reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zwolnienie z pracy na macierzyńskim

Dziękuję :)

I mam jeszcze jedno pytanie.
Ile czasu ma pracodawca na oddanie mojego L4 do Zusu? Czy są jakieś konsekwencje jeśli nie odda w jakimś terminie? Dodam że chodzi nie o mnie / pracownika tylko pracodawcę który przetrzymuje moje zwolnienia:(

reklama
Musi to zrobić niezwłocznie (można wnioskować, że w ciągu 7 dni od daty wystawienia dokumentu, czyli w tym samym terminie kiedy pracownik musi je przedstawić).
Sprawę przetrzymywania można zgłosić do PIP, a nawet do prokuratury - bo pracodawca takim postępowaniem narusza tez prawo karne (np. art. 218 i następne Kodeksu karnego)

ok,
a czy jeśli oddał moje zwolnienie po prawie trzech tygodniach , ja ponoszę jakieś konsekwencje? tzn. czy może Zus mi nie wypłacić zasiłku chorobowego?

Ponawiam pytanie:)

a czy jeśli oddał moje zwolnienie po prawie trzech tygodniach , ja ponoszę jakieś konsekwencje? tzn. czy może Zus mi nie wypłacić zasiłku chorobowego?

jesli Zus nie wie, ze Pani jest chora zasiłku nie wypłaci. Najlepiej zatem o fakcie niedostrarczenia zwoninia powiadomić ZUS. Nalezy złożyć w ZUS zwolnienie lekarskie z potwierdzeniem oddania go pracodawcy (rozumiem, ze potwierdzenie takie Pani ma).

ja wysyłam L4 do pracodawcy do innego miasta bo siedziba firmy jest w innym mieście i mam potwierdzenie jako dowód wysyłki z poczty ale sobie wszystko kseruję tzn. L4 mam pokserowane, ale to i tak mi nic nie daje ,a wiem też że sama nie mogę przesłać bezpośrednio do Zusu bo musi być pieczątka zakładu pracy. Tak?
Natomiast nie mam jako tako potwierdzenia oddania i przyjęcia przez pracodawcę tylko wysyłam to listem poleconym i nie wiem czy w tej sytuacji potwierdzenie z poczty jest dowodem, bo kto mi udowodni że w liście w którym jest moje zwolnienie wysłane faktycznie było zwolnienie?
Więc co w tej sytuacji?

Ostatnia edycja:
Nie ma Pani obowiązku dostarczania zwolnienia pracodawcy osobiście. Prosże przesłać zwolnienie do ZUS bez pieczątki, ale prosze zaznaczyć, że wysłała Pani zwolnienie pocztą, prosze podać datę i napisać, ze na życzenie okaże Pani dowód nadania.

No i tutaj jest sprzeczność, bo ostatnio dzwoniłam do Zusu, pytać co w związku z tym że pracodawca moich zwolnień nie dostarcza na czas , zapytałam czy ja to mogę rozbić,powiedziano mi że niestety musi być pieczątka firmy, tak więc nie mogę wysyłać sama:(

Sprzeczności nie ma, bo faktem jest, że oficjalna droga jest jedna - zwolnienie trafia do ZUS za pośrednictwem pracodawcy. To, że ZUS przyjmie zwolnienie od Pani jest swego rodzaju odtępstem od reguły, a zatem nie jest dokładnie unermowane przez prawo.
Generalnie jeśli ZUS nie przyjmuje zwolnienia od Pani, pozostaje Pani zawiadomienie ZUS i PIP o fakcie niedostarczenia Pani zwolnienia i ewentualne powództwo przeciwko pracodawcy.

reklama
Do góry