy? Tak ogólnie, to ja bym wniosek o aktywnie w domu składała mniej więcej miesiąc po przejściu na wychowawczy, ale jeśli wychowawczy jest od pierwszego lub ostatniego dnia miesiąca to trzeba szczególnie pilnować terminów, bo rozliczenia są w cyklach miesięcznych
Na wychowawczy chce przejść jakoś w połowie lipca. I właśnie teraz nie wiem kiedy składać to aktywnie w domu. W sensie w jakim dniu złożyć wniosek. No chyba że przez cały sierpień też mi się jeszcze należy i od września złożę aktywnie w żłobku?

Dzieci kończą rok 10 stycznia. Także teraz na pewno mogę aktywnie w pracy. Ale nie bardzo wiem do kiedy bo to jakoś na pierwszy miesiąc wychowawczego chyba też się należy.

*Edytowalam, bo nie widziałam wcześniej informacji, że dzieci mają iść od września 2025 do żłobka (idą?)

Należy się w miesiącu następującym po miesiącu, w którym przejdziesz na wychowawczy. Jeśli 20 lipca skończysz urlop wypoczynkowy i od 21 lipca przejdziesz na wychowawczy, to w sierpniu dostaniesz 3000 a i wg mnie składasz we wrześniu nowy wniosek*

*Edytowalam, bo nie widziałam wcześniej informacji, że dzieci mają iść od września 2025 do żłobka (idą?)
Idą :-) Dzięki, o to właściwie mi chodziło. Jeszcze zobaczę jak to w taktyce wyjdzie bo narazie sobie sama wyliczyłam ten urlop, także też nie wiem czy na pewno dobrze :-)

Idą :-) Dzięki, o to właściwie mi chodziło. Jeszcze zobaczę jak to w taktyce wyjdzie bo narazie sobie sama wyliczyłam ten urlop, także też nie wiem czy na pewno dobrze :-)
Powiem Ci, że teraz czytam ustawę (już po raz setny odkąd ją wprowadzili) i właściwe stwierdziłam, że może się mylę. Jak złożysz podanie o urlop wychowawczy w pracy to będziesz miała konkret i wystarczajaco czasu, żeby się dowiedzieć w ZUSie o swój przypadek. Ale warto mieć z tyłu głowy, że , może dobrze jest wziąć jeszcze np. 2 dni na dziecko, żeby wychowawczy zaczął się 2 dni później. A ta konkretna opieka na dziecko jest tylko dla 1 rodzica, więc jeśli Ty chcesz ją wykorzystac, to ojciec musi się pilnować i jej nie brać u siebie w pracy.

reklama
Powiem Ci, że teraz czytam ustawę (już po raz setny odkąd ją wprowadzili) i właściwe stwierdziłam, że może się mylę. Jak złożysz podanie o urlop wychowawczy w pracy to będziesz miała konkret i wystarczajaco czasu, żeby się dowiedzieć w ZUSie o swój przypadek. Ale warto mieć z tyłu głowy, że , może dobrze jest wziąć jeszcze np. 2 dni na dziecko, żeby wychowawczy zaczął się 2 dni później. A ta konkretna opieka na dziecko jest tylko dla 1 rodzica, więc jeśli Ty chcesz ją wykorzystac, to ojciec musi się pilnować i jej nie brać u siebie w pracy.
Spoko, mąż jest na działalności także on takich rzeczy na pewno nie wykorzysta.

Do góry