reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Umowa o prace na czas określony a ciąża

Dziękuję za odpowiedź!
Kwestia jest również taka, będzie to 15 tc, w pracy ma wiele schodów do pokonania oraz 8-godinną prace przed komputerem.
W razie kontroli nie mam nic do ukrycia, ciąża to ciąża, a w tedy tak jak piszesz nigdzie bym nie wyjeżdżała, urlop lipcowy mi wystarczy :)
Czekaj, czekaj.. w sierpniu idziesz na L4, ale w lipcu jedziesz na urlop? Więc pytam po uj Ci L4 skoro dobrze się czujesz i nic Ci nie dolega. Skoro będziesz urlopowala w lipcu to chyba nie masz żadnych poważnych dolegliwości, powikłań związane z ciążą?

reklama
Jestem w 4 ciąży więc raczej wiem co to ciąża i macierzyństwo lepiej niż Ty ;)

To pokazuje też, jak bardzo różnimy się od siebie .
Spodziewasz się 4 dziecka, jak rozumiem planowanego, wyczekiwanego.
Godzisz obowiązki przykładnej żony, jak najbardziej matki, ale i wzorowej pracownicy.
Bardzo daleko mi do ciebie. Ja np nie wyobrażam sobie twojego życia jak i ty zapewne mojego.
Ja mam 1 dziecko i więcej serio nie planuję, nawet sobie nie wyobrażam 🙈
Ja u ciebie zapewne bym się wykończyła, ty u mnie zapewne byś się zanudziła.

One i tak pójdą ( lub są ) na L4 .
I pisałam już też ,że w samym zusie doskonale wiedzą jak wygląda rzeczywistość .
Nawet oni machają na to ręką, od świeta kogoś skontrolują gdy mają jakieś pewne przesłanki ( dana osoba będąc na l4 wrzuca sama fotki z wakacji w Hiszpanii ) .
Od mojej sąsiadki bratowa pracuje w Zusie.
Nie takie rzeczy nawet oni wewnątrz tam wyrabiają.

Ja nie jestem wcale lepsza od nich.
Fakt że cały 1 trymestr miałam podstawy by być na L4, ale drugi i trzeci trymestr przebiegły mi ksiażkowo.
Ale zdecydowanie wolałam trawnik kosić, plewić, okna myć niż iść do pracy , mimo że w sumie spokojnie mogłabym być w tej pracy.
Chciałam być w domu, wylegiwać się rano w łożku, napić się kawy na balkonie z wywalonymi nogami, spotkać się ze znajomymi i w tamtym okresie generalnie w nosie miałam możliwość pójścia do pracy.
Co się wybyczyłam to się wybyczyłam, na koszt państwa, potem przyszło macierzyństwo i lenistwo się skończyło.
Ja owszem faktycznie niespodziewanie miałam zalecenia do L4.
Ale uwierz mi, że gdybym ich nie miała to tak i tak od razu bym poszła na L4, bo to wszystko mieliśmy już poplanowane i przedyskutowane i w domu i w pracy .

Skąd takie dane? W pierwszym kwartale 2023r. przeprowadzono 117,2 tys. kontroli L4.
Obecnie w porównaniu z 2022 kontroli jest o 200% więcej, około 40% z tych kontroli to cofnięte świadczenia - łączna ich kwota to ok 7,035 mln zł - fakt, malutko ;)

Można dbać o siebie na swój koszt.
Wystarczy rzucić pracę albo nie szukać na siłę zatrudnienia tylko po to, żeby zyskać uprawnienie do zwolnienia.

Dlaczego odrazu balować? Skąd ten durny pomysł? Czy siedzenie w domu to tylko balanga i jedzenie chipsów przed telewizorem ? Strasznie płaskie myślenie. Dlatego z pewnością wolisz pracę bo niepotrafiłabyś inaczej odpoczywać i cieszyć się nowym życiem. Ciąża to czas, gdzie każda kobieta w szczególności powinna zadbać o siebie, pomyśleć o sobie i o dziecku które nosi pod sercem, zwolnić tempo życia, odpocząć i nie stresować się. Unikać bakterii i zarazków, wysypiać się i udzielać aktywnie np. poprzez spacery. Zmiany, które zachodzą w organiźmie powodują różne dolegliwości. Te kobiety, które chcą ten cudowny czas ciąży poświecić pracodawcy i zajmować się problemami nie swojej firmy to proszę bardzo, ale odwalcie się od kobiet które chcą skupić się na sobie i dziecku w bardziej ralaksujący sposób.

Czekaj, czekaj.. w sierpniu idziesz na L4, ale w lipcu jedziesz na urlop? Więc pytam po uj Ci L4 skoro dobrze się czujesz i nic Ci nie dolega. Skoro będziesz urlopowala w lipcu to chyba nie masz żadnych poważnych dolegliwości, powikłań związane z ciążą?

Bo w sierpniu ma zaplanowany urlop, ale nie zostało jej dni urlopowych więc musiałby być bezpłatny, a na L4 będzie 100% ;)

To pokazuje też, jak bardzo różnimy się od siebie .
Spodziewasz się 4 dziecka, jak rozumiem planowanego, wyczekiwanego.
Godzisz obowiązki przykładnej żony, jak najbardziej matki, ale i wzorowej pracownicy.
Bardzo daleko mi do ciebie. Ja np nie wyobrażam sobie twojego życia jak i ty zapewne mojego.
Ja mam 1 dziecko i więcej serio nie planuję, nawet sobie nie wyobrażam 🙈
Ja u ciebie zapewne bym się wykończyła, ty u mnie zapewne byś się zanudziła.

Niestety spodziewam się "tylko" 3 tęczowego dziecka ;)

I jeszcze tak do samej sobie dodam, zwiększenie kontroli jest zauważalne od połowy 2022 roku. Za pewne jest to związane z tym, że to obecnie ZUS wypłaca 500 plus, 300 plus oraz wszelkie 13 czy 14

reklama

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry