Cześć miesiąc temu miałam wykonywane badania moczu, wyszły pojedyncze leukocyty, erytrocyty,nabłonki oraz bardzo liczne bakterie, miałam po tym robione posiew i wyszła bakteria e coli, na którą dostałam antybiotyk amotaks. Teraz jestem w 17 tyg ciąży i moje wyniki moczu są jeszcze gorsze, bakterii ponad 40tys, erytrocyty 10-15, leukocyty prawie 300, azotyny obecne oraz białko w ilości 15. Do tego wyszlo dość liczne kryształy szczawianu wapnia. Czy mam się na zapas czym martwić ? Ogólnie od małego mam problemy z kamica nerkowa, przez ostatnie dwa lata nawracające zapalenie nerek, na początku tej ciąży również rozpoczęłam z zapaleniem ale po augumentin było dobrze. Teraz nie mam żadnych objawów, bólu czy czegokolwiek innego. Spokojnie czekać na wizytę? Czy moje wyniki w jakikolwiek sposób zagrażają dziecku? Nie ukrywam, zaczęłam się mocno bać po ich zobaczeniu.
reklama
Mnie ginekolog uczulała na białko w moczu - ale ja miałam nadciśnienie w ciąży (bała się stanu przedrzucawkowego u mnie). Kiedy masz wizytę u ginekologa?Cześć miesiąc temu miałam wykonywane badania moczu, wyszły pojedyncze leukocyty, erytrocyty,nabłonki oraz bardzo liczne bakterie, miałam po tym robione posiew i wyszła bakteria e coli, na którą dostałam antybiotyk amotaks. Teraz jestem w 17 tyg ciąży i moje wyniki moczu są jeszcze gorsze, bakterii ponad 40tys, erytrocyty 10-15, leukocyty prawie 300, azotyny obecne oraz białko w ilości 15. Do tego wyszlo dość liczne kryształy szczawianu wapnia. Czy mam się na zapas czym martwić ? Ogólnie od małego mam problemy z kamica nerkowa, przez ostatnie dwa lata nawracające zapalenie nerek, na początku tej ciąży również rozpoczęłam z zapaleniem ale po augumentin było dobrze. Teraz nie mam żadnych objawów, bólu czy czegokolwiek innego. Spokojnie czekać na wizytę? Czy moje wyniki w jakikolwiek sposób zagrażają dziecku? Nie ukrywam, zaczęłam się mocno bać po ich zobaczeniu.
Wizyta teraz w piątek, ciśnienie mam w normie :/Mnie ginekolog uczulała na białko w moczu - ale ja miałam nadciśnienie w ciąży (bała się stanu przedrzucawkowego u mnie). Kiedy masz wizytę u ginekologa?
Wizytę u ginekologa mam w piątek, niestety w ostatnim czasie dość często łapało mnie odmienniczkowe zapalenie nerek i zawsze kończyło się antybiotykiem.. w pierwszej ciąży również miałam problem z moczem , duża ilość leukocytów, również obecne szczawiany , ciągle nawracające infekcje.. myślałam, że teraz po antybiotyku będzie ok ale widocznie jest jeszcze gorzej myślisz, że takie wyniki mogą zagrozić dziecku? Teraz okropnie się stresujeWyniki obrazują rozwijającą się infekcje układu moczowego z postępująca niewydolnością nerek, która początkowo nie daje żadnych objawów. Nie chce straszyć ale te wyniki są niepokojące. Zdecydowanie udałabym się do lekarza.
Obstawiam, że bakteria e coli cały czas ;( nie mogę się jej pozbyć mimo antybiotyków, ogólnie też mam kamicę nerkowa i zastanawiam się czy szczawiany mogłyby być właśnie przez tworzenie się złogów ? Jutro idę do lekarza prowadzącego ciążę, mam nadzieję, że szybko zaradziJa też polecam pilny kontakt z lekarzem. Można jeszcze powtórzyć badanie ogólne moczu i dać też od razu na posiew, żeby wiedzieć co to za paskudztwo się przyczepiło.
reklama
Gosik880
Fanka BB :)
Te szczawiany to są właśnie złogi, które mogą się przyczyniać do rozwoju infekcji. Bakterie łatwiej się namnażają. Musisz poszukać przyczyny kamicy i nawracających infekcji nerek. Czasem są to wady anatomiczne np poszerzenie moczowodów i układu kielichowego w nerkach, czasem zastoje i cofanie moczu. Warto to sprawdzić. Jeśli chodzi o profilaktykę kamicy to najważniejsza sprawą jest picie odpowiedniej ilości płynów. Jeśli pijesz wodę wysokozmineralizowaną to zamień ja na wodę o mniejszej zawartości minerałów. Ogranicz w diecie podaż szczawianów (mniej herbaty, kawy, szczawiu, brokuła, szpinaku, rabarbaru). Warto też popijać sok żurawinowy.