reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZUS ,chorobowe L4

Kati33

Aktywna w BB
Dziewczyny powiedzcie mi proszę jak to jest. Pracuje w firmie na pół etatu . Zaszłam w ciążę . Czy mój pracodawca powinien mnie zgłosić do Zusu?pytam bo po tym czasie co on mi płacił ostatni raz nic nadal nie otrzymałam . Pisze ,że czeka się około 30 dni ,ale mam wrażenie,że u mnie już dawno to minęło . dziękuję za wszystkie odpowiedzi

reklama
Trochę za mało informacji. Jeżeli jesteś zatrudniona na umowę o pracę na pół etatu to jesteś zgłoszona do ZUS. Jeśli otrzymałaś zwolenie lekarskie to od 34 dnia płaci ZUS (chyba, że wcześniej w tym roku byłaś ba jakimś l4 to chyba sie sumuje). No ale pracodawca musi zgłosić do ZUS zaświadczenie Z-3. Na swoim koncie pue ZUS możesz sprawdzić datę wypłaty zasiłku

Ale pracujesz dalej czy jesteś na zwolnieniu?
Pracujesz na umowie o pracę czy na umowie zleceniu?

Może podaj konkretne daty, to będzie łatwiej ogarnąć - tj. datę ostatniej @, od kiedy jesteś na zwolnieniu, kiedy otrzymałaś ostatnią wypłatę od pracodawcy i ile osób zatrudnia pracodawca (tj. czy zatrudnia powyżej 20 osób). I czy masz umowę na czas nieokreślony czy terminową (i ewentualnie do kiedy)?

Trochę za mało informacji. Jeżeli jesteś zatrudniona na umowę o pracę na pół etatu to jesteś zgłoszona do ZUS. Jeśli otrzymałaś zwolenie lekarskie to od 34 dnia płaci ZUS (chyba, że wcześniej w tym roku byłaś ba jakimś l4 to chyba sie sumuje). No ale pracodawca musi zgłosić do ZUS zaświadczenie Z-3. Na swoim koncie pue ZUS możesz sprawdzić datę wypłaty zasiłku
Tak ,umowa o pracę na pół etatu.poszukam na pue takiej informacji. Dziękuję za odpowiedź

Marlusia a możesz mi podpowiedzieć gdzie mam to zobaczyć na swoim koncie pue ZUS ?

Marlusia a możesz mi podpowiedzieć gdzie mam to zobaczyć na swoim koncie pue ZUS ?
Chyba w przysługujących zasiłkach jak dobrze kojarzę. Ale najlepiej własnej spytać w pracy czy księgowa nie zapomniała wysłać do ZUS. U mnie trafił się urlop głównej księgowej, inne nie przypilnowaly i też miałam taką sytuację. Ale spokojnie jak tylko to wyprostują to ZUS wszystko wyrówna ;)

Chyba w przysługujących zasiłkach jak dobrze kojarzę. Ale najlepiej własnej spytać w pracy czy księgowa nie zapomniała wysłać do ZUS. U mnie trafił się urlop głównej księgowej, inne nie przypilnowaly i też miałam taką sytuację. Ale spokojnie jak tylko to wyprostują to ZUS wszystko wyrówna ;)
Prawdopodobnie nie zostało nic wysłane . Nie mam informacji o jakichkolwiek zasiłkach . Tą sprawę będę wyjaśniać na pewno z pracodawcą. A jak dośle to zas będę musiała czekać koło 33 dni ?

reklama
Prawdopodobnie nie zostało nic wysłane . Nie mam informacji o jakichkolwiek zasiłkach . Tą sprawę będę wyjaśniać na pewno z pracodawcą. A jak dośle to zas będę musiała czekać koło 33 dni ?
Nie, jak moje dosłali to chwile to jeszcze trwało żeby się w zusie ogarnęli ale napewno nie 33 dni :)

Do góry