reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

6 latek do zerowki czy do pierwszej klasy????????

Zerówka czy pierwsza klasa,gdzie posyłasz od wrzesnia swojego 6 latka?

• zerówka przedszkolna /szkolna

Głosów: 48 62,3%
  • pierwsza klasa

Głosów: 29 37,7%

• Wszystkich głosujących
    77
  • Ankieta zamknięta .
Jagoda, no jakoś się mijamy ostatnio na forum:-D dołącz do wątku dla mam takich staruchów jak nasze dzieci:tak:

atfk, ale teraz ja nie wiem, dlaczego dziecko ma się cofać i być rok do tyłu, jeśli 'zostanie na drugi rok'. trochę to brzmi jakby miało kiblować w przedszkolu bo nie nadaje się do szkoły;-) nie sądzę, żeby Maciek stracił umiejętność pisania czy czytania tylko dlatego, że nie będzie jej trenował w szkole, jaka zagna go do ławki na 45 minut, podczas gdy dziecko w tym wieku nie jest w stanie tyle wysiedzieć w jednym miejscu.

reklama
Witam i ja:-)
Ja mam córe z 2006r. i z tego co wiem to w tym roku idzie jako 5 latek do zerówki juz obowiazkowo, wiec ja nawet nie mam za wiele do gadania... w nastepnym tyg ide z kolozanka do szkoly i sie zorientujemy na czym sprawa stoi , bo jej syn w przeciwienstwoe do mojej córki jest o wiele do tylu ze wszystkim, a Hanie na dzisiejszy dzien juz moglabym puscic do tej zerówki... no zobaczymy....

witam ...:)
A ja jeszcze z inej "beczki" naposze,ze moja Zuza jest gotowa i emocjonalnie i z pisaniem i calą tą "oprawą" zeby iść teraz do pierwszej klasy od wrzesnia,ale....
jeste jeszcze jeden aspekt-Ona uwielbia być w przedszkolu,uwielbia życie przedszkolane :))a wiadomo,ze szkola to 3,4 lekcje i do domu a dla Niej to za malo-Ona lubi kontakt z dziećmi -jest w przedszkolu od 8 do 16 czasem dlużej i często albo zaczyna poplakiwać albo jest smutna jak Ją odbieram bo chce jeszcze zostać...
wiem,ze dla Niej szkola pod tym względem bylaby niedosytem...
nie wspomne o obowiązkach i pozostalych szkolnych rzeczach ..dlatego również jestem za tym zeby 6-latki chodzily do zerówki a nie do 1-szej klasy...przy synku nie bede miala takiego wyboru...
i wiecie co-mimo ,ze miedzy nimi jest 2 lata róznicy to w szkole będą klasa pod klasą-jak Zuza bedzie w 2 to Domi w 1 -szej klasie...bo On pojdzie rok wczesniej chyba ,ze zniosą ten "dziwny"pomysl;/;/

teraz moja córka z chęcią pisze literki cyferki,umie liczyć praktycznie do 100 czasem sie zatnie na wyższych cyfrach...jest do tego chętna bo robi to dla przyjemności a nie na oceny...chcę zeby tak zostalo...

bo tak jak jedna mama napisala-oceny to nie wszystko :)
pozdrawiam:):)

mama05 poruszyła ważną sprawę, o której wstyd przyznać ja sama jakoś zapominałam dotąd.. przecież jak pytałam Maćka czy cache pójść do szkoły powiedział, ze nie, bo nie odwiedzi wszystkich przedszkolnych sal /co roku grupa przenosi się do innej/ i będzie tęsknił za kolegami. młody też lubi swoje przedszkole i wyrwanie go rok wcześniej i pod tym względem nie byłoby dobre.

Moja córka akurat chce iść do szkoły:sorry:, no i niestety ale zerówkę przenieśli do szkoły już i w przedszkolu tylko najstarszą grupą są 5 latki....w zeszłym roku była w drugiej grupie,w tym roku jest w czwartej:sorry:Więc i tak zostanie rozdzielona ze swoimi kolegami z przedszkola,no chyba że się akurat spotkają w tej samej szkole;-) czy to w zerówce czy pierwszej klasie.Ale tak czy siak będę ją już zaprowadzała do budynku szkolnego....Gdyby zerwóka byłą nadal w przedszkolu bym się wogóle nie zastanawiała nad tym pytaniem,ale teraz mam wątpliwosci i z tąd ta ankieta. ;-)
W szkole jest też swietlica czynna od 7 do 18ej akurat w naszej tak jest,śa zajecia rózne pozalekcyjne fajne,wiec dziecko miało by co robić po szkole czy przed szkołą.I tak samo długo może być tam co w przedszkolu.Tylko trzeba dostac sie na ta swietlice...

Ja tez biorę pod uwage fakt że im pózniej swoja córkę zapisze do szkoły tym mniejsza będzie róznica klasowa pomiędzy moimi dwoma córkami;-)chyba lepiej dla wszystkich nas by tak było,bo mniej wiecej na świeżo przerabiany program u obu dziewczynek:sorry: no i może jak odłożymy tą pierwszą klasę na za rok,to w miedzy czasie zmieni sie coś z tą reformą:sorry: chociaż mogło by tak być jak kiedyś że ksiażki przechodziły z rak do rąk!:tak::tak::tak: bo to jest szok co teraz jest,każdy swoje wymyśla programy, a podwyzki coraz większe,w tym roku to już wogóle wszyscy to odczują,taki skok procentowy:szok::szok::szok::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Ostatnia edycja:
NAJA- no wlasnie ,a to dal dzieci bardzo ważna sprawa i trzeba sie troche liczyc z ich zdaniem:)

IWONKA- no z tymi ksiazkami z rąk do rąk bylo milo,a teraz to masakra co sie wymyśla....

Sewa witaj :-) teraz znalazłam podobny wątek który ty sama założyłaś:sorry: ale na początku zeszłego roku,i większośc odpowiedzi jest właśnie z prawie przed roku.Decyzje rodziców może sie zmieniły wiec liczę na to że mojego wątku nikt nie usunie:-p tym bardziej że nagłośniłam swoj na całym roczniku 2005 i liczę na spory odzew:tak::tak: tym bardziej że temat gorący i już za chwile trzeba będzie podjąć decyzje i składać papiery do placówek :szok:;-):sorry:Czas nagli.:eek:
Nie wiem co tym fantem teraz zrobić,może połączyć wątki?Tam ten dołączyć do tego czy usunąć któryś,czy zostawić jak jest ale po co dwa... Bo ja moderatorka a taki zły przykład daje:-D:-D:-D:sorry::zawstydzona/y:

Ja też na NIE ;)Nauczyć się czytać itp.to wcześniej można,ale dogonić rozwój emocjonalny raczej nie.Szczególnie chłopcu hihi.I nie chodzi tylko o powiedzmy przygotowaną pierwszą klasę,ale przecież wtedy "wszystko" będzie wcześniej,egzaminy,kłopoty,stresy i takie tam;) Rozmawiałam z nauczycielami z naszej podstawówki i wszsycy są absolutnie przeciwni tym zmianom.
Szkoda,że córcia już będzie musiała od 6....może się coś zmieni hihi.
A po za tym po co sie spieszy cdo tego dorosłego życia???Potem człowiek już zawsze uwięziony w szkole/pracy itp.Niech ma jeszcze rok wolności,skoro może:)))

naja
nie mam nic złego na myśli piszac o tym cofaniu;-) chyba wiesz?chodziło mi o brak nowosci,monotonie itp

sama mam przykład z moim Fifim jako 5-cio latek poszedł do szkolnej zerówki jako gdzie "podsłuchiwał" tego co sie uczyli 6-cio latkowie a wiecie jak wiele dzieci łapię informacji,jako 6-cio latek przerabiał to samo i pech chciał ze jak poszedł do 1 klasy zmienił sie program nauczania początkowego i bach zaczął od nowa naukę tego co już maglowali przez 2 lata,czyli w sumie 3 rok z rzędu to samo
hmmm:eek::eek::eek:...
w sumie to ja chyba mam inny obraz tego z jednego wzgledu:sorry2: -moja Kajka chodzi do 5-cio latków połaczonych ze szkolną zerówką!!a to zmienia postać rzeczy w zupełności!bo ona juz teraz przerabia program zerówki i stąd moja myśl o"cofaniu" jeśli by została i robiła znowu to samo.

reklama
u nas było ostanio zebranie rodzicow dzieci rocznika 2005 co robic...i ja mam duzy mętlik w głowie..napisze jak to ma byc u nas
- klasa 6latkow powstanie jak pojda wszyscy ( bo mamy tylko 15 dzieci z tego rocznika ) ale to nie realne
-ponadto ja uwazam ze osobne klasy 6i7 latkow to nie fajny pomysł bo moze byc tak ze ta klasa 6latkow bedzie zawsze gorsza ( przynajmniej na poczatku bo musza dorownac 7latka a oni byli dłuzej w przedszkolu i w zerowce cos tam robili )
-moje dziecko jesl z listopada i wg mnie inie nadaje sie jeszcze...bede jeszcze rozmawiac z psychologiem i pedagogiem ale na dzien dzisiejszy zostawiam...

Do góry