reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zwolnienie z pracy na macierzyńskim

Może moje pytanie nie do końca jest na ten dokładnie temat ale też jest o zwolnienie. Trzy tygodnie temu poroniłam i w tym czasie przebywałam na zwolnieniu lekarskim. Moja szefowa jest przeciwniczką dzieci i z tego niezadowolenia podobno po moim powrocie czeka mnie zwolnienie z pracy. Czy ma do tego prawo, czy po stracie dziecka nie jestem już w żaden sposób chroniona przez prawo ?

reklama
Trzy tygodnie temu poroniłam i w tym czasie przebywałam na zwolnieniu lekarskim. Moja szefowa jest przeciwniczką dzieci i z tego niezadowolenia podobno po moim powrocie czeka mnie zwolnienie z pracy. Czy ma do tego prawo, czy po stracie dziecka nie jestem już w żaden sposób chroniona przez prawo ?
Niestety nie podlega Pani szczególnej ochronie zatrudnienia.
Czy poinformowano Panią, że zamiast zwolnienia lekarskiego przysługiwał Pani po poronieniu urlop macierzyński?

Niestety nikt mi o tym nie powiedział . Teraz wróciłam do pracy i niestety odebrano mi poprzednie stanowisko co wiąże się ze zmniejszeniem moich zarobków:(

Bardzo współczuję utraty dziecka. Dla Pani uprawnień ważne jest, co otrzymała Pani ze szpitala i czy ma Pani akt urodzenia. Urlop macierzyński przysługuje pracownicy w wymiarze 8 tygodni, jeśli urodzi martwe dziecko, czyli decydująca jest tutaj informacja od lekarzy. Prawo do macierzyńskiego przysługuje tylko wtedy, kiedy otrzymało się akt urodzenia, a poronienie zostało opisane jako "poród martwy". Wg przepisów medycznych poród następuje od 22-giego tygodnia ciąży i tylko utrata dziecka w tak zaawansowanej ciąży uprawnia do urlopu macierzyńskiego (argumentacja za: np. tutaj). Z drugiej strony w Polsce jest ochrona życia poczętego od pierwszych chwil i jeśli zgłosi się do USC fakt utraty dziecka w ciągu 3 dni, to otrzyma się akt urodzenia niezależnie od wieku ciąży. W efekcie mamy niespójne przepisy i brak jasności co do regulacji kwestii macierzyńskiego...

Ale jeśli ma Pani akt urodzenia, to może powalczyć o resztę macierzyńskiego i wyrównanie - bo zapewne za zwolnienie po utracie dziecka otrzymała Pani wynagrodzenie 80%, a przy macierzyńskim należy się 100%. Przy czym praktycznie może się to Pani nie opłacać, bo wtedy już w ogóle może Pani nie mieć dokąd wracać za pięć tygodni... :-(

Tutaj się absolutnie nie zgodzę. KP przewiduje urlop macierzynski w przypadku, gdy dziecko urodzi się martwe bez znaczenia w ajkim momencie ciąży to nastąpi. USC wydaje akty urodzenia z adnotacją o zgonie a pracodawca nie ma prawa urlopu odmówić. Cenzus 22 tygodni to kwestia statystyki medycznej.,

Mam problem z moim byłym pracodawcom. Byłam zatrudniona na czas nieokreslony, przepracowałam w firmie 9 lat. 30 lipca urodziłam dziecko i poszłam na urlop macierzyński. 18 sierpnia otrzymałam wypowiedzenie umowy ze skutkiem natychmiastowym (z art. 52 KP) - o umowę mi sie nie rozchodzi, bo i tak chciałam odejść z pracy; ale czy pracodawca może mnie wogóle zwolnic na urlopie macierzyńskim? A kolejna sprawa w moim byłym zakładzie pracy pracuje mniej niż 20 osób, więc zasiłek powinien wypłacac mi Zus - dziś sie dowiedziałam, że jeszcze nie przekazano tam moich dokumentów - czy mogę coś z tym zrobić? Wiadoma sprawa, że rozchodzi sie o zasiłek macierzyński.
Od 4 listopada ide do nowej pracy a mój mąz kontynuuje mój urlop macierzyński - czy w tej sytuacji musze przynosic zaświadczenie o rezygnacji z dalszej części urlopu z mojego byłego zakładu?

Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie!!!

Mam problem z moim byłym pracodawcom. Byłam zatrudniona na czas nieokreslony, przepracowałam w firmie 9 lat. 30 lipca urodziłam dziecko i poszłam na urlop macierzyński. 18 sierpnia otrzymałam wypowiedzenie umowy ze skutkiem natychmiastowym (z art. 52 KP) - o umowę mi sie nie rozchodzi, bo i tak chciałam odejść z pracy; ale czy pracodawca może mnie wogóle zwolnic na urlopie macierzyńskim?
Co do zasady istnieje ochrona zatrudnienia w czasię ciąży i urlopu wychowawczego. Jednak są pewne wyjątki. Jeśli zachodzą przesłanki do rozwiązania umowy z winy pracownika, pracodawca ma prawo wypowiedziec umowę. Art 52 KP dotyczy takiej sytuacji, więc generalnie nie widzę tu naruszenia prawa.

A kolejna sprawa w moim byłym zakładzie pracy pracuje mniej niż 20 osób, więc zasiłek powinien wypłacac mi Zus - dziś sie dowiedziałam, że jeszcze nie przekazano tam moich dokumentów - czy mogę coś z tym zrobić?
Nie jest do końca jasne kto przekazuje dokumenty do ZUS. Zwykle robi to pracodawca, ale moze Pani przekazac je do ZUS sama.

Od 4 listopada ide do nowej pracy a mój mąz kontynuuje mój urlop macierzyński - czy w tej sytuacji musze przynosic zaświadczenie o rezygnacji z dalszej części urlopu z mojego byłego zakładu?
Od 4 listopada nie może Pani przerwać urlopu, bo nie będzie to pełne 14 tygodni po porodzie.Zaświadczenia nalezy złożyć w ZUS.

rozwiązanie umowy nastapiło "podobno" z mojej winy - chodziłam do pracy do ostatniego dnia ciązy - pracowałam jako kasjerka - w dniu porodu nie rozliczyłam sie z pieniędzy ponieważ zabrano mnie na porodówke prosto z pracy, ale zrobilam to 3 dni później, po powrocie ze szpitala - pracodawca uznał ten fakt za "przywłaszczenie pieniędzy firmy" - niby jasna sprawa, ale skoro nie miałam komu zdac pieniędzy to tego nie zrobiłam

kwestia rezygnacji z urlopu macierzyńskiego - z moich obliczeń wynika, ze moge zrezygnować 4 listopada, a mąz bedzie kontynuował od 5 listopada dalszą jego częśc

w jaki sposób mam oddac dokumenty do ZUSu skoro od pracodawcy nie moge uzyskać zaświadczenia Z-3a (o dochodach uzyskanych w ciągu ostatnich 12 miesięcy)

rozwiązanie umowy nastapiło "podobno" z mojej winy - chodziłam do pracy do ostatniego dnia ciązy - pracowałam jako kasjerka - w dniu porodu nie rozliczyłam sie z pieniędzy ponieważ zabrano mnie na porodówke prosto z pracy, ale zrobilam to 3 dni później, po powrocie ze szpitala - pracodawca uznał ten fakt za "przywłaszczenie pieniędzy firmy" - niby jasna sprawa, ale skoro nie miałam komu zdac pieniędzy to tego nie zrobiłam
Szkoda, że nie odwołała sie Pani do sądu. Szkoda, bo będzie Pani miała w dokumentach tzw potocznie "zwolnienie dyscyplinarne"

kwestia rezygnacji z urlopu macierzyńskiego - z moich obliczeń wynika, ze moge zrezygnować 4 listopada, a mąz bedzie kontynuował od 5 listopada dalszą jego częśc
Owszem tak jest. Poprzednio pisała Pani o podjeciu pracy 4 listopada. Może Pani podjąc pracę 5 listopada.

w jaki sposób mam oddac dokumenty do ZUSu skoro od pracodawcy nie moge uzyskać zaświadczenia Z-3a (o dochodach uzyskanych w ciągu ostatnich 12 miesięcy)
Prosze wystąpić pisemnie do pracodawcy o przekazanie dokumentów do ZUS lub wydanie Pani dokumentów by złożyła je Pani sama.

reklama
czy istnieje jakiś akt prawny, abym mogła go zamieścić w piśmie do pracodawcy? czy moge prosić o pomoc w sporządzeniu takiego pisma? znalazlam tylko art. 218-219 kk

Do góry