reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Opieka na dzieckiem - o kolkach, pieluchach, pielęgnacji

RatinaZ, przystaw małą na chwile do piersi albo załóż czapeczke na główke, tez powinno przejsc. moja królewna ma czkawke zawsze jak zrobi kupe :-p dziwna dosc zaleznosc no ale tak ma...i to zanim ją zaczne przewijac. ale nie zauwazylam by dla niej byla to męcząca przypadłość

karenm, na poczatku brodawki beda Cie bolec niestety... tak chyba zazwyczaj jest, ja po prostu płakałam z bólu przy karmieniu w pierwszych dniach... pomagało moje mleko wlasne i przykladanie kostek lodu - to chyba najbardziej. bepanthenem tez smarowalam ale rzadko bo raz sie złapałam na tym ze zapomnialam go zmyć przed nocnym karmieniem, a trzeba go zmywac, a mi i tak nic nie pomagal.
i jesli juz naprawde nie dajesz rady to rob naprzemiennie karmienia, jedno piersia, drugie mlekiem modyfikowanym zeby ci te brodawki odpoczely.

weronkazz
, ja podaje od 8doby witamine K i D, zapominalam czesto gdy podawalam je rano, bo wtedy najlepiej podobno, ale potem zaczelam je dawac kolo 18 i juz nie zapominam. bo rano to jednak jestem zbyt zaspana i zmeczona zeby to ogarnąć.

reklama
Dziewczyny pomóżcie, zauważyłam dzisiaj, że moja Marysia ma obrzmiałe i zaczerwienione brodawki. Wiem, że jest to pokarm w piersiach u małej, ale nie wiem skąd się to bierze i jak temu zaradzić.
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam

Ja tylko pamiętam z pierwszej ciąży, żeby...już chwila przeczytam w książeczce starszego, o już = przykładać gazikami z sodą. 1 łyżeczka sody na 1/2 szklanki wody. To przepis sprzed 8 lat, może pomoże

Ojj u mnie tez z pokarmem nie ma problemu, wrecz odwrotnie, gdzies od 2 doby zaczelam miec nawal i tak zostalo do tej pory.Musze sciagac laktatorem bo piersi sie twarde robia a Maly nie moze uchwycic cyca. Odciagniete przechowuje w lodowce i podaje aby sutki odpoczely troszke;)
Moj Maly tez ma czesto czkawke, od poloznej wiem ze trzeba wtedy na chwile przystawic aby sie napil i przechodzi:)
Dziewczyny a te witaminy K i D to jakie polecacie? Bo ja jeszcze nie zakupilam, jedynie w szpitalu Maly mial podane...

Witaminy to wszystko jedno jakie. Jest kilka firm które sprzedaje witaminy dla dzieci i różnią się tylko cena. Chociaż chyba nie aż tak bardzo żeby się zastanawiać którą kupić. A skład w każdej jest taki sam bo jest jedna zalecana dawka. Ewentualnie masz wybór jeśli chodzi o formę w jakiej te witaminy są. Bo albo masz je w kroplach i odmierzasz odpowiednią ilość kropelek, albo w takich kapsułkach "twist off" (ukręcasz taki dziubek od kapsułki i zawartość kapsułki wkraplasz do buźki dziecka i wiesz że podałaś odpowiednią dawkę)

Dziewczyny pomóżcie, zauważyłam dzisiaj, że moja Marysia ma obrzmiałe i zaczerwienione brodawki. Wiem, że jest to pokarm w piersiach u małej, ale nie wiem skąd się to bierze i jak temu zaradzić.
Pozdrawiam
anikaa, nie masz się czym przejmować, to zupełna norma i przejdzie samo nic nie musisz robić. Obrzmienie jest spowodowane hormonami które dziecko przejęło od ciebie w ciąży.

Anikaa tak mi sie przypomnialo ze w szkole rodzenia o tego typu objawiach mowili , tez o krwawieniu dziewczynek-tez sie zdarza,tak jak mowi Gosha to normalne , spowodowane hormonami;-)Z tego co pamietam to chyba samo minie

Pozdrawiam

Możesz zrobić okład z kwaśnej wody.

Dziewczyny, nie wiem czy piszę w odpowiednim wątku, chodzi mi o szczepienia po 6 tygodniu. Cały czas się zastanawiam i rozważam za i przeciw bezpłatnych i skojarzonych. Z jednej strony te bezpłatne to więcej kłuć, ale czy w tych skojarzonych nie ma za dużo wirusów? A wy na jakie się zdecydujecie?

reklama
Ja chyba zdecyduję się na ten program na 5 plus rotawirusy, bo nasz starszy syn jak cokolwiek łapie w skzole, to zawsze sprawy grypowo- żołądkowe

Do góry