reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ABC-pierwsze soczki,zupki obiadki...

Nadia - zauważyłam że Ali po zupce bardzo chce się pić - wypija po 20 minutach po zupce około 50 ml czego bym jej nie dała
Jako że robiła twarde kupki pediatra zaleciła dopajać wodą mineralną gotowaną lub herbatką (ja kupiłam Bobovita malinę z dziką różą - nie jest za słodka)

Jeśli chodzi o zupki ze słoiczków Ala jadła:
z Bobovity - jarzynową i marchewka z jarzynami - bardzo jej smakowały
Z Hipa dynia z ziemniaczkiem - też OK

reklama
Dziewczyny pomocy!

U nas trzeci dzien przechodzenia na Nutramigen. Wczoraj po 5-godzinnym 'spacerku' pomyslalam "teraz albo nigdy" i sama dalam (maz nie zdazyl wrocic z pracy) w tej butelce z anatomicznym smoczkiem. Spokojnie wypila 90ml i wytrzymala 2 godz do nastepnego posilku. :tak:

[wiem, ze 90 ml to malutko (wg tabelki na opakowaniu tyle jedza noworodki), ale Paula zawsze jadla malo, ale czesto. Teraz wola cyca srednio co poltorej godziny (jedynie na spacerze i w nocy jada rzadziej). Policzylam, ze w ciagu doby je 10-12 razy.]

A dzis znow porazka- co prawda zjadla spokojnie ok. 80ml, ale zaraz po tym wolala cyca. Butelki za zadne skarby nie chciala juz wziac- plula i miala odruchy wymiotne. Possala piers i usnela. Wczoraj rano tez musialam ja dokarmiac.

Wiem, ze w ten sposob nie odzwyczaje jej od ssania piersi, ale nie mam pomyslu co robic. Jak sprawic, zeby jadla rzadziej, ale wiecej i jak ja oduczyc tego dokarmiania?
O nocnym karmieniu butelka na razie w ogole wole nie myslec :szok:

Aha- na razie nie moge wprowadzac kaszki, kleiku czy zupek.

Kajenka moja Oliwka tz wypija 90 ml...
6.00 rano 90 ml
8.30 - 90 ml
11.00 - 90 ml
13.30 - 120 ml z kleikiem kukurydzianym
16.00(po spacerze) zupka caly sloiczek czyli okolo 120 ml lub pol miski jak robie sama
po jedzonku daje jej soczek do picia
17.30-18.00 90 ml
20.15(po kapieli) 180 ml z kleikiem kukurydzianym
oklo 1 lub 2 w nocy 90 ml
5 lub 6 rano 90 ml
i tyle tak to wyglada...probowalam dawac jej wiecej ale te nie chciala wiec stwierdzilam,ze nie bede jej zmuszac na sile sama doskonale wie ile potrzebuje i tez je male porcje a czesciej.Dzisiaj idzemy na szczepeienie,woec zobacze jak przybraal przez 3 tyg.
Nie martw sie,ale tez nie mozezesz za kazdym razem podawac cyca ja odchodzilam stopniowo,jak nie jesc mleczka z butelki poczekaj zajmij ja czyms pobaw sie pozniej daj soczek,ale nie piers i jak znowu zglodnieje sprobuj podac butle,Napewno pierwszy tydzien bedzie ciezki u mnie Oliwka miala straszne napady placzu,ale nie podalam cyca zreszta juz nie moglam i moze dlatego przetrwalysmy,ale juz jest wszytko oki:tak:
Ale poemat napisalam,mam nadziej,ze chcoc ciut Cie pocieszylam...;-)

Nadia ja tez daje Oliwii po kazdej zupce piciu i wypija raz 20ml raz 50 ml roznie zalezy chyba od jej nastroju,ale to nawet lepiej wplywa na kupki...podobno po takich stalych posilkach chce sie dieciaczkom piciu.Ja podaje soczki Bobo Fruty lub bobo Vity z ziolami ,nie podaje herbatek....

nadia, aleś mnie nastraszyła z tą zupką gerbera, aż poleciałam grzebać w śmieciach żeby wydobyć słoiczek po niej i upewnić sięże się nie pomyliłam. Ja dałam Kubusiowi zupkę marchewkową z jarzynami właśnie GERBERA i jest wyraźnie napisane że nie zawiera białka mleka krowiego i laktozy oraz jest bezglutenowa!!!!!!!!!!!!!!

Agus dzieki :-)
Uspokoilas mnie. Widocznie taki urok naszych dzieci, ze jedza malo, ale czesto.

Zreszta... Wg tabelki na Nutramigenie Paula powinna jesc jednorazowo 230ml a ja sama rzadko jestem w stanie wypic 1/4 litra napoju a zoladek mam "troszke" wiekszy niz polroczne dziecko...;-)

Dzis po spacerku zjadla 120ml (naszykowalam 90ml i musialam szybko dorabiac). Cyca nie wolala. Popoludniu pewnie nie pojdzie tak dobrze, ale bede twarda i nie dopoje swoim mleczkiem. Soczkow jeszcze nie moge jej dawac, ale sprobuje z woda z glukoza:tak:

ja też karmię piersia ale czasem ściągam jak mam nawał pokarmu i ściągam ok 130ml z jednej piersi (to jest max produkcji moich piersi). Więc Olek zjada maxymalnie 130ml bo zawsze go karmię z jednej piersi. A je co 3 godziny i za cholere bym mu nie wcisła drugiego cycka bo już jest pełny!

reklama
U mnie podobnie. Karmię Szymonka piersią, ale na noc dostaje Nutramigen. Zjada 150 ml i nic więcej. Jednak czasami chętny jest na cycusia, ale to raczej nie z głodu tylko na sen. Jeżeli chodzi o zupki czy deserki to zjada pół słoiczka. Nie wiem jak to jest u was? Wydaje mi się, że bardzo dobrze przybiera na wadze, może nawet aż za dobrze.

Do góry