reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

100 pytań i wątpliwości przyszłej mamusi

A ja mam pytanie do mamuś, które juz maja pociechy :) podczas nocnego karmienia co się najpierw robi, jak maleństwo zacznie płakać - najpierw karmienie, potem zmiana pieluszki czy najpierw pieluszka a potem karmienie? Bo tak sobie myśle, że jak najpierw zmienie pieluszkę, to może przy karmieniu Bartuś zaśnie i odloże go spokojnie do łóżeczka. ale z drugiej strony może dłużej płakać jak będę najpierw zmieniała pieluchę, a on będzie głodny.
Jesuuu, nie wiem...

reklama
A u nas właśnie jakoś tak dziwnie. I to w sumie tylko kilku lekarzy z tego co się orientowałam wśród koleżanek. Już od 36 t.c. zaczynają monitorować te skurcze i bicie serca dziecka. I dlatego tam taki tłok jest:sorry2: Jakoś nie chce mi się iść, znając mnie pójdę w piątek albo w sobotę bo też można.:tak:

A ja mam pytanie do mamuś, które juz maja pociechy :) podczas nocnego karmienia co się najpierw robi, jak maleństwo zacznie płakać - najpierw karmienie, potem zmiana pieluszki czy najpierw pieluszka a potem karmienie? Bo tak sobie myśle, że jak najpierw zmienie pieluszkę, to może przy karmieniu Bartuś zaśnie i odloże go spokojnie do łóżeczka. ale z drugiej strony może dłużej płakać jak będę najpierw zmieniała pieluchę, a on będzie głodny.
Jesuuu, nie wiem...
Sylwia to zależy jakie są długie przerwy w karmieniu. Na początku powiem Ci ze lepiej przebierac po bo maluch czesto robi w pieluche:-p Po drugie czesto jest tak ze jak maluszek sie na je to po odbiciu dostaje czkawki wiec nic ze spania wtedy mozna przebrac i ewentualnie dopoic wtedy zazwyczaj zasypia;-)(choc to róznie bywa) Juz po pierwszych dniach sama bedziesz wiedziała kiedy co masz robic:tak:

Sylwia to zależy jakie są długie przerwy w karmieniu. Na początku powiem Ci ze lepiej przebierac po bo maluch czesto robi w pieluche:-p Po drugie czesto jest tak ze jak maluszek sie na je to po odbiciu dostaje czkawki wiec nic ze spania wtedy mozna przebrac i ewentualnie dopoic wtedy zazwyczaj zasypia;-)(choc to róznie bywa) Juz po pierwszych dniach sama bedziesz wiedziała kiedy co masz robic:tak:

Czarna, dziękuję :) To są własnie wątpliwości i pytania, jakie mnie nachodzą. Najgorzej bedzie na początku, potem się wyrobię :)

Dziewczyny, a jakich kosmetyków do kąpieli i do smarowania używać. Muszę już kupić a kompletnie ne mam pojęcia co:baffled::confused:

hmmm dopiero na forum (poprzednim i obecnym) dowiaduje sie ze jest cos takiego jak kontrolne KTG. Mi w żadnej ciązy nie robili dopiero przy porodzie:tak:. Nie wiem dlaczego u nas nie jest to praktykowane:((((

Ciril ja kupiłam Oilatum do kąpieli - ma w skłądzie parafinę i natłuszcza.
Do pupy kupiłam Linomag z zieloną nakrętką.

Też właśnie najbardziej skłaniam się do Oillatum.
Czarna, jak leżałam w szpitalu to ktg obowiązkowo 2 x dziennie, a lekarz na4 tyg przed terminem daje skierowanie na ktg kontrolne.

Wracając do sprawy ktg u nas w szpitalu robią jeśli np pacjentka nie wyczuwa ruchów maluszka.
W przychodni tak samo - ja dostałam od lekarza i sama byłam zdziwiona, że tak wcześnie.
Ale co miasto to inaczej.

OILATUM ja też polecam bardzo:-) Laurusi do tej pory używa tego płynu do kąpieli a i mamusia czasem skorzysta jak ma lenia i nie chce sie jej balsamować:-D Ale noworodka i tak będe natłuszczać, bo pamietam jak Laurze po miesiącu chyba zaczeła pierwsza skóra schodzić to używałam czystej parafinki jak mi położna doradziłą. w aptece kosztuje ok 2,5zł bodajże i jak dla mnie, bardziej skuteczna od "sklepowej"oliwki.

reklama
Ciril, też kupiłam Oilatum do kąpieli. A na pupę oliwkę, choć połozna mi powiedziała, ze oni w szpitalu nie oliwkują maluszków. Dobrze też mieć na pupę Sudocrem-w razie pieluszkowego odparzenia.

Czarna, może zapytaj swojego gina o to KTG? Wydaje mi sie, że każda mama byłaby spokojniejsza, gdyby na KTG usłuszała swoje maleństwo.

Do góry