reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ABC-pierwsze soczki,zupki obiadki...

U NAS \ODPUKAC" JAK NARAZIE BOSKO Z JEDZENIEM..POZA TYM ZE MACIEJ MA ALERGIE NA MLEKO POCHODZENIA KROWIEGO I JE BEBILON PEPTI TO RESZTA GO NIE ALERGIZUJE.
ZJADA PO PROSTU WSZYSTKO I ANI KROSTKI NA BUZI:tak:
DZISIAJ DALAM MU ZIEMNIAK ZE SZPNAKIEM.....ZJADL ZE SMAKIEM...ALE WYGLĄDALO TO JAKBY KUPE JADL..TAKA ZIELONA PAPKA:-D :-D :-D :-D

ZAJADA KASZKI O ROZNYCH SMAKACH (OCZYWISCIE RYŻOWE I KUKURYDZIANE) PURRE RYZOWE, WSZELKIE WARZYWA (CZASEM ROBIĘ MU SAMA NA PARZE) A CZASEM ZUPKI ZE SLICZKOW...UWIELBIA WARZYWA I OWOCE....JEJQU JAKI "JEDEK" MI SIE TRAFIL....JESTEM Z TEGO POWODU BARDZO SZCZESLIWA......PRZYNAJMNIEJ O TYLE DOBRZE!!!!!!!!!

reklama
Czarodziejko skąd wzięłaś szpinaka z ziemniakiem bez dodatku masła i mleka:confused:. mamy w domu kota i psa..........a może to one uczulają Kubusia a nie żarełko, może tak mi się to nakłada:confused::confused: A Kubuś tak zafascynowany zwierzakami i ja żyć bez zwierząt nie mogę..........co robic?

Napiszcie mi proszę czy to wystarczy, bo jeszcze myślałam o wprowadzeniu danonków ale nie wiem - co o tym sądzicie. Nie ma chłopak na nic alergii, więc można by spróbować.

Z góry dziękuję za odpowiedzi:-D:-D:-D[/quote]

RUDYKOTKU - WYDAJE MI SIE ZE PRAWIDLOWO ODZYWIASZ SWOJE DZIECIE ...Z TYMI DANONKAMI MOZESZ SPROBOWAC JESLI NIC GO NIE ALERGIZUJE...W KONCU TO JAKAS DODATKOWA DAWKA NABIAŁU:-D

ZRESZTĄ TO CZY DZIECKU WYSTRACZA POKARMU NAJLEPIEJ WIDAC PO NIM SAMYM....JAK MOJEMY NIE WYSTARCZA SAM OBIADEK CZYLI SLOICZEK ZUPKI TO PCHA RĄCZKI DO BUZI I MARUDZI WTEDY WIEM ZE GŁÓD SCISNĄL I PODAJĘ JESZCZE BUTLE.....

ASIUK - SZPINAK Z ZIEMNIEKIEM ROBI FIRMA HIPP..SZCZERZE TO PIERWSZY RAZ UDALO MI SIE GO KUPIC PODOBNIE SELER Z GROSZKIEM....
O DZIWO MACIEJ ZJADL SZPINAK MAM NADZIEJE ZE NIE BEDZIE SENSACJI BRZUSZKOWYCH ANI ALERGII;-)

Czarodziejko no właśnie ja widziałam te Hippa ziemniaczki ze szpinakiem, ale tam jest masło i smietana (albo mleko) a to odpada u nas. Ja bym z danonkami się wstrzymała, tak samo jak z pieczywem- piszą w poradnikach żeby nie dawać zanim nie skończy roku-to po co ryzykować, tak samo ryb, orzechów.

Rudykotku ja nie odpowiedziałam, bo Kubuś je więcej, ale przecież każde dzieciątko jest inne i myslę, że dobrze karmisz jesli Ci nie kwili:-). Kubus wypija co 2,5 godz ok 130 ml bebilonu pepti a wieczorem po kapieli to 210 z kaszką ryzową zagęszczony. O słoiczkach to nie powiem bo to śladowe ilości. Za to nic nie chce pić:-(.

rudykot - nie przejmuj sie tak tym jedzeniem ;-) jak jest pogodny i zdrowny, znaczy ze ok :-)

moja Nina je jeden sloiczek z warzywkami i jeden z owockami. a reszta to cycek (4-5 razy). kaszek jej nie daje, bo nie lubi, a poza tym ostanio ma i tak twarda kupke. zastanwami msie tez nad danonkami, ale muze o tym pogadac z lekarka

ASIUK- mój Kuba też nie chce pić, ale staram mu się podawać łyżeczką zawsze coś poleci.
RUDYKOT - też jestem zdania,że każde dziecko samo sobie reguluje ile ma zjeść i napewno nie dajesz mu ani za duzo ani za mało.
Co do danonków ja już mojemu Kubusiowi dałam i nic mu nie jest, a poza tym tak mu posmakowały, że jak zjadł jednego to płakał:tak: , ale drugiego mu nie dałam( jeden dziennie wystarczy). Ponadto lekarka mówiła mi że ma alergię i kazała dawać mleko eliminacyjne ,a ja dawałam HA, a teraz podałam zwykłe mleko modyfikowane BEBIKO i młody nie ma żadnej wysypki ( wtedy te krostki to wydaje mi się, że były od proszku bo jak zmieniłam to i krostki znikły).

Rudykocie nie odpowiadalam na Twoje pytanie, bo jak widzisz jestesmy dopiero na poczatku drogi, jesli chodzi o dozywianie. Jedyne, co mnie zastanowilo, to ilosc herbatki- wg mnie sporo. Ale moze dlatego, ze Paula czasem wypije kilkadziesiat ml wody dziennie, a czasem w ogole nie chce sie "dopajac";-) .

Czarodziejko tylko pozazdroscic takiego wszystkojadka:tak:

Asiuk ja spedzam godziny przed stoiskiem ze sloiczkami i dokladnie studiuje sklad potraw. Szukalam zupki jarzynowej tylko z marchewki, ziemniaka i pietruszki, ale nigdzie nie ma (przejrzalam tez oferte 3 firm w necie, ale nie maja takiej)- albo jest dodatkowo maslo, albo por, albo... jeden z silniejszych alergenow- seler:wściekła/y: Polecana zupka Gerbera tez odpada.:no:

Moze faktycznie Kubus jest uczulony na psa lub kota. Kocia siersc to b. silny alergen. Jesli po podaniu nowego produktu nie ma objawow z ukladu trawiennego (bole brzuszka, biegunki) to pomysl powazniej o odizolowaniu na jakis czas zwierzat.

W majowym numerze "Dziecka" jest fajny artykul nt alergii. Napisali, ze produkty z glutenem mozna podawac dziecku po ukonczeniu 6 miesiaca. Najnowsze badania wykazaly, ze pozniejsze wprowadzanie glutenu nie zmniejsza liczby uczulen na niego. Czyli kaszka manna i pieczywo wrca do lask.

reklama
Dziewczyny, a po co te godziny spędzone przed stoiskiem ze słoiczkami? Czy nie łatwiej byłoby samemu coś ugotować?

Rudykocie plan żywienia mojego Kubusia wygląda tak:
-ok 8-8.30- kaszka na 150ml wody
-ok 11.30-12- obiadek ok 150 ml
-ok 15-15.30- 150 ml mleka
-ok 17- deserek-zazwyczaj jakiś owoc
-ok 18- 150 ml mleczka
-ok 22-22.30- 180 ml mleczka z kleikiem ryżowym i kaszką gryczaną
w międzyczasie jeszcze daję mu wode albo herbatkę, także możesz sobie porównać. Danonki już dawałam, bardzo mu smakują i nic się nie dzieje.

Do góry