reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe smakołyki_przepisy :)

Joasiek mówisz-masz ;-) kolejny ekspresowy obiadek, który kiedys sama wymysliłam :tak:

Piersiątka z kurczątka

pierś z kurczaka (ilość wg uznania)
jajko
bułka tarta
przyprawa warzywna (ja używam zierenka smaku)
cebula
olej


Najczęściej kupuje podwójną pierś z kurczaka, kroję mięso na kotlety i obcinam brzegi, żeby kotlety były ksztaltne, a z tego co zostało robię piersiątka z kurczątka, bo z małej ilości mięsa wychodzi sporo jedzonka.
Cebulę kroimy w średnią kostkę i smażymy na oleju, żeby się lekko zarumieniła. W tym czasie pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę (powiedzmy ok.1.5 cm x 1.5 cm).
Do talerza wbijamy jajko, dodajemy przyprawę warzywną, mieszamy. Wrzucamy pokrojone mięsko i mieszamy widelcem, żeby mięsko było całe w jajku. Wsypujemy bułkę tartą i dalej widelcem mieszamy mięsko, aby się tą bułką oblepiło. Bułki dajemy tyle, aby wchłonęła jajko.
Wrzucamy wszystko z talerza (łącznie z bułką, która została) na patelnię z cebulką i mieszamy. Najczęściej trzeba dodać jeszcze olej, bo sporo pije bułka. Wszystko mieszamy, mięsko powinno się porozdzielać.

Smażyć na złoto i gotowe. Można podawać z ziemniakami, surówkami, co kto lubi.

Mięsko jest pyszniutkie, potrawę bardzo szybko się robi i mało naczyń się brudzi ;;-) do tego wychodzi tego sporo ::tak: (z jednych okrawków z podwójnego fileta dla 2-3 osób spokojnie wystarczy)

smacznego
chef.gif
 
reklama
Mata bajera ten przepis! :-)
Ja polecam kotlety sojowe- pychota, szybko i smakują jak kania- właśnie dzisiaj zrobiłam je + warzywa duszone na parze - Ł też zjadł, bo ziemniaków nie chciał :sorry::-)
 
A za mną chodzi pizza z Da Grasso z sosem czosnkowym :rofl2: może wybierzemy się sami z m w weekend jak za dawnych lat :-D

Pamiętam jeszcze naszą pierwszą randkę w The Mexican w Wwie zamówiliśmy oboje ostre żarcie a mnie tak paliło, że wypiłam i swój sok i jego piwo :-D:-D:szok::-D:-D
niezłe mam wspomnienia co?
 
Ja sziś nie mam obiadu mąż pojechał po KFC czasem lubię syfne zarcie

Ja też lubię czasami zjesc taki syyyf :-p albo z Mc-a, ale narazie muszę dac sobie na wstrzymanie

A najbardziej na świecie uwielbiam kebab jaki sprzedają w Żaganiu na pksie :-D:-D:-D Orginalnie robiony przez Turków- poprostu najpyszniejszy na świecie, za każdym razem jak tylko jestem w Żaganiu to musze zjesc kebaba :rofl2: dobrze, że rzadko tam bywam :-)
 
A za mną chodzi pizza z Da Grasso z sosem czosnkowym :rofl2: może wybierzemy się sami z m w weekend jak za dawnych lat :-D

W końcu trafiłam na ten wątek.... i bardzo żałuje, że nie było mnie tu wczesniej:zawstydzona/y:
Kopalnia wiedzy kulinarnej:-)
Istna fantazja !!!
Kuchareczki z Was, że palce lizac!!!

MAGDZIARA, JOASIEK- wielki szacun za wypieki chlebka i bułeczek !!

ANIKNULKA ja tez lubie pizze z Da Grasso. A ten sos czosnkowy - pycha...
 
Ostatnia edycja:
To ja się z Wami też podzielę moimi szybkimi daniami :tak:

Kurczak w curry
- pierś z kurczaka
- cebulka
- przyprawa curry
- kubek śmietany 18%
proporcje piersi i cebulki jak kto lubi :-)
Cebulkę kroimy drobno, przysmażamy na tłuszczu, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę pierś. Całość chwilę smażymy, dodajemy curry w duuuuużej ilości (musi całość nabrać intensywnie żółtego koloru)a na koniec śmietanę. Danie gotowe :-D
Podajemy z makaronem penne lub ryżem :-) na wierzch czasami posypię startym żółtym serem ;-)

Zupa brokułowa
- mrożone lub świeże brokuły
- kostka rosołowa
- ser topiony ostry
- czosnek
Brokuły gotujemy wraz z kostką rosołową. Po ugotowaniu odlewamy trochę rosołku i rozdrabniamy blenderem ;-)Wrzucamy ser topiony i gotujemy aż do rozpuszczenia(można też sobie pomóc blenderem :tak:)Dodajemy czosnek i przyprawy do smaku :-) Danie gotowe :-D
Ja podaję zupkę z makaronem penne(coś bardzo lubię ten makaron, ale każdy inny myślę, że też będzie dobry) lub z grzankami :tak:

SMACZNEGO

Ja też od czasu do czasu zjem z chęcią syfne jedzonko ;-) przeważnie w weekend, bo mąż jest w domku i chcemy spędzać jak najwięcej czasu razem, we trójkę :laugh2:
 
Ja też lubię czasami zjesc taki syyyf :-p albo z Mc-a, ale narazie muszę dac sobie na wstrzymanie

A najbardziej na świecie uwielbiam kebab jaki sprzedają w Żaganiu na pksie :-D:-D:-D Orginalnie robiony przez Turków- poprostu najpyszniejszy na świecie, za każdym razem jak tylko jestem w Żaganiu to musze zjesc kebaba :rofl2: dobrze, że rzadko tam bywam :-)
darunia ja mam to samo z knysza na dworcu PKP we wroclawiu :-D:zawstydzona/y:pychotka :-)
super te wypieki dziewczyny:-)sama musze niedlugo sprobowac:-)
 
reklama

Podobne tematy

Do góry