Dziewczyny powiedzcie mi proszę jak to jest. Pracuje w firmie na pół etatu . Zaszłam w ciążę . Czy mój pracodawca powinien mnie zgłosić do Zusu?pytam bo po tym czasie co on mi płacił ostatni raz nic nadal nie otrzymałam . Pisze ,że czeka się około 30 dni ,ale mam wrażenie,że u mnie już dawno to minęło . dziękuję za wszystkie odpowiedzi
reklama
marlusia
Fanka BB :)
Trochę za mało informacji. Jeżeli jesteś zatrudniona na umowę o pracę na pół etatu to jesteś zgłoszona do ZUS. Jeśli otrzymałaś zwolenie lekarskie to od 34 dnia płaci ZUS (chyba, że wcześniej w tym roku byłaś ba jakimś l4 to chyba sie sumuje). No ale pracodawca musi zgłosić do ZUS zaświadczenie Z-3. Na swoim koncie pue ZUS możesz sprawdzić datę wypłaty zasiłku
Ale pracujesz dalej czy jesteś na zwolnieniu?
Pracujesz na umowie o pracę czy na umowie zleceniu?
Może podaj konkretne daty, to będzie łatwiej ogarnąć - tj. datę ostatniej @, od kiedy jesteś na zwolnieniu, kiedy otrzymałaś ostatnią wypłatę od pracodawcy i ile osób zatrudnia pracodawca (tj. czy zatrudnia powyżej 20 osób). I czy masz umowę na czas nieokreślony czy terminową (i ewentualnie do kiedy)?
Pracujesz na umowie o pracę czy na umowie zleceniu?
Może podaj konkretne daty, to będzie łatwiej ogarnąć - tj. datę ostatniej @, od kiedy jesteś na zwolnieniu, kiedy otrzymałaś ostatnią wypłatę od pracodawcy i ile osób zatrudnia pracodawca (tj. czy zatrudnia powyżej 20 osób). I czy masz umowę na czas nieokreślony czy terminową (i ewentualnie do kiedy)?
Tak ,umowa o pracę na pół etatu.poszukam na pue takiej informacji. Dziękuję za odpowiedźTrochę za mało informacji. Jeżeli jesteś zatrudniona na umowę o pracę na pół etatu to jesteś zgłoszona do ZUS. Jeśli otrzymałaś zwolenie lekarskie to od 34 dnia płaci ZUS (chyba, że wcześniej w tym roku byłaś ba jakimś l4 to chyba sie sumuje). No ale pracodawca musi zgłosić do ZUS zaświadczenie Z-3. Na swoim koncie pue ZUS możesz sprawdzić datę wypłaty zasiłku
Marlusia a możesz mi podpowiedzieć gdzie mam to zobaczyć na swoim koncie pue ZUS ?Trochę za mało informacji. Jeżeli jesteś zatrudniona na umowę o pracę na pół etatu to jesteś zgłoszona do ZUS. Jeśli otrzymałaś zwolenie lekarskie to od 34 dnia płaci ZUS (chyba, że wcześniej w tym roku byłaś ba jakimś l4 to chyba sie sumuje). No ale pracodawca musi zgłosić do ZUS zaświadczenie Z-3. Na swoim koncie pue ZUS możesz sprawdzić datę wypłaty zasiłku
angeliskax
Moderator
Zapytaj się księgowej czy wysłali do zusu z3
wiedzma93
Chyba w przysługujących zasiłkach jak dobrze kojarzę. Ale najlepiej własnej spytać w pracy czy księgowa nie zapomniała wysłać do ZUS. U mnie trafił się urlop głównej księgowej, inne nie przypilnowaly i też miałam taką sytuację. Ale spokojnie jak tylko to wyprostują to ZUS wszystko wyrównaMarlusia a możesz mi podpowiedzieć gdzie mam to zobaczyć na swoim koncie pue ZUS ?
Prawdopodobnie nie zostało nic wysłane . Nie mam informacji o jakichkolwiek zasiłkach . Tą sprawę będę wyjaśniać na pewno z pracodawcą. A jak dośle to zas będę musiała czekać koło 33 dni ?Chyba w przysługujących zasiłkach jak dobrze kojarzę. Ale najlepiej własnej spytać w pracy czy księgowa nie zapomniała wysłać do ZUS. U mnie trafił się urlop głównej księgowej, inne nie przypilnowaly i też miałam taką sytuację. Ale spokojnie jak tylko to wyprostują to ZUS wszystko wyrówna
reklama
wiedzma93
Nie, jak moje dosłali to chwile to jeszcze trwało żeby się w zusie ogarnęli ale napewno nie 33 dniPrawdopodobnie nie zostało nic wysłane . Nie mam informacji o jakichkolwiek zasiłkach . Tą sprawę będę wyjaśniać na pewno z pracodawcą. A jak dośle to zas będę musiała czekać koło 33 dni ?