reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

6 latek do zerowki czy do pierwszej klasy????????

Zerówka czy pierwsza klasa,gdzie posyłasz od wrzesnia swojego 6 latka?

• zerówka przedszkolna /szkolna

Głosów: 48 62,3%
  • pierwsza klasa

Głosów: 29 37,7%

• Wszystkich głosujących
    77
  • Ankieta zamknięta .
Margot, ja wiem, że wpisuje się szkołę pierwszego wyboru itd. tylko że zawsze pierwszeństwo mają (w kolejności): dzieci z obwodu, dzieci mieszkające do 3km odległości od szkoły, dzieci z dzielnicy, dzieci, których rodzeństwo chodzi już do tej szkoły. Jeśli mieszkasz gdzieś dalej, to łapiesz się dopiero na rekrutację dodatkową. Jeśli chciałabym, żeby moje dziecko chodziło do szkoły z dobrą opinią, dobrymi wynikami, etc. to właściwie mam marne szanse :-( Takie szkoły są obłożone. Wiem, bo już się pytałam w jedej ze szkół i pani nie dała mi zbyt wiele szans...
A swoją drogą fajną masz obok siebie szkołę!

reklama
wiolinka, u nas podobnie. Poza rejonem są małe szanse. U mnie wybór szkoły wiąże się też z wyborem przedszkola, bo wolałabym mieć dwie placówki obok siebie. Niedaleko mam fajną szkołę. Realizuje metodę Domana w klasach początkowych. Dzieci mają dużo zajęć ruchowych i zajęcia są codziennie od 8 do 16. Niestety zajęcia dodatkowe są płatne i nie bardzo można z nich zrezygnować. Ale koszt podobny jak teraz za przedszkole. Mniej zamożni uciekają z placówki przez te opłaty. Z kolei sporo dzieci jest spoza rejonu, bo oferta szkoły jest bardzo ciekawa. Ale w tym roku dyrektorka mówi, że nie wie czy będzie w stanie przyjąć kogokolwiek spoza rejonu. Podpytałam sąsiadki o szkołę w rejonie i szkoła ma dobrą opinię. Za miesiąc będą dni otwarte i wtedy dowiem się więcej.

ja wczoraj jeszcze konsultowałam decyzje z psychologiem i pedagogiem i jestesmy zgodni aby zostawic macka w przedszkolu a raczej w zerowce bo my mamy przedszkole w szkole...zlorzyłam juz papiery i co ma byc to bedzie

Wiolinka to rzeczywiście problem. U nas w dzielnicy jest dużo szkół i raczej nie ma problemu, żeby się dostać tam, gdzie chcesz. No, może w przyszłym roku będzie problem, jak pójdą połączone roczniki. Ja bym na Twoim miejscu pogadała z dyrektorką tej szkoły, o której myślisz. No i zawsze w najgorszym wypadku można się potem przenosić, choć wiadomo, że to nie jest najlepsza opcja dla dziecka. Ale tak to bywa, że ludzie wyjeżdżają, przeprowadzają się, dzieci chorują i zazwyczaj powstają jakieś wolne miejsca w toku nauki.

Giza a co to jest metoda Domana?

Jagoda znalazłam co nieco o podstawach programowych, jeszcze się sama w to nie wczytałam, ale może Cię zainteresuje
Radosna szkoła - MEN

A z ciekawostek - myślałam swego czasu o podróży do Jordanii i w poszukiwaniu informacji trafiłam na stronę Polka w Jordanii - blog dziewczyny, która wyszła za Jordańczyka, mieszka tam i mają małe dziecko. No i okazuje się, że w Joradnii nauka w przedszkolu to jak normalna szkoła, z tym że dzieci od razu uczą się dwóch alfabetów i systemów pisma, arabskiego i łacińskiego. :szok: No, w ogóle nie mają lekko. Poczytajcie jordania okiem polki ...: O przedszkolach

Margot, ogólnie metoda Domana to jeden ze sposobów rehabilitacji dzieci z uszkodzeniami mózgu. Ale kilka elementów tej metody zastosowano do nauki czytania i liczenia u dzieci zdrowych. Ostatnio spotkałam się też z nauką języków obcych metodą Domana. Może kojarzysz naukę czytania dla niemowlaków - pokazuje się dzieciom plansze z napisami i dzieci zapamiętują słowa jak obrazy. Jeśli Mila dostanie się do najbliższego przedszkola to zobaczę jak to działa w praktyce, bo tam od pierwszej grupy stosują różne elementy Domana - od pełzania, kulania po podłodze, do nauki czytania.
„Metoda Domana w przedszkolu”
Metoda Domana
play me & learn

Giza to brzmi ciekawie. Będziesz mogła się przekonać na podstawie Mili, czy działa.

ja tez nie posyłam mojej Julki do szkoły - zostaje w swoim przedszkolu z wiekszościa grupy. zasmuci to pewnie dyrektorki przedszkola i szkoły bo w ubiegłym roku wypchały prawie cała grupe i utworzyły klase pierwszą wyłacznie z 6latków. w tym roku to raczej im sie nie uda. Szkoła jest dosc dobrze przygotowana i jest jedyna szkoła w miescie z klasami dla 6 latków

Dziewczyny ja Was TAK CZYTAM I MAM PYTANIE.
otóż: mam synka który w grudniu skończy 5lat i według naszych rządów naszego państwa wypada mu od września iść do zerówki.
Nie ukrywam ,że nie jestem tym zachwycona ,nie boje się o naukę bo zna już wszystkie literki i nawet pisze SMS do taty jak mu przeliteruje.
Chciałam sie Was doświadczonych bardziej zapytać,czy przyjdzie mi jakieś pismo do domu ,że mam się zgłosić ,czy lepiej samemu ruszyć cztery litery i przejść sie do przedszkola.???

Justysia, nie mam pojęcia. U nas trzeba samemu pilnować. Bo inaczej to mogą zapisać dziecko do przedszkola na drugim końcu miasta. Dopiero w szkołach jest rejonizacja. Ale tu też trzeba złożyć podanie. I we Wrocławiu jest rekrutacja elektroniczna.

reklama
Chciałam sie Was doświadczonych bardziej zapytać,czy przyjdzie mi jakieś pismo do domu ,że mam się zgłosić ,czy lepiej samemu ruszyć cztery litery i przejść sie do przedszkola.???

wydaje mi się, że z przedszkola, nie przyjdzie żadne zawiadomienie, ewentualnie może przyjdzie jakieś zawiadomienie ze szkoły, że są drzwi otwarte i ze trzeba podjąć jakieś kroki- ja przynajmniej dostałam zaproszenie ze swojej szkoły w rejonie na drzwi otwarte dla rocznika 2004, 2005, 2006,;-)

a rekrutacja chyba wszędzie jest w tych samych terminach czyli 1-25 marca,w Poznaniu tez jest system elektroniczny ...... :-)

Do góry