reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

Violett ja z moim M mieszkalam przez 3 lata przed slubem i nie moglismy sie razem rozliczac. Nie wiem czy w waszym przypadku jest inaczej, ze wzgledu na dzieci?
Z ciekawostek moja kolezanka wziela slub i jej M był (chyba nawet dalej jest) zameldowany u swoich rodziców w innym miescie (ona Sosnowiec on Czeladz) i przez to nie mogli sie wspolnie rozliczyc.

reklama
Dziewczyny które miały wypłacane zasiłki (macierzyński albo chorobowy) bezpośrednio przez ZUS dostaną PIT-11 od nich. Nie zapominajcie o tym i nie rozliczajcie się zanim go nie dostaniecie.

NETKA 8 dni ma zwrot, wow strasznei szybko to się skarbówka postarała.

Dziewczyny jakim cudem odliczyliście dzieciaki jak urodziły się w grudniu???
Każda Skarbówka ma swoje wytyczne??
Kurczę ja jak pytałam to mi powiedziano, ż enie mogę małego odliczyć bo urodził się 5 grudnia a musi być pełny miesiąc, jakby się urodził ostatniego listopada to mogłabym a tak to nie.

VIOLA nie możecie się razem rozliczać, nawet jak ma umowę na pół etatu to coś dostanie, nie dużo ale dostanie.

Ja PIT z salonu już dostałam, K dostał wczoraj i muszę jeszcze poczekać na PIT z ZUSu a oni nigdy się nie spieszą.

SOSNOWICZANKA tak tak trzeba być małżeństwem cały rok by można było się rozliczać nawet jak miejsce zameldowania jest to samo.

MŁA PAMIĘTAMY;-)

Dorotar, ktoś Ci źle powiedział z rozliczeniem za Kacperka, wszystkie US w PL działają na tej samej zasadzie w tej kwestii. Kuba urodził się 11 grudnia i dostaliśmy niecałą stówkę.

Sosnowiczanka, my też jesteśmy zameldowani w różnych miastach i rozliczamy się razem. Ale faktycznie, trzeba być małżeństwem pełny rok kalendarzowy.

Ostatnia edycja:
Dorotar, już rok temu Ci pisałam, że ktoś wprowadził Cię w błąd, bo wszystkim nam należała się ulga na dziecko (za miesiąc, lub dwa - w zależności od daty narodzin).

A ulga internetowa nie jest czasem w tym roku tylko dla tych którzy wcześniej z niej nie korzystali? Takie info znalazłam w sieci.

reklama
Ja mam pytanie z innej beczki :) Staramy się z mężem o rodzeństwo dla naszej Basi, a wychowawczy mam do sierpnia 2013. Jak uda nam się zajść w ciąże będę chciała iść odrazu na L4. W związku z tym mam pytanie, czy mogę odrazu wysłać rezygnację z urlopu wychowawczego i zwolnienie?

A drugie pytanie dotyczy rozliczenia PIT, czy skoro nie uzyskałam żadnego przychodu w 2012 (wychowawczy) czy rozliczając się z mężem będziemy mieli jakiś większy zwrot?

Do góry