reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe smakołyki_przepisy :)

reklama
Jeśli chodzi o zupę rybną to najlepiej ugotować rosołek z warzywkami (ja dodaję duuużo marchewki bo lubię) a potem dodać ze 3-4 kostki ryby (lub filety) natkę pietruszki przyprawy do smaku :tak:
Mój tata znowy gotuje zupę na zwykłych rybach ale wcześniej najlepiej wymoczyć ją w mleku żeby nie czuć było mułu ;-)

Wilmek mam nadzieję, że pomogłam :-)
 
Ale jestem świnia. Monia dopiero przeczytałam.....................Ale przepis puszczę....

Magdziarko, nie przejmuj się. Jak by było pilne, to bym CIe ścigała. :-) I tak nie zdążyłabym upiec - w tym roku zrezygnowałam z makowca.

Jeśli chodzi o zupę rybną, to mój Marcin robi tak, że gotuje pokrojone w kostkę ziemniaki w rosole (prawdziwym bądź z kostki) razem z rybą. Potem dodaje puszkę pomidorów, podsmażoną posiekaną cebulkę i cząber. Zupa jest bardzo dobra jeśli się gotuje z kawałkiem boczku.
 
Aniknulka :-) pomoglas i to bardzo, dziekuje :-) nie wiedzialam ze trzeba ja moczyc w mleku:szok:a mam wlasnie cale wiec jakies glowy ogony itp i chcialam to wykorzystac:-)
Mamoot Twoj przepis tez brzmi smakowicie tylko czy ja w tym barbarzynskim kraju dostane czaber?? :szok:
 
Ostatnia edycja:
PASZTET

600 g wołowiny
700 g wieprzowiny
300 g cielęciny
300 g wątróbki
garść suszonych grzybów
liście laurowe
pieprz
ziele angielskie
2 duże cebule
gałka muszkatołowa
3 jajka
sól
ew. 1/3 namoczonej bułki wrocławskiej

Mięso, cebulę, grzyby osolić i gotować ok. 2 godziny w małej ilości wody z przyprawami. Na 15 min. przed końcem dodać wątróbkę. Wystudzić, wyjąć przyprawy, przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa z dużym sitem (ew. razem z bułką) i 1 raz z sitem makowym.
Dodać jajka, utartą gałkę muszkatołową, wymieszać, posolić, popieprzyć.
Piec ok. 1 godz. w 180 oC
 
Wilmek-w Belgii czaber jest to moze i w UK bedzie:-)
w supermarkcie nie ma:-(poszukam jeszcze w takim sklepiku ziolowym:tak:
jak ktos ma ochote na cos slodkiego po czym sie dluzej sprzata niz gotuje to wrzucam przepis :-D:-postrzegam kaloryczne:-p
racuszki z bananami
250dkg maki
1 jajko
lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzeczki cukru waniliowego
1 dojrzaly banan
ok pol szklanki mleka (tak zeby ciasto bylo jak gesta smietana)
wszystkie skladniki wymieszac na koncu dodac pokrojone banany. smazyc w glebokim tluszczu. smacznego :-)
 
Ostatnia edycja:
Zrobiłam chlebek :-D
Nie wyszedł mi taki ładny jak Tobie Magdziarko :zawstydzona/y:, ale w smaku rzeczywiście pycha :tak:
 

Załączniki

  • DSC02309.JPG
    DSC02309.JPG
    42,8 KB · Wyświetleń: 69
reklama

Podobne tematy

Do góry