reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ABC-pierwsze soczki,zupki obiadki...

Ola bez problemu je wszystko.nauczyła się jeść wszystkie zupki.zarówno te jarzynowe jak i z mięsem.jej ulubiona to z krulikiem.soczki też pije wszystkie,tyle że dodatkowo rozcięczam z wodą.

reklama
Jej, a u nas lipa ostatnio z jedzeniem:-( . Kubuś dostał biegunki ( lekarz powiedział, że to wirusowe) i mamy dietkę. Na początek był sam kleik ryżowy i picie uzupełniające elektrolity i minerały. Teraz jest troszkę lepiej i daję małemu mleczko modyfikowane i narazie samą zupkę marchwiową z ryżem ( ale już mu sie przejadła). Jutro idę do lekarza może pozwoli na nowo wprowadzać inne posiłki;-) .

za to moj Olo ma problem z zaparciami. Od kiedy je mięsko to tak się męczy. Jak zrobi kupke, to strasznie twardą. I nie robi jej codziennie... a je codziennie jarzynki i co ok drugi dzień mięsko. Przed południem daje mu owoce z kaszką kukurydzianą.

A jak wy często dajecie mięsko??

Zaparcia sa od kaszki ryzowej, bo kukurydziana wlasnie rozluznia stolec. A niestety miesko tez niektore dzieci zapiera. Milkshake - moze na jakis czas odstaw malemu miesko ...

Milshake moja mała też ma zaparcia ale głównie po marchewce jak za dużo jej zje, mięsko polubiła od niedawna, a żeby jej troche ulżyc to na deserek dostaje zawsze jabłuszko, sliwke lub gruszke williamsa którą uwielbia przeważnie pomaga.
A miesko daje jej co jakies dwa trzy dni, albo jako dodatek do czegoś, bo np potrafi wrąbać cału słoik duńki z ziemniakiem (też przysmak) i do tego pół słoiczka króliczka

własnie ograniczam mięsko - bo też podejrzewam, że to po tym, a szczególnie po własnosporządzonym obiadku z kurczakiem, za dużo tego mieska dałam, aż danie było lekko "suche".

a marchewkę daje :baffled: bo przecież to taka podstawa obiadków... jak sie nic nie zmieni to i marchew odstawie.

Wczoraj byłam u alergologa, kontrolnie i poweidziała mi, że przy skazie białkowej lepiej nie podawać żółtka do rokczku. I do roku podawać wyłącznie słoiczki, a później robić własne dania...
Co do żółtka to oki, ale co do przyżądzania samemu obiadków to wydaje mi się to dziwne i robie dziś znów sama obiadek... zupka z buraczkiem :laugh2: (ktoś mi polecił także to na zaparcia)

Dziewczyny, a podpowiedzcie mi co mogę podać małemu, żeby robił gęstszą kupkę. Ja w tej chwili walczę z luźną kupką i nie mogę sobie poradzić. Z góry dziękuję:tak: .

reklama
Do góry