reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ABC-pierwsze soczki,zupki obiadki...

Milkshake ja daję zwykłe chrupki kukurydziane, nie widziałam dawno flipsów. W tych co ja podaje w składzie jest tylko mąka kukurydziana i woda, więc jeśli we flipsach też jest tylko to, to chyba można je dać.

Kajenka masz rację, że dziecko może się zakrztusić, bo wszystkim może, nawet jak pije wodę. A Kuba na razie nie gryzie, tylko cmoka, a zresztą jak ma kawałeczek w buzi to mu sie rozpuszcza... sama próbowałam.

Gufi spsób z łyżeczką i kubeczkiem, tez jest fajny, ale nie zawsze skutkuje, a jedna chrupka jeszcze nikomu nie zaszkodziła.

reklama
elisabeth - pewnie ze jeden nie zaszkodzi ;-) ja mam po prostu troche swira na punkcie nawykow zywieniowych itp. no takie prywatne zboczenie :-D

moja Nina wczoraj jadla co 2 godziny doslownie. az w koncu po wieczornym karmieniu po 18 puscila pawika kolorowego (jeszcze dynia zobiadku sie ostala :baffled:) prosto na moja bluzke i spodnie :sorry2:

Jezeli chodzi o chrupki to jak najbardziej mozna podawac maluszkom,ale jak beda mialy chociaz jednego zabka bo tak sie latwo beda mogly sie zakrztusic,iwem z dosiwadczenia bo siotra mojego meza ma rocznego synka i on zaczal sobie mamlac chrupki jak mial 7-8 miesiecy i juz wtedy ladnie sline przelu=yka itp.
A mam pytanie czy podawalyscie moze z Hippa zupke jarynowa krem bo tam w skladzie jest kalafior i groszek i tak sie zastanawiam jaka moze byc reakcja...powiem Wam,ze Oliwii najbardziej podchodza te dania z Hippa,Gerber jest ochydny...jezeli chodzi o zupke oczywiscie.

Agus ja podałam tą zupkę wczoraj i przedwczoraj i nic Olkowi nie było. Tzn. był zmierzły ale to przez pogodę :laugh2: powiem nawet, że wcinał jak szalony co mu się nie zdarza przy jarzynkach.
Olek jadł jedynie jabłka ze smakiem, a teraz mam drugi lubiany przez niego produkt i to jarzynkowy, czyli wartościowszy!

Agus ja też już podawałam tą zupkę i wszystko było ok. Nie jest to przysmak Szymonka, ale jakoś zjada pół słoiczka. O wiele bardziej smakuje mu marchewka z ziemniakami. Również uważam, że produkty Hippa są lepsze.

Nie chce sie wtracac, kazda wie co robi, ale ja jestem przewrazliwiona jesli chodzi o zakrztuszenie sie dziecka. Pomijam, ze moze dostac zachłystowego zapalenia płuc, ale cały czas mam w głowie przykład córeczki aktorki pani Ewy Błaszczyk- to zyciowy dramat. pisza ze stałe pokarmy mozna podawac w7-8 mcu bo wtedy dziecko potrafi je przełykac to po co wczesniej dawac? Chociaz fakt ze chrupka/flips sie rozpuszcza, ja jednak poczekam. ogólnie uwazam, ze teraz rodzice staraja sie wszystko przyspieszac u dzieci a natury nie przechytrzysz. Ale to moje prywatne zdanie.

Wlasnie to moze podam dzisiaj ta zupke i zobacze bo marchweke z ziemniaki i dynie z ziemniakami to wcina az jej sie uszy trzesa,po calym sloiczku tylko pewnie na poczatek lepiej podac pol i zobaczyc jaka bedzie reakcja...

moja na razie rpobowala z zupek tylko marchewkowa gerbera, ale b. jej smakuje :tak: jutro spobuje bobovity jarzynowa, a ta hippa zostawiam jako ostania wlasnie ze wzgledu na ten groszek i kalafior

Dziewczynki mam trzy pytanka
Do tej pory zagęszczałam Wiktorkowi mleko co drugie karmienie kleikiem ryżowym, i zastanawiam się czy mogę spróbować kaszką z jakimś owocem, jaka jest właściwie różnica między kaszką a kleikiem?
Czy trzeba dopajać malca tak jak piszecie sokami/herbatkami? Do tej pory nie dopajałam bo dawałam swoje odciągnięte mleko,ale odkąd co nieco pracuję zaczał mi zanikać pokarm bo nie miałam jak odciągać mleka i podaję w głównej mierze Nutramigen, a swoje mleko raptem 2 razy :-( Chyba nieuchronnie zbliżam się do końca laktacji:-( Czy zatem teraz musze dopajać? Piszecie że herbatki Hipp, a jakie konkretnie?
I ostatnie pytanie, czy kazda firma do zupek dodaje mleko pełne w proszku tak jak Gerber?! Bo mąż kupił zupkę dla synka, no ale własnie Gerbera z tym mlekiem co przy jego podejrzeniu o skazę białkową odpada.

reklama
nadia ta zupka o której piszemy z hippa jarzynowa krem jest bez mleka, podaję ją bo Olek ma podejrzenie alergii i nic mu po niej nie jest. Z tego co wiem to wszystkie inne są z mlekiem :baffled:

a dopajam herbatka ułatwiajaca trawienie z hippa lub z koperku. Wole oczywiście naturalne herbatki w saszetkach dla dzieci np rumianek, w zielarskich sklepach jest tego troche.

ale wole podawać soczki np jabłkowy z gerbera albo inne od 4 czy 5 miesiąca.

Do góry