reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
Szogun z makaronem

2kostki wołowe
1litr wody
25dkg dobrej kiełbasy
25dkg boczku
25dkg schabu
25dkg ogórków kiszonych
2 duze cebule
śmietana
koncentrat pomidorowy
musztarda
przyprawy: sól, pieprz

Zagotowac bulion, usmazyc schab, boczek , kielbase-pokrojone w paseczki, ogorki-bez skórki-pokrojone w kółka, cebule-pokrojona w piórka wrzucac po kolei do gara i gotowac do miekkosci miecha. Dodac musztarde, koncentrat, przyprawy. (Musi byc czuc musztarde) Zageścic maka+woda i podac troche śmietany. Pycha
Podawac na ciepło z makaronem lub chlebkiem
 
Ja zawsze robie te kremy z torebki. Dodaje mleko, tylko robie tą wersje bez masła. Ja nie znosze kremow mdlych, takich tradycyjnych, a te z torebki jak bita smietana tylko spokojnie dekoracje mozna z nich zrobic, super.

Przepis na super łatwy biszkopt(chyba pasuje ze tu zwstawie0:

4 jajka,
130 g mąki tortowej
130 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody

Jajka oddzielamy żółtka od białka, do żółtek dodajemy 200 g cukru i miksujemy dodając po 1 łyżeczce wody. Do białek odrobine soli i miksujemy z 50 g cukru az wyjdzie sztuwna piana. Dodajemy piane do żółtek , przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do piany i żóltek, mieszamy na jednolitą mase. Wlewamy do tortownicy wysmarowanej maslem i wysypanej bułką tartą, pieczemy w piekarniku 180 stopniach przez 30-40 minut. Blacha srednica 24 cm. Ja piecyka nie nagrzewam, ewentualnie odrobine. No i zeby wyszedl naprawde super to dobra mąkę tortową trzeba poszukac, polecam Szymanowska Tortową.

Przekrajamy na 3 placki, kładziemy spód, nasączamy (np sokiem z brzoswin rozcienczonym, troche aromatu, kwasku cytrynowego), dobrze trzeba nasaczyc bo bedzie suchy, kłade na pierwszy placek powidla śliwkowe, potem 2 placek, nasaczam i krem albo bita smietane, ja dokladam do tego brzoskwinie pokrojone albo inne owoce, ewentualnie czekolade starta, trzeci place, nasaczamy. No a potem to juz co nam wyobraznie podpowie.
 
laski przepis na biszkopt meeeeega łatwy

6 jaj
1 1/2 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1.) białka ubijamy z cukrem na sztywno
2.) dodajemy żółtka dalej ubijamy
3.) dodajemy mąki rozmieszane z proszkiem mieszamy
i gotowe, zajmuje mi to jakieś góra 10min a biszkopt superancki :-)
 

2 pstrągi
4 łyżki przyprawy do ryb KAMIS
1 łyżka mąki
olej
nadzienie
20 dag pieczarek
1 średnia cebula
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka przyprawy do ryb KAMIS
1 łyżka masła

pstrąga oczyścić, umyć osuszyć przyprawić przyprawą do ryb pozostawić na godzinę

pokrojone pieczarki i drobno posiekaną cebulę usmażyć na maśle, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę do ryb.

rybę napełnić farszem zaszyć oprószyć mąką i smażyć na oleju ok 15-20 min
 
reklama
Do góry