reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

100 pytań do... czyli pytania wyrwane z kontekstu:))

Nadiaa nie do końca się orientuję czy to zaświadczenie, czy zwolnienie, ale z tego co wiem moi znajomi, którzy decydowali się skorzystać z prawa do opieki brali po prostu dokumenty ze szpitala. Nie było z tym najmniejszych problemów.

reklama
jak ja rodziłam i poprosiłam w szpitalu to odmówili. Lekarka powiedziała że tylko po cc a po sn nie ma takiej potrzeby. No i niestety nie miałam.

Lori to w tym roku mów, że chcesz/żądasz i nie odpuszczaj. Nie wiem od kiedy wprowadzono tę zmianę, ale w tym roku na pewno przysługuje mężczyźnie opieka na żonę i dziecko bez względu na rodzaj porodu. Kumplowi (męża mojego) w tym roku urodziło się dziecko (26 maja), żona rodziła SN i bez problemu dostał w szpitalu odpowiednie dokumenty by móc skorzystać z tego prawa.

Mojemu B proponowała ginka jak Igora rodziłam L4 na mnie, rodziłam sn (potem już nie bo on ma własną firmę).
Nadia myślę, że w szpitalu powinni bez gadania wystawić.

mój miał już przy fifim 2 tygodnie opieki na mnie i dziecko, przy lili dodatkowo miał jeszcze tydzień tatusiowego teraz są 2 tyg.

nie wiem jak jest teraz, czy była jakaś zmiana ale wtedy żaden lekarz nie miał obowiązku wystawić tylko to zależało od jego dobrej woli a u nas w szpitalu w Gliwicach wymyslili sobie zasade że dają po cc a po sn nie, no chyba że źle posżło i jest wskazanie do opieki. Może jakby był mój lekarz, ale on pracuje w całkiem innym szpitalu.

Mama2009 to nie lepiej na początek wziąć 2 tyg opieki, a ojcowski w późniejszym terminie (na wykorzystanie tego urlopu pracownik ma 12 miesięcy)?

Asta - właściwie to najbardziej pomoc jest potrzebna na samym początku aż się pozna dziecko i się w miarę wszystko wyreguluje.

reklama
Dzięki czyli tak jak myślałam że to pewnie od lekarza zależy , jak się uprze i nie będzie chciał to go nie przekabacimy bo powie że nie ma potrzeby i tyle. Ale powiedzcie mi co taki lekarz wystawia druk L4 czy jakieś zaświadczenie??

Do góry