reklama
Jeśli chodzi o zupę rybną to najlepiej ugotować rosołek z warzywkami (ja dodaję duuużo marchewki bo lubię) a potem dodać ze 3-4 kostki ryby (lub filety) natkę pietruszki przyprawy do smaku
Mój tata znowy gotuje zupę na zwykłych rybach ale wcześniej najlepiej wymoczyć ją w mleku żeby nie czuć było mułu ;-)
Wilmek mam nadzieję, że pomogłam :-)
Mój tata znowy gotuje zupę na zwykłych rybach ale wcześniej najlepiej wymoczyć ją w mleku żeby nie czuć było mułu ;-)
Wilmek mam nadzieję, że pomogłam :-)
Ale jestem świnia. Monia dopiero przeczytałam.....................Ale przepis puszczę....
Magdziarko, nie przejmuj się. Jak by było pilne, to bym CIe ścigała. :-) I tak nie zdążyłabym upiec - w tym roku zrezygnowałam z makowca.
Jeśli chodzi o zupę rybną, to mój Marcin robi tak, że gotuje pokrojone w kostkę ziemniaki w rosole (prawdziwym bądź z kostki) razem z rybą. Potem dodaje puszkę pomidorów, podsmażoną posiekaną cebulkę i cząber. Zupa jest bardzo dobra jeśli się gotuje z kawałkiem boczku.
Aniknulka :-) pomoglas i to bardzo, dziekuje :-) nie wiedzialam ze trzeba ja moczyc w mlekua mam wlasnie cale wiec jakies glowy ogony itp i chcialam to wykorzystac:-)
Mamoot Twoj przepis tez brzmi smakowicie tylko czy ja w tym barbarzynskim kraju dostane czaber??
Mamoot Twoj przepis tez brzmi smakowicie tylko czy ja w tym barbarzynskim kraju dostane czaber??
Ostatnia edycja:
PASZTET
600 g wołowiny
700 g wieprzowiny
300 g cielęciny
300 g wątróbki
garść suszonych grzybów
liście laurowe
pieprz
ziele angielskie
2 duże cebule
gałka muszkatołowa
3 jajka
sól
ew. 1/3 namoczonej bułki wrocławskiej
Mięso, cebulę, grzyby osolić i gotować ok. 2 godziny w małej ilości wody z przyprawami. Na 15 min. przed końcem dodać wątróbkę. Wystudzić, wyjąć przyprawy, przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa z dużym sitem (ew. razem z bułką) i 1 raz z sitem makowym.
Dodać jajka, utartą gałkę muszkatołową, wymieszać, posolić, popieprzyć.
Piec ok. 1 godz. w 180 oC
600 g wołowiny
700 g wieprzowiny
300 g cielęciny
300 g wątróbki
garść suszonych grzybów
liście laurowe
pieprz
ziele angielskie
2 duże cebule
gałka muszkatołowa
3 jajka
sól
ew. 1/3 namoczonej bułki wrocławskiej
Mięso, cebulę, grzyby osolić i gotować ok. 2 godziny w małej ilości wody z przyprawami. Na 15 min. przed końcem dodać wątróbkę. Wystudzić, wyjąć przyprawy, przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa z dużym sitem (ew. razem z bułką) i 1 raz z sitem makowym.
Dodać jajka, utartą gałkę muszkatołową, wymieszać, posolić, popieprzyć.
Piec ok. 1 godz. w 180 oC
w supermarkcie nie ma:-(poszukam jeszcze w takim sklepiku ziolowymWilmek-w Belgii czaber jest to moze i w UK bedzie:-)
jak ktos ma ochote na cos slodkiego po czym sie dluzej sprzata niz gotuje to wrzucam przepis ostrzegam kaloryczne
racuszki z bananami
250dkg maki
1 jajko
lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzeczki cukru waniliowego
1 dojrzaly banan
ok pol szklanki mleka (tak zeby ciasto bylo jak gesta smietana)
wszystkie skladniki wymieszac na koncu dodac pokrojone banany. smazyc w glebokim tluszczu. smacznego :-)
Ostatnia edycja:
joasiek1977
Mamusia Oleńki :)
reklama
Podobne tematy
Podziel się: