reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe smakołyki_przepisy :)

Momoot, a mogłabyś wrzucić przepis na ten kawowy? Ja kajmakowy robię co roku i dla odmiany spróbowałabym w te święta czegoś nowego :-)
 
reklama
Dziewczyny a możecie dać jakiś przepis na mazurka, Joaś Ty pisałaś że robisz, lubię piec a nie mam sprawdzonego przepisu:-D Z góry dziękuję:tak:
 
Dziewczyny, właśnie pożarłam rybkę którą stworzyłam wczoraj- sama się zdziwiłam, że taka smaczna!:-)

Mrożony filet z soli, nie chciało mi się czekać, aż się rozmrozi, więc włożyłam w żaroodpornym naczyniu do rozgrzewającego się piekarnika i wyjęłam jak zamiast lodu została woda, no i się trochę podgotował.;-)

Potem oprószyłam solą ziołową, pieprzem i ziołami prowansalskimi i obłożyłam plastrami cytryny w dużej ilości. Zawinęłam w alu folię (jak przeczytałam w BB!) i z powrotem do pekarnika (nie na blasze tylko na takim grillowym czymś) na jakieś 20 minut, potem wyłączyłam temp i rybony jeszcze posiedziały w piecy, czekając na M.
Podobno wczoraj były dobre, a dziś- z dzikim ryżem- mniamu!:tak:
 
Agacinka, to jak robisz kajmakowy, to kawowy to pestka! :-) do gęstniejącego, gotującego się kajmaku dodajesz pół szklanki mocnego naparu z kawy. Taką ilość kawy dodaję do kajmaku na formę ok. 25x35 cm (grubość kajmaku 0,5 cm).

A tu przepis na kajmak wg którego robię mazurki.
Mam nadzieję, że czytelny.

 
Sałątka - dla wielbicieli czosnku :)
-2-3 zabki czosnku (ja daje 3 duze)
-20-25 dkg sera zoltego edamskiego
-puszka ananasa
-piers z kurczaka- majonez dekoracyjny winiary lub hellmans babuni

Piers kurczaka umyc, oczyscic, pokroic w kosteczke. Leciutko ja obsmazam na odorbinie oliwy i dolewam wode - bez dodatku soli, przypraw. Mozna ugoowac w amlej ilosci wody - wrzucajac na wrzatek. Ananas pokroic w kostke, ser zetrze na duzych oczkach, czosnek na malutkich scieram. Wymieszac wszystko z dodatkiem majonezu.
Ot i wszytko! Zero przypraw! Smacznego
 
Ja tak czytam te przepisy ,objadając sie przy tym lodami :-D i nie mogę sie już tych świąt doczekać! My z mężem spędzamy święta w gronie przyjaciół wiec każdy coś tam upichci tak wiec będą przysmaki z każdego krańca Polski na naszym stole :-D Dobrze ze już po świetach niedługo odchodze na macieżyńskie bo po takim obrzarstwie to było by ciężko "toczyć" się w pracy :-D
 
reklama
A ja mam wypróbowany pomysł na panierkę dla ryb :-)
Rybę (mintaj czy jakikolwiek inny filet z ryby) skropić cytryną odstawić na 30 minut, następnie rybę tą umoczyć w jajku wymieszanym z 1-2 łyżką mleka lub śmietanki do kawy a następnie gdy będziemy maczać w bułce tartej to do tej bułki dodajcie drobno posiekaną pietruszke, i pozniej normalnie smazyc na patelni..... PYCHA ta panierka jest taka delikatna i taka pyszna!!!:-):-):-)
 

Podobne tematy

Do góry