reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zmiana imienia dziecku.

A weź przestań. Jak dziecku się nie będzie podobało to jak skończy 18-tke to sobie zmieni.

Moim zdaniem trudniej by było, gdybyś zwracała się swoim imieniem do dziecka, a w papierach byłoby co innego. A w jakim wieku jest dziecko?
Teraz ma już rok, imię zmienione jak miał 7 miesięcy.
Nie miał żadnych większych dokumentów.. nawet pierwszy dowód osobisty jest z nowym imieniem, chrzest również .. ja nic nie robiłam, bo nie mogłam się pogodzić z tym imieniem ..

reklama
Dokładnie tak. Legitymacji szkolnej nie musisz zmieniać, dowodu tożsamości też, pewnie tylko w książeczce zdrowia jest skreślone? A resztą się nie przejmuj. Z czasem zapomnisz. Daj na luz 😉😊
Ja na przykład nie zrobiłam uznania ojcostwa przed porodem, bo nie mamy ślubu z partnerem i mój syn w dokumentacji szpitalnej jak i w książeczce zdrowia, która będzie miał do 18tki ma moje nazwisko, a zarejestrowany jest już pod nazwiskiem ojca. Też mogłabym się biczować, że namieszałam mu w papierach, bo nam się nie chciało. Ale mam to gdzieś. W książeczce zdrowia skreśliłam moje nazwisko, poprawiłam na teraźniejsze, dopisałam nr aktu i tak funkcjonuje. Jak dotąd problemu z tym nie było żadnego.
Nie miał dowodu ani nic z tych rzeczy .. w książeczce zdrowia jest nowa naklejka i tam jest wydrukowane nowe imię, imię było zmieniane w wieku 7 miesięcy, więc małe dziecko.
Chociaż dla mnie chyba najbardziej męczące jest, że nie dostaliśmy nowego aktu urodzenia.. przód wygląda tak jak pierwszy akt urodzenia ze starym imieniem, a z tyłu jest wzmianka, że z dniem tym i tym imię zostało zmienione z takiego na takie .. to było lekkie zaskoczenie.

Do mojej sąsiadki mówią Danka mimo, że ma na imię Marianna. Do mojej babci wszystcy mówili Balbina a na imię miała Zofia. I moja teściowa Anna do której mówią Hania 😂 to są dopiero dziwne sytuacje. Chyba rzeczywiście lepiej po prostu zmienić imię i tyle. Droga @MamaZblizną zapomnij o tym, że było jakieś inne imię.
Ależ u mnie w rodzinie jest podobna sytuacja .. moja ciocia jest Zofia, a całe życie wszyscy mówią do niej Grażyna 🤷🏼‍♀️
Jedna ciocia nie pamiętam jakie imię ma w dokumentach, ale pamiętam, że bardzo się go wstydziła i zawsze wszystkim przedstawiała się jako Ewa 😁

Z tymi skojarzeniami to można szału dostać, bo każdemu coś się źle kojarzy. Wybór imienia zależy tylko od przyszłej mamy i taty i nic nikomu do tego.
My od zawsze chcieliśmy nazwać córkę Izabela, ale jak wszystkim nagle się nie spodobało i zaczęli gadać jak to im się źle nie kojarzy, to już sama nie wiem co zrobić i czy w końcu mi się podoba czy też nie :(
Nie wiem czy nie będę żałować później, że nie daliśmy jej tak na imię. W końcu od zawsze mieliśmy ustalone, że pierwsza córka to będzie Iza. Nie wiem totalnie co zrobić, prawie 32tc i wszyscy nas pytają o imię, a ja nie wiem 🙈
Mam też w głowie inne opcje, ale boję się, że będę żałować

Do mojej sąsiadki mówią Danka mimo, że ma na imię Marianna. Do mojej babci wszystcy mówili Balbina a na imię miała Zofia. I moja teściowa Anna do której mówią Hania 😂 to są dopiero dziwne sytuacje. Chyba rzeczywiście lepiej po prostu zmienić imię i tyle. Droga @MamaZblizną zapomnij o tym, że było jakieś inne imię.
Do mojej babci wszyscy mówili zawsze Zosia, a tak naprawdę miała na imię Marianna. Też długo o tym nie wiedziałam i byłam w szoku 🤣

My od zawsze chcieliśmy nazwać córkę Izabela, ale jak wszystkim nagle się nie spodobało i zaczęli gadać jak to im się źle nie kojarzy, to już sama nie wiem co zrobić i czy w końcu mi się podoba czy też nie :(
Nie wiem czy nie będę żałować później, że nie daliśmy jej tak na imię. W końcu od zawsze mieliśmy ustalone, że pierwsza córka to będzie Iza. Nie wiem totalnie co zrobić, prawie 32tc i wszyscy nas pytają o imię, a ja nie wiem 🙈
Mam też w głowie inne opcje, ale boję się, że będę żałować
Moja córka miała mieć na imię Nina, ale kuzynka męża nazwała tak córkę i mi imię obrzydlo 😅
Ostatecznie to tylko imię i tak dziecko pewnie dostanie jakaś ksywkę 😉
Podobno czasem jest tak, że urodzisz i patrzysz na dziecko i imię samo przyjdzie. Może spojrzysz i będziesz wiedziała, że to przecież jest mała Iza.

Moja córka miała mieć na imię Nina, ale kuzynka męża nazwała tak córkę i mi imię obrzydlo 😅
Ostatecznie to tylko imię i tak dziecko pewnie dostanie jakaś ksywkę 😉
Podobno czasem jest tak, że urodzisz i patrzysz na dziecko i imię samo przyjdzie. Może spojrzysz i będziesz wiedziała, że to przecież jest mała Iza.
Właśnie mam taki zamiar 😅 Jak ją zobaczę, to wtedy zastanowię się na kogo mi wygląda 😀 Mam nadzieję, że już wtedy nie będę miała wątpliwości 😝

reklama
reklama
Do góry