reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

ZOSTAŁAM MAMĄ ♥ - o zdrowiu, opiece i pielęgnacji dzieci

reklama
trzeba jeszcze smarować balsamem po kąpieli w oilatum? słyszałam, że właśnie oilatum nawilża, natłuszcza żeby nie używać innych środków np oliwki po kąpieli

trzeba jeszcze smarować balsamem po kąpieli w oilatum? słyszałam, że właśnie oilatum nawilża, natłuszcza żeby nie używać innych środków np oliwki po kąpieli

oilatum ma także substancje myjące więc nie trzeba niczym dodatkowo myć i natłuszcza oraz nawilża, po kąpieli w oilatum już niczym nie smarowałam. To jest bardzo dobre w lecie, bo wszelkie oliwki i balsamy zatykają pory i często w efekcie dziecko ma potówki.

To teraz troche z mojego doświadczenia:). Pazurki obcinałam chyba dość szybko, ale obcążkami, nożyczkami nie potrafię sie posługiwać;-). Mieliśmy różne etapy z obcinaniem, wielki bunt i płacz też sie pojawiał. Teraz oduczamy sie obgryzać i urywać, ale nieststy z tym jest naprawde spory problem:-(.
Co do kąpania, to wiem, że pewnie wiele z Was sie ze mną nie zgodzi, ale ja nie kąpałam Małej codziennie. Myta oczywiście była, ale nie kąpana. W tej sprawie są oczywiście różne szkoły. Ja nie widziałam takiej potrzeby (było to zimą) a pozatym Mała na początku strasznie kąpać sie nie lubiła. Kuzynka rodząca w podobnym czasie, będąca pielęgniarką w Niemczech kąpała syna raz w tygodniu, tam podobno sa takie zalecenia.
Myłam ją zwykłym mydełkiem dla dzieci, po kąpieli jak już smarowłam to tym Johnson's Baby, Soothing Naturals, Balsam nawilżający - kosmetyki i ich recenzje w KWC - Kosmetyk Wszech Czasów (KWC) u nas sprawdzał sie najlepiej.
Na odparzenia najlepiej sprawdziła się mąka ziemniaczana...zdecydowanie lepiej niż sudokrem. A normalnie na pupę zwykły krem bambino. Wszelkie smarowania ograniczałam do minimum, teraz smarujemy tylko czasem buzie, zazwyczaj zwykłą niveą. Gosia ma super skórę. NIgdy też nie miała problemów skórnych i inne specyfiki nie były na szczęście konieczne

Zaintrygowałyście mnie tą mąką ziemniaczaną :)
Z tego co moja mama mówiła, to jak jak byłam malutka to ciągle miałam odparzoną pupkę, wystarczyło przez 2 godziny nie wietrzyć dupci, żadne pudry i kremy z "ameryki" nie pomagały i boje się, że Zocha będzie miała po mnie predyspozycje... Zresztą ja do tej pory mam bardzo wrażliwą skórę.

Cudowny wątek i dla debiutantek bardzo pomocny :)
Ja też się zastanawiam nad stosowaniem różnych pieluszek. Mam taką z mikrofibry z wkładami, tetrowe, flanelowe, no i oczywiście jednorazówki belli dla najmłodszych osesków.

Kochane doświadczone mamy - poradźcie coś :)

nikt mi nie pomoże?

Myszkowska jeżeli chodzi o mąkę to ja lepszej metody nie znam, więc serdecznie polecam. Co do pieluszek, zastanawiałam sie nad nimi. Przy córce ich nie używałam więc ciężko mi sie wypowiadać. Teraz raczej sie nie zdecyduje, ze względu na wygodę i czas. Ciężo byłoby mi sie wyrobić przy 2 dzieci. Co do wkładów to tetre odradzam, odparzenia gwantowane. Ja zastanawiałam sie nad czymś takim Pieluchy wielorazowe Minky/Bambus 10szt/20wkł.bamb (2280620318) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.. Może pomyślę nad nimi póżniej tak koło roczku, żeby już powoli od pieluch oduczać.

Myszkowska, ale o co chodzi z tymi pieluchami?? Ja tetry, ani wielorazówek nie używałam, wiec się nie znam. CO do pampersów, to każda dupcia niemowlaka zareaguje inaczej. U nas sprawdził się Pampers Activ Baby, Bella Happy, Dada nie, bo miał uczulenie, Huggisy przeciekały..

Co do kąpieli to ja musiałam Oliatum, bo skóra z problemami i po Oilatum żadnych innych specyfików na ciało nie stosowałam. Oilatum idealnie nawilża skórę maluszka :) CO do Ziajki się nie wypowiem, bo nie stosowaliśmy.
Teraz kąpie Igora w płynie Hipp i też go już niczym nie smaruję

Kosinka, też słyszałam tą teorię, zeby dziecko kąpać rzadko, bo nie ścieramy w ten sposób jego warstwy ochronnej :)

myszkowska Jeśli chodzi o mąkę ziemniaczaną to ja polecam może nie na codzień ale kąpiel ze 2 razy w tygodniu w krochmalu super wygładza a tak jak pisałam na noc zasypytałam pieluszkę mąką czasem. Co do pieluszek my poszliśmy an łątwiznę i jednorazówki stosowaliśmy i tutaj też nie każde dziecku pasują. U nas normalne pampki były ok z huggisów wylatywało wszystko bokami, później po jakiś 6 miesiącach przeszliśmy na pampki sleep&play a koło roku na dady i jest dobrze teraz dopiero wielorazowe te z wkładami bo uczymy się wołać siii. Niestety wszystko zależy od reakcji dziecka na pieluchy każde jest inne i nie można wszystkiego z góry zaplanować.
Podobnie z chusteczkami do pupci no huggis nas uczulały więc nie polecam kupowania takich rzeczy w durzych ilościach przed porodem bo może sie okazać że maleństwu coś nie pasuje a wtedy nasze zapasy sa do d...

reklama
Do góry