reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
Szogun z makaronem

2kostki wołowe
1litr wody
25dkg dobrej kiełbasy
25dkg boczku
25dkg schabu
25dkg ogórków kiszonych
2 duze cebule
śmietana
koncentrat pomidorowy
musztarda
przyprawy: sól, pieprz

Zagotowac bulion, usmazyc schab, boczek , kielbase-pokrojone w paseczki, ogorki-bez skórki-pokrojone w kółka, cebule-pokrojona w piórka wrzucac po kolei do gara i gotowac do miekkosci miecha. Dodac musztarde, koncentrat, przyprawy. (Musi byc czuc musztarde) Zageścic maka+woda i podac troche śmietany. Pycha
Podawac na ciepło z makaronem lub chlebkiem
 
Ja zawsze robie te kremy z torebki. Dodaje mleko, tylko robie tą wersje bez masła. Ja nie znosze kremow mdlych, takich tradycyjnych, a te z torebki jak bita smietana tylko spokojnie dekoracje mozna z nich zrobic, super.

Przepis na super łatwy biszkopt(chyba pasuje ze tu zwstawie0:

4 jajka,
130 g mąki tortowej
130 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody

Jajka oddzielamy żółtka od białka, do żółtek dodajemy 200 g cukru i miksujemy dodając po 1 łyżeczce wody. Do białek odrobine soli i miksujemy z 50 g cukru az wyjdzie sztuwna piana. Dodajemy piane do żółtek , przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do piany i żóltek, mieszamy na jednolitą mase. Wlewamy do tortownicy wysmarowanej maslem i wysypanej bułką tartą, pieczemy w piekarniku 180 stopniach przez 30-40 minut. Blacha srednica 24 cm. Ja piecyka nie nagrzewam, ewentualnie odrobine. No i zeby wyszedl naprawde super to dobra mąkę tortową trzeba poszukac, polecam Szymanowska Tortową.

Przekrajamy na 3 placki, kładziemy spód, nasączamy (np sokiem z brzoswin rozcienczonym, troche aromatu, kwasku cytrynowego), dobrze trzeba nasaczyc bo bedzie suchy, kłade na pierwszy placek powidla śliwkowe, potem 2 placek, nasaczam i krem albo bita smietane, ja dokladam do tego brzoskwinie pokrojone albo inne owoce, ewentualnie czekolade starta, trzeci place, nasaczamy. No a potem to juz co nam wyobraznie podpowie.
 
laski przepis na biszkopt meeeeega łatwy

6 jaj
1 1/2 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1.) białka ubijamy z cukrem na sztywno
2.) dodajemy żółtka dalej ubijamy
3.) dodajemy mąki rozmieszane z proszkiem mieszamy
i gotowe, zajmuje mi to jakieś góra 10min a biszkopt superancki :-)
 

2 pstrągi
4 łyżki przyprawy do ryb KAMIS
1 łyżka mąki
olej
nadzienie
20 dag pieczarek
1 średnia cebula
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka przyprawy do ryb KAMIS
1 łyżka masła

pstrąga oczyścić, umyć osuszyć przyprawić przyprawą do ryb pozostawić na godzinę

pokrojone pieczarki i drobno posiekaną cebulę usmażyć na maśle, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę do ryb.

rybę napełnić farszem zaszyć oprószyć mąką i smażyć na oleju ok 15-20 min
 
reklama
Do góry