reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

2 miesięczne niemowlę nie chce spać

bobas2020

Zaangażowana w BB
Witam :)mam problem, mój 2 miesięczny synek w nocy w ogóle nie śpi . Potrafi od godziny 23 do 7:30 nie spać nawet minuty . Jest to bardzo męczące . Ma 8 tygodni słyszałam ze może to być skok rozwojowy . Kiedy nosze go na rękach strasznie się rozgląda, a kiedy próbujemy położyć się do łóżka to budzi się i płacze , chce na raczki i tak cała noc. Dodam ze w dzień później odsypia dość długo bo potrafi spać większość dnia. Przyznam,ze zmęczenie daje się we znaki:) Macie jakieś rady ?:) pozdrawiam :)

reklama
Rozwiązanie
No to wygląda na to że to taki etap, trzeba przetrwać chociaż to bardzo trudne. Możesz próbować rozbudzać go w dzień żeby w nocy był bardziej zmęczony ale z doświadczenia wiem, że śpiące dziecko to świętość :) śpij wtedy kiedy śpi Twój synek, olej obowiązki domowe, na to przyjdzie jeszcze czas. Uwierz mi że takim małym dzieciom wszystko się bardzo szybko zmienia :)
Dziękuje za odpowiedz :) już próbowałam rozbudzać i mały zasypiał na rękach albo w powietrzu:( zobaczymy jaka będzie dzisiejsza noc . Śpię w dzień ale niestety snu nie nadrobię na zapas :( mam nadzieje ze to minie :)
To bardzo dziwne, że dziecko nie śpi ani nawet godziny przez tak długi czas. Musisz być wykończona, jeszcze jak musisz nosić to Ci bardzo wspolczuje. Ja pewnie bym wybudzala w dzień, żeby wbić się w jakiś rytm dzień, noc. Może za dnia śpi w innym miejscu niż kładziesz go wieczorem ?

Dopiero po 3-4 msc ustala się rytm dobowy dziecka, tzn zaczyna odróżniać ono dzien od nocy. U Was to wygląda tak jakby było zupełnie odwrotnie. Czy zaslaniacie okna w dzień? Karmisz piersią czy mm? Próbowałaś spać razem z nim? Mimo wszystko taki maluch powinien spać od 16-20h na dobę, więc nawet w nocy powinien się przespać choćby godzinę.

Nie zasłaniam okien w dzień wręcz przeciwnie funkcjonujemy normalnie nie zachowujemy się super cicho . Mały śpi razem z nami . Karmie piersią .. sama nie wiem dlaczego tak jest . Wcześniej przesypial normalnie i budził się co 2-3h na karmienie i szedł spać .

No to wygląda na to że to taki etap, trzeba przetrwać chociaż to bardzo trudne. Możesz próbować rozbudzać go w dzień żeby w nocy był bardziej zmęczony ale z doświadczenia wiem, że śpiące dziecko to świętość :) śpij wtedy kiedy śpi Twój synek, olej obowiązki domowe, na to przyjdzie jeszcze czas. Uwierz mi że takim małym dzieciom wszystko się bardzo szybko zmienia :)

Twoje dziecko po prostu pomyliło dzień z nocą i niestety jest w tym trochę winy rodziców. Dla takiego malucha ważna jest rutyna. One ją wprost kochają. Kąpiel o tej samej godzinie, masaż (ja robiłam masaż schantala), który zrelaksuje dziecko, karmienie i spanie. Wszystko robione powoli, bez pośpiechu i w półmroku. Dzień rozpoczynajcie z energią i nie pozwalaj dziecku długo spać. Twój synek powoli powinien już rozróżniać dzień i noc. Przede wszystkim konsekwencja.

Dziękuje za odpowiedz :) już próbowałam rozbudzać i mały zasypiał na rękach albo w powietrzu:( zobaczymy jaka będzie dzisiejsza noc . Śpię w dzień ale niestety snu nie nadrobię na zapas :( mam nadzieje ze to minie :)

Rozwiązanie
Do góry