reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienie lekarskie

patrycjaa_

Początkująca w BB
Witam. Jestem w 14 tygodniu ciąży, od 6 tygodnia przebywam na l4 z powodu zagrozonej ciąży. Dziś od lekarza dowiedziałam się że na ostatniej wizycie zapomniał wystawić zwolnienia. Ostatnie zwolnienie skończyło mi się 11 sierpnia i od tego dnia powinnam mieć kolejne do 2 września. Jednak tego zwolnienia lekarz nie wystawił. Co w takim wypadku? Czy któraś z Pan miała podobna sytuację? Lekarz stwierdził że jakoś to załatwi, ale czytam że zwolnienie mozna wystawić tylko 3 dni wstecz, a w moim przypadku są ta 3 tygodnie...

reklama
Witam. Jestem w 14 tygodniu ciąży, od 6 tygodnia przebywam na l4 z powodu zagrozonej ciąży. Dziś od lekarza dowiedziałam się że na ostatniej wizycie zapomniał wystawić zwolnienia. Ostatnie zwolnienie skończyło mi się 11 sierpnia i od tego dnia powinnam mieć kolejne do 2 września. Jednak tego zwolnienia lekarz nie wystawił. Co w takim wypadku? Czy któraś z Pan miała podobna sytuację? Lekarz stwierdził że jakoś to załatwi, ale czytam że zwolnienie mozna wystawić tylko 3 dni wstecz, a w moim przypadku są ta 3 tygodnie...
Tez miałam taki problem ale zadzwoniłam do lekarza i wystawił zwolnienie wsteczne i sprawa załatwiona

reklama
Może wystawić wstecznie w książeczce papierowej (zanim weszły e-zwolnienia) - wpisze tam wsteczna datę (ze wystawił 3 tyg wcześniej) i powie w ZUS ze nie dosłał swojego czerwonego blankietu bo się mu zawieruszył, a Tobie da zielony blankiet i tez przyniesiesz go z opóźnieniem.
Nie wiem czy są inne opcje ale o takich słyszałam...

U mnie tez zdarzyło się raz opóźnienie 3 tygodniowe. Lekarz wystawił zwolnienie wsteczne. Na portalu ZUSu figurowało jako „do wyjaśnienia”, więc podejrzewam, ze lekarz musiał wytłumaczyć się z tego zwolnienia wstecznego (bez mego udziału). Wszystko było ok.

U mnie tez zdarzyło się raz opóźnienie 3 tygodniowe. Lekarz wystawił zwolnienie wsteczne. Na portalu ZUSu figurowało jako „do wyjaśnienia”, więc podejrzewam, ze lekarz musiał wytłumaczyć się z tego zwolnienia wstecznego (bez mego udziału). Wszystko było ok.
U mnie też jest teraz taka sytuacja. Lekarz wystawił zwolnienie wsteczne (tłumaczył, że problemy z systemem ZUSu, ale ja wiem, że zapomniał) i widnieje ono od 2 sierpnia na moim koncie pue jako "do wyjaśnienia". Wypłatę z pracy wczoraj dostałam - połowę. Kadry stwierdziły, że jak tamto się wyjaśni to będzie osobny przelew. I tu się właśnie zastanawiam:kto ma to wyjaśnić z ZUSem? Ja czy lekarz? Nie zamierzam stracić tyle pieniędzy, tylko dlatego, że ktoś nie dopatrzył swojego obowiązku. Co robić? Czekać czy dzwonić do ZUS?

A co powiedział pracodawca?? On powinien widzieć Twoje zwolnienie na swoim PUE (pracodawcy).
Może spróbuj podpytać kadr z jakiej przyczyny nie wypłacili Ci chorobowego.

Kadrowa powiedziała tylko tyle, że jak tamto zwolnienie się wyjaśni to zrobią osobny przelew. Nie powiedziała w sumie, że ja mam to wyjaśniać, więc podejrzewam, że to ktoś z zusu musi zajrzeć, zobaczyć z jakiego powodu to wsteczne i odkliknąć, że przyjęte. Ale nie jestem pewna, dlatego szukam rady, może ktoś się z tym spotkał 🤷‍♀️

Kadrowa powiedziała tylko tyle, że jak tamto zwolnienie się wyjaśni to zrobią osobny przelew. Nie powiedziała w sumie, że ja mam to wyjaśniać, więc podejrzewam, że to ktoś z zusu musi zajrzeć, zobaczyć z jakiego powodu to wsteczne i odkliknąć, że przyjęte. Ale nie jestem pewna, dlatego szukam rady, może ktoś się z tym spotkał 🤷‍♀️
Witam i jak zakończyłą się Pani historia z wypłatą. Jestem teraz w identycznej sytuacji i nie ukrywam że się martwię.

Witam i jak zakończyłą się Pani historia z wypłatą. Jestem teraz w identycznej sytuacji i nie ukrywam że się martwię.
Hejka, jak się zakończyły wasze sprawy? Ile czekałyście na potwierdzenie prawidłowości L4? I czy ZUS je potwierdził?

reklama
U mnie wszystko "zrobiło się samo". Tzn dostałam wtedy połowę wypłaty, ale w ciągu bodajże tygodnia może 10 dni przelano mi brakującą część. ZUS uznał powód, jaki podał lekarz i zaakceptował zwolnienie. Ze mną nikt się nie kontaktował, z lekarzem też nie, pamiętam, że go o to pytałam, stąd moje stwierdzenie, że załatwiło się samo.

Do góry