reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Czekoladowe muffiny

Składniki na 24 sztuki:
3/4 kostki masła;
3 szkl. mąki;
3 jajka;
szklanka (250 ml) maślanki;
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki sody;
150 - 200 dag cukru;
2 tabliczki gorzkiej bądź mlecznej czekolady (jedna z nich będzie potrzebna do ozdabiania muffinek),
3 łyżki ciemnego kakao,
foremki oraz papilotki do muffinów.

Wykonanie:

1. Jajka wbij do wysokiego naczynia, dodaj cukier i miksuj razem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy.

2. Na parze roztop masło, pół tabliczki czekolady i dodaj go jajecznej masy. Delikatnie wymieszaj.

3. Dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj ciasto.

4. Mąkę zmieszaj z resztą sypkich składników (proszek do pieczenia, kakao). Pokrusz pozostałą połówkę czekolady na drobne kawałki. Delikatnie ale szybko połącz ze sobą płynne i sypkie składniki ciasta. Nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto nie urośnie.

5. Do foremek włóż papierowe osłonki do babeczek i napełnij każdy z otworów foremki mniej więcej do 3/4. Wstaw do rozgrzanego do ok. 180 st.C piekarnika i zapiekaj około 20 minut.

6. Gotowe babeczki wyjmij z foremek i odstaw do wystygnięcia. W rondelku roztop drugą tabliczkę czekolady i powstałą polewą ozdabiaj wierzchy babeczek.


Muffiny z orzechami i czekoladą

Muffiny z Czekolad� i Orzechami
 
Dziewczyny polecam ten przepis na ciasto do pierogów lub uszek

Wielkie Żarcie - Przepis - Ciasto napierogi jedyne najwspanialsze

moim skromnym zdanie jest super, szybki no i się nie klei :-D

ja mam jeszcze łatwiejsze,i wychodzi super, pierogów wychodzi ok 50 a dziś robiłam uszka na wigilie i wyszło mi ok 100szt.
do miski wsypać
-3 szklanki maki
-pół łyżki soli
-łyzka miękkiego masła
-zalać szklanką wrzątku
wymieszać łyżką drewnianą i jak trochę ostygnie dokończyc wyrabianie ręką. Chwila moment i ciasto gotowe, jest bardzo mięciutkie i elastyczne i przede wszystkim nie klei się do rąk ani stolnicy.
polecam kazdemu
 
reklama
a co wkladacie w uszka? ;-)

ja dostałam od mamy suszone prawdziwki więc gotowałam je przez godzine, z wywaru zrobiłam zupkę a do grzybów usmażyłam na maśle 2 cebule i przepuściłam grzyby i cebule przez maszynkę a na koniec dałam trochę bułki tartej zeby przeszło wszystko i farsz zrobił się trochę gęściejszy, posoliłam i popieprzyl am i gotowe;) a zupka wyszła przepyszna z łazankami:rolleyes:
 
Do góry