reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzamy dietę dziecka czyli: co, kiedy, ile i jak...

Dziewczyny ile Wam wytrzymują dzieci po obiadku? Bo u mnie normalnie po butli czy kaszce jest 3h czyli tak jak podczas karmenia piersią bylo, ale po obiadku potrafi wytrzymać 5h czasem 5,5:) i np. jak obiad ma o 12:00 to dopiero butla o 17-17:30 czy u Was też tak jest?

Aniwar - spokojnie 3 posiłki mleczne moga być:) u Nas są 4 ale jak będą dwa dania to będą 3 :)

schemat:
6 - butla mm 180ml ( czasem pomija tą butle, bo budzi sie o 8 i je dopiero o 9 kaszkę)
9 - kaszka 90ml+ jabłuszko ( ze słoiczka) 90ml zmieszne wszystko
12 - obiad 210ml czasem wiecej zalezy ile wyjdzie
17-17:30 - butla mm 180ml
20-20:30 butelka mm 180ml -> sen

reklama
blondi u nas obiad zwykle wypada o 14 chyba ze go przespi i zdazylo sie ze pare razy jadl o 17.
czasem miedzy posilkami tez mi wytrzyma ok 5 h ale tylko jak spi i ma dluga drzemke jak jest aktywny to zwykle po 3 h jest placz na jedzenie.
Ja mysle ze nie masz sie co martwic bo dziecko sobie samo reguluje i widocznie tyle mu wystarcza a po waszym cyklu karmienia to widac ze ladnie je:-)

blondi a Ty sama gotujesz??

aniwar - tak sama gotuję, codziennie bo jestem w domu to mam czas:) ale czasem jak mi wyjdzie duuużo wiecej to wkąłdam do lodówki na drugi dzien dogotowuję i mieszam razem:) Jesli chodzi o jedzenie mojego syna to on je ile mu dam, jakbym mu dawała wiecej jadłby wiecej, taki jedzosz:)
Ps. Pamietam zawsze jak żeśmy wieczorem gadały na forum wszyscy spali a my nadawałyśmy i teraz jak Cie nie było to mi tego brakowało:)

blondi mi tez tego barkowalo:-) ciesze sie ze juz jestem i mozemy dalej nadawac:-D
A przepisy na obiadki wymyslasz sama czy gdzies z netu bierzesz?? aha blenederujesz na papke czy juz dajesz kawalki do gryzienia??

U mnie Marysia po cycu to juz za ok. 1,5-2 godz głodna, ale jak zje obiad to wytrzymuje 3h,a zjada go sporo bo 250-260g. czasem przydałoby sie zeby dłuzej nie jadła to mozna gdzieś wyjść na więcej czasu, a tak to trzeba wracać na jedzenie. ja cycem karmię tylko w domu, krępuje mnie karmienie np na dworze. nigdy tego nie robiłam.
tez sama gotuję. wszystkie moje zupy mają w składzie marchewke, pietruszkę (korzeń i natkę), ziemniaki, natkę selera i potem w zależności od tego jaka ma byc zupa to daję: buraka, brokuła, szpinak, kalafior, cukinię, dynię, kabaczek. no i miąsko - pierś z kurczaka albo indyka lub szynkę wieprzową albo polędwiczki wieprzowe. no a potem dodaje jeszcze ryż, kasze jaglaną albo makaron bezglutenowy drobno pokrojony. ale to juz nie zawsze dodaje te ostatnie składniki. zależy ile mam zupy, jak sporo to juz nie dodaje kaszy czy ryżu. jak mniej to wtedy dodaję żeby było więcej do zjedzenia.

Klara zjada małe porcje i przez to często. Obiadku zjada ok.100ml i więcej nie da się jej wcisnąć (ale czasem popija cycem), a za 2h już jest znów głodna. Na spacerze często je np. owoce lub chrupki, wafelki ryżowe.

Misiek po obiadku wytrzymuje 3h i potem domaga się deseru. Jak wspominałam, my mamy ustaloną dietę i grafik przez lekarza, więc musimy się jej trzymać. Z tym,że Młody jest żarłoczkiem i generalnie jadłby non stop - gdyby tylko mógł.

U nas jedzenie jest zazwyczaj jak Klara się obudzi, ale często do zasypiania ma cyca, więc może przez, to nigdy nie jest bardzo głodna.

moja Maja to mały niejadek:) uwielbia chrupki kukurydziane i na cycku by tylko była. Raz zje kaszkę, obiadek a raz zaciska mocno usta:) Ale ładnie przybiera na wadze i lekarz mówi że wszystko wporządku, więc się nie przejmuje:)

reklama
aniwar - do zupki daję zawsze 1mały ziemniak, 1 marchewka, pietruszka nać, łyżka masła, ale dorzucam w zalezności jaka zupa ma być np. Kalafiora, brokuła, cukinie, kabaczka, jakieś mięsko pierś z kurczaka lub indyka, mięsko z królika, czasem zamiast ziemniaka - ryż. Kupiłam też kaszę jaglaną i też podaję czasem.

Do góry