reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

Dziewczynki, czy któraś z Was ma jakiś dobry i sprawdzony przepis na makowiec? Bardzo chciałabym w tym roku upiec, a nigdy nie robiłam... Pomóżcie czerwcowe kuchareczki :-)
 
reklama
Przepis na przepyszna sałatke nadajacą sie na wigilie :tak:
Sałatka krabowa
- 6 pałek selera naciowego
- 15 paluszkow krabowych
- 2 torebki ryzu (najlepiej ryz Sonko pomaranczowy)
- koperek (moze byc suszony)
- 2 ząbki czosnku
- majonez napoleoński
- 2 łyżki keczupu
- sol, pieprz

Sałatka jest wspaniala. Mnie przepis nie przekonal, jakos to polaczenie skladnikow mi sie nie podobalo, ale jak sprobowalam to mniammmmmm :tak::tak:
 
2 opakowania paluszków krabowych surimi
1 puszka ananasa
1 duży zielony ogórek
1 mała cebula
kilka łyżek majonezu

To zestaw do sałatki krabowej która zrobiła wielką furorę na dwóch ostatnich rodzinnych imprezach, wszystko poszło w odstawkę, bo wszyscy dosłownie zażerali się tą sałatką :-D Polecam! pycha :-)
agast22- tą Twoją też muszę kiedyś zrobić, ale zawsze mam problem z kupnem selera naciowego...

Nikt się nie chce ze mną podzielić przepisem na makowca :-:)no::-:)no:
 
wiecie ze w wiekszosci te paluszki krAbowe nie maja nic wspolnego z krabem?? pracuje w sushi barze, urzywamy tam tego,nie tylko my. .
 
Kajdusia ja drozdzowych nigdy nie robilam (tych zawijanych) wiec jedyny makowiec ktorego robie to taki "dla leniwych", ale za to wilgotny i pysznyyyy
tu masz linka, a noz sie komus przyda
Makowiec z bakaliami

Makowiec nie musi być skomplikowanym ciastem, zawijanym w cieście drożdżowym. Nade wszystko kochamy go przecież za najeżoną bakaliami masę, a ciasta najczęściej nie mamy czasu przygotować lub brakuje najzwyczajniej chęci... Przy tym makowcu nie można się dużo napracować, a smak nas nie rozczaruje. Polecam!




Składniki:


  • 500 g suchego maku
  • pół szklanki miodu
  • 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • 3 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 120 g miękkiego masła
  • 3/4 - 1 szklanki drobnego cukru królewskiego
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 10 łyżek zmielonych migdałów
  • ekstrakt
    migdałowy - do smaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po pół szklanki z każdego rodzaju bakalii: skórka pomarańczowa, rodzynki, śliwka suszona (posiekana), orzechy (posiekane)
Mak 12 godzin wcześniej sparzyć gorącą wodą i zostawić do namoczenia. Odsączyć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Masę maślaną wymieszać z makiem, dodać miód, jabłka, amaretto, ekstrakt migdałowy, zmielone migdały, proszek do pieczenia, bakalie. Wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno, wmieszać do masy.
Piec w formie 20 x 30 cm przez 50 minut w temperaturze
175ºC. Dowolnie udekorować.

Smacznego :)
 
reklama
agast22- tą Twoją też muszę kiedyś zrobić, ale zawsze mam problem z kupnem selera naciowego...

Nikt się nie chce ze mną podzielić przepisem na makowca :-:)no::-:)no:
Selera naciowego kupuje zawsze w Auchan, Carfourze lub Piotrze i Pawle :tak:
Makowca nigdy nie robilam...:no:
A te paluszki krabowe to takie prosto z opakowania dajesz czy najpierw do wrzątku na krótko wrzucasz??
Jak mam nie mrozone to prosto z paczki a jak mrozone to czekam chwile az sie rozmrozi, ale lepsze sa te nie mrozone:tak:
 
Do góry