reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zmiana imienia dziecku.

A weź przestań. Jak dziecku się nie będzie podobało to jak skończy 18-tke to sobie zmieni.

Moim zdaniem trudniej by było, gdybyś zwracała się swoim imieniem do dziecka, a w papierach byłoby co innego. A w jakim wieku jest dziecko?
Teraz ma już rok, imię zmienione jak miał 7 miesięcy.
Nie miał żadnych większych dokumentów.. nawet pierwszy dowód osobisty jest z nowym imieniem, chrzest również .. ja nic nie robiłam, bo nie mogłam się pogodzić z tym imieniem ..

reklama
Dokładnie tak. Legitymacji szkolnej nie musisz zmieniać, dowodu tożsamości też, pewnie tylko w książeczce zdrowia jest skreślone? A resztą się nie przejmuj. Z czasem zapomnisz. Daj na luz 😉😊
Ja na przykład nie zrobiłam uznania ojcostwa przed porodem, bo nie mamy ślubu z partnerem i mój syn w dokumentacji szpitalnej jak i w książeczce zdrowia, która będzie miał do 18tki ma moje nazwisko, a zarejestrowany jest już pod nazwiskiem ojca. Też mogłabym się biczować, że namieszałam mu w papierach, bo nam się nie chciało. Ale mam to gdzieś. W książeczce zdrowia skreśliłam moje nazwisko, poprawiłam na teraźniejsze, dopisałam nr aktu i tak funkcjonuje. Jak dotąd problemu z tym nie było żadnego.
Nie miał dowodu ani nic z tych rzeczy .. w książeczce zdrowia jest nowa naklejka i tam jest wydrukowane nowe imię, imię było zmieniane w wieku 7 miesięcy, więc małe dziecko.
Chociaż dla mnie chyba najbardziej męczące jest, że nie dostaliśmy nowego aktu urodzenia.. przód wygląda tak jak pierwszy akt urodzenia ze starym imieniem, a z tyłu jest wzmianka, że z dniem tym i tym imię zostało zmienione z takiego na takie .. to było lekkie zaskoczenie.

Do mojej sąsiadki mówią Danka mimo, że ma na imię Marianna. Do mojej babci wszystcy mówili Balbina a na imię miała Zofia. I moja teściowa Anna do której mówią Hania 😂 to są dopiero dziwne sytuacje. Chyba rzeczywiście lepiej po prostu zmienić imię i tyle. Droga @MamaZblizną zapomnij o tym, że było jakieś inne imię.
Ależ u mnie w rodzinie jest podobna sytuacja .. moja ciocia jest Zofia, a całe życie wszyscy mówią do niej Grażyna 🤷🏼‍♀️
Jedna ciocia nie pamiętam jakie imię ma w dokumentach, ale pamiętam, że bardzo się go wstydziła i zawsze wszystkim przedstawiała się jako Ewa 😁

Z tymi skojarzeniami to można szału dostać, bo każdemu coś się źle kojarzy. Wybór imienia zależy tylko od przyszłej mamy i taty i nic nikomu do tego.
My od zawsze chcieliśmy nazwać córkę Izabela, ale jak wszystkim nagle się nie spodobało i zaczęli gadać jak to im się źle nie kojarzy, to już sama nie wiem co zrobić i czy w końcu mi się podoba czy też nie :(
Nie wiem czy nie będę żałować później, że nie daliśmy jej tak na imię. W końcu od zawsze mieliśmy ustalone, że pierwsza córka to będzie Iza. Nie wiem totalnie co zrobić, prawie 32tc i wszyscy nas pytają o imię, a ja nie wiem 🙈
Mam też w głowie inne opcje, ale boję się, że będę żałować

Do mojej sąsiadki mówią Danka mimo, że ma na imię Marianna. Do mojej babci wszystcy mówili Balbina a na imię miała Zofia. I moja teściowa Anna do której mówią Hania 😂 to są dopiero dziwne sytuacje. Chyba rzeczywiście lepiej po prostu zmienić imię i tyle. Droga @MamaZblizną zapomnij o tym, że było jakieś inne imię.
Do mojej babci wszyscy mówili zawsze Zosia, a tak naprawdę miała na imię Marianna. Też długo o tym nie wiedziałam i byłam w szoku 🤣

My od zawsze chcieliśmy nazwać córkę Izabela, ale jak wszystkim nagle się nie spodobało i zaczęli gadać jak to im się źle nie kojarzy, to już sama nie wiem co zrobić i czy w końcu mi się podoba czy też nie :(
Nie wiem czy nie będę żałować później, że nie daliśmy jej tak na imię. W końcu od zawsze mieliśmy ustalone, że pierwsza córka to będzie Iza. Nie wiem totalnie co zrobić, prawie 32tc i wszyscy nas pytają o imię, a ja nie wiem 🙈
Mam też w głowie inne opcje, ale boję się, że będę żałować
Moja córka miała mieć na imię Nina, ale kuzynka męża nazwała tak córkę i mi imię obrzydlo 😅
Ostatecznie to tylko imię i tak dziecko pewnie dostanie jakaś ksywkę 😉
Podobno czasem jest tak, że urodzisz i patrzysz na dziecko i imię samo przyjdzie. Może spojrzysz i będziesz wiedziała, że to przecież jest mała Iza.

Moja córka miała mieć na imię Nina, ale kuzynka męża nazwała tak córkę i mi imię obrzydlo 😅
Ostatecznie to tylko imię i tak dziecko pewnie dostanie jakaś ksywkę 😉
Podobno czasem jest tak, że urodzisz i patrzysz na dziecko i imię samo przyjdzie. Może spojrzysz i będziesz wiedziała, że to przecież jest mała Iza.
Właśnie mam taki zamiar 😅 Jak ją zobaczę, to wtedy zastanowię się na kogo mi wygląda 😀 Mam nadzieję, że już wtedy nie będę miała wątpliwości 😝

reklama
reklama
Do góry