reklama
Bachucha
Fanka BB :)
Mama2009 a może spróbuj zadzwonić do swojego oddziału zus, dział zasiłków, to oni będą naliczali Twój zasiłek macierzyński, dobrze się od nich dowiedzieć konkretnie jak to załatwić (czy pracodawca, czy sama zainteresowana, czy osoba postronna itd), jakie papiery trzeba przygotować, bo warto zrobić to wcześniej, zostawiając najwyżej miejsce na odpowiednią datę i podpis, a nie w ostatniej chwili lub tuż po porodzie - bo wtedy będzie o czym myśleć ;-)
iryska
Dziewczyny bez ustawy zus nic nie powie dopiero tam będzie wszystko napisane.Mamy jeszcze czas niech szał minie na pierwszy ogień idą mamy które już urodziły.
Bachucha
Pewnie, że trzeba zaczekać na ustawę, byle nie na samego dzidziusia, bo wtedy co innego będzie najważniejsze ;-)
Ja jestem za przygotowaniem papierów wcześniej - poprzednim razem przygotowałam wszystko do macierzyńskiego, wnioski, ksera, itp, potem tylko dołożyliśmy akt urodzenia i bodaj jego ksero i mąż miał komplet do zaniesienia :-)
Ja jestem za przygotowaniem papierów wcześniej - poprzednim razem przygotowałam wszystko do macierzyńskiego, wnioski, ksera, itp, potem tylko dołożyliśmy akt urodzenia i bodaj jego ksero i mąż miał komplet do zaniesienia :-)
Ostatnia edycja:
Mysza84
Dziewczyny co na kaszel możecie polecić ? Ale najlepiej nie syrop.
Ma może któraś z Was w domu krople Sinecod ? I ma do nich ulotkę ? Może sprawdzić czy w ciąży można ? Bo ja krople mam ale niestety nie mam ulotki.
Męczy mnie tak kaszel że idzie zwariować... aż już mnie cały brzuch boli.
Ma może któraś z Was w domu krople Sinecod ? I ma do nich ulotkę ? Może sprawdzić czy w ciąży można ? Bo ja krople mam ale niestety nie mam ulotki.
Męczy mnie tak kaszel że idzie zwariować... aż już mnie cały brzuch boli.
-Lorelain-
no ale generalnie wiadomo że w ciąży z lekarstw to można jedynie ten syropek *spam* czy jak mu tam i tantum verde. Trzeba się ratować domowymi sposobami. Mnie też obecnie boli gardło i staram sie pić dużo herbaty z dużą ilością cytryny i miodu. Na wzmocnienie syrop z cebuli. Dobry jest czosnek, ale ja mam straszną zgagę po nim. Jak mocno drapie po nocy to biore do possania cukierka aukaliptusowego. Zawijam gardło chustką żeby się wygrzało. Płukać gardło woda z solą i płynami antybakteryjnymi żeby powybijać zarazki np meridol, odol. Ja z płynami mam problem bo jak czuję mocną mietę to mi do razu niedobrze.
Mysza84
Dzięki.
Dzisiaj to mi już syrop Stodal pomoże, a nie chciałam go wczoraj brać bo robiłam dzisiaj glukozę z obciążeniem a wiadomo jakie te syropy słodkie i nie chciałam żeby mi coś wyniki przekłamało.
Łykam też więcej magnezu bo jednak co kaszel to mi szarpie tym brzuchem mocno.
Dzisiaj to mi już syrop Stodal pomoże, a nie chciałam go wczoraj brać bo robiłam dzisiaj glukozę z obciążeniem a wiadomo jakie te syropy słodkie i nie chciałam żeby mi coś wyniki przekłamało.
Łykam też więcej magnezu bo jednak co kaszel to mi szarpie tym brzuchem mocno.
reklama
K
_karolina
Gość
A ja mam pytanie dotyczące ubierania malucha, kurde ja mam termin na 24 wrzesień, toż prawie październik, Natalka mam rodzoną w maju więc cieplutko. Jak ubierać takiego maluszka jesienną pora na spacerek???
Podziel się: