reklama
A.Patrycja
Fanka BB :)
ZUS rozlicza się później z pracodawca, Ciebie to nawet nie powinno martwić
Będzie_dobrze
No właśnie powyżej 20 pracowników pracodawca płaci tylko za pierwszy miesiąc zwolnienia chorobowego, później ZUS mu nie zwraca, po prostu pracodawca płaci mniej ZUSowi o wartość Twojego wynagrodzeniaNawet w przypadku dużej firmy powyżej 20 pracowników?
W firmie poniżej 20 pracowników, to ZUS bezpośrednio płaci wynagrodzenie na konto pracownika, dla pracodawcy nie ma tu różnicy w kosztach, po prostu jest inaczej rozliczane, więcej robi ZUS niż pracodawca
megson1996
Ja nawet nie zastanawiałam się nad tym czy ZUS oddaje coś pracodawcy, czy nie. Ja tam się cieszę, że mi płaci pracodawca bo przynajmniej wiem kiedy dostanę na pewno wypłatę.Hej dziewczyny, od lipca jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu powikłań ciążowych. Wypłatę na konto dostaje od pracodawcy, ale czy ZUS później oddaje mu ten zasiłek? Gubię się trochę w tych zapisach.
A.Patrycja
tylko w przypadku dużych firm.Nawet w przypadku dużej firmy powyżej 20 pracowników?
megson1996
Tylko pamiętaj, że jeśli po urodzeniu dziecka będziesz tylko Ty korzystała z urlopu to przez cały okres urlopu będziesz dostawała 81% wysokości wynagrodzenia, jeżeli złożysz wniosek w ciągu 21 dni od dnia porodu, natomiast jeśli nie złożysz wniosku to przez 20 tygodni 100% wysokości świadczenia będzie, a później 60%.Oki dziękuje dziewczyny za odpowiedzi :*
reklama
Lady Loka
Jezeli masz zwolnienie "leżące" to nawet paragon Cię nie uratujeA jeszcze pytanko, jak to jest z tymi kontrolami z ZUSU? Miałyście ? Trochę stresuje mnie sytuacja, że pójdę do sklepu, zapomnę paragonu i akurat będzie kontrola
Pytanie brzmi tylko, czy skoro siedzisz na L4, to wychodzenie do sklepu jest konieczne. Ale spokojnie. Słyszałam, ze takie kontrole się zdarzają, bo prosi o nie pracodawca.