reklama
dziewczyny mam pytanie. bo dzisiaj mi kolezanka zwrocila na to uwage. mam spora blizne po operacji(na pol brzucha), ktora mialam poprawiana i otwieraną. Czy rodząc naturalnie nie pęknie mi czy coś. Czy to moze byc wskazanie do cesarki?
Galaxia- ja mam bliznę na brzuchu pod pępkiem, długości 15 cm, kolejną nad pępkiem na 5 cm i kilka małych rozsianych po całej powierzchni brzucha ( pooperacyjne) rodziłam sn i nic mi nie pękło.
Nie wydaje mi się, żeby "stara" blizna była wskazaniem, ale to zależy od oceny twojego lekarza prowadzącego. A na co się nastawiasz?
Ja właśnie sobie uświadomiłam, że bardziej niż w I ciąży boję się porodu- jakiegokolwiek. Trochę nie w czas
Nie wydaje mi się, żeby "stara" blizna była wskazaniem, ale to zależy od oceny twojego lekarza prowadzącego. A na co się nastawiasz?
Ja właśnie sobie uświadomiłam, że bardziej niż w I ciąży boję się porodu- jakiegokolwiek. Trochę nie w czas
Ostatnia edycja:
galaxia, nie wiem jak z innymi bliznami, ale mi polozna powiedziala ze dlatego ze mialam cc i mam blizne przy porodzie nie beda mogli mi podac zadnych hormonow ani wywolywac porodu bo skurcze moga byc za silne i blizna sie moze otworzyc - ale to penie dlatego ze to blizna na macicy, pewnie to nie dotyczy innych obszarow.
iryska
Fanka BB :)
Co do paznokci to teraz mam mocne jak nigdy,po porodzie były przeciętne ale nie żeby się łamały.Zęby ok zero ubytków gorzej z włosami w 1 ciąży pięknie zgęstniały potem równo 4 miesiące po porodzie zaczęły wypadać ale dobrze że mam bardzo gęste to nie było widać.Przestałam karmić pół roku temu i nadal mam gorszą jakość włosa łamią mi się.Fryzjerka mówiła że to od karmienia bo młoda mnóstwo witamin mi musiała zabrać.
Bachucha
Galaxia - ja bym skonsultowała bliznę z lekarzem prowadzącym na przełomie 2 i 3 trymestru, kiedy brzuszek jest już dość pokaźny i powinien osądzić czy coś jej zagraża czy nie.
Ja nie miałam problemu ani z włosami ani paznokciami w czasie ciąży i karmienia - inna sprawa, że ja paznokcie mam do kitu od zawsze i króciutkie, a włosy dla odmiany bujne Tyle, że w czasie ciąży przyjmowałam witaminy - femibion, a potem femibion i omega 3 - może to coś pomogło.
Ja nie miałam problemu ani z włosami ani paznokciami w czasie ciąży i karmienia - inna sprawa, że ja paznokcie mam do kitu od zawsze i króciutkie, a włosy dla odmiany bujne Tyle, że w czasie ciąży przyjmowałam witaminy - femibion, a potem femibion i omega 3 - może to coś pomogło.
Mali250393
Dziewczyny mam pytanie do mam ze stażem :-) Do jakiego wieku podawałyście swoim dzieciaczkom wit. D3. Bo kurde nie wiem czy mam małej podawać bo je codziennie danonki a tam już jest w składzie wit. i tak się zastanawiam
reklama
annaoj kce
08.06/04.10/09.13
Kiedyś zalecano do roku, ale jakiś czas temu czytałam artykuł, że jednak do 4 lat w okresie jesienno-zimowym. I w tym sezonie dawałam Alicji, aczkolwiek jak mi się zapomniało nie robiłam tragedii i planuję dawać tak do połowy marca, potem liczę na słoneczko.
Podziel się: