reklama
Rozwiązanie
U mojej córki nie wyszło po dwóch tygodniach już było dobrze mi lekarze też tłumaczyli to zaleganiem mazi w uchu na razie się nie denerwujcie
IdaLea
Fanka BB :)
U mojej córki też nie wychodzą otoemisje mimo że jedno ucho ma w normie (ABR, ASSR 2x), a drugie na granicy (tu mają prawo nie wychodzić, ale nie wiedzą dlaczego w tym drugim nie jest ok).A co ciekawe, tam w CZD robią otoemisje inną metodą- DPOAE i to wyszło dobrze, u mojej córeczki nie wychodzą metodą TPOAE- to jest przesiew.. podobno ma tak 5% ludzi z prawidłowym słuchem..
reklama
Czy możesz zaktualizować i napisać jak u Was sytuacja z uszkami synka ? Byłabym bardzo wdzięcznaDrogie Mamy,
Nasz syn nie przeszedł w szpitalu badań przesiewowych słuchu. Oba uszka do kontroli. Czy ktoś tak miał? Czy to oznacza, że jest głuchy? Pomóżcie.
Lady Loka
Autorka była ostatni raz online 4 lata temu...Czy możesz zaktualizować i napisać jak u Was sytuacja z uszkami synka ? Byłabym bardzo wdzięczna
złe badania przesiewowe nie oznaczają głuchoty. Robi się potem badanie słuchu we śnie. Weźcie sovie od pediatry skierowanie do poradni audiologicznej, w ktorej robią ABR.
sylwia210295
@monika.wegner89 a co u Was się dzieje?
U nas po porodzie przesiewowe badanie wyszło do kontroli (obydwa uszka). Mówili, że to pewnie wody lub maź. Dziś powtarzaliśmy badanie - synek ma 8 tygodni, niestety dalej nie wychodzi dobrze. Lekarz powiedział, że słyszy na poziomie 30-40%. Kolejne zalecenia to powtórzenie badania jak skończy 3 miesiące, bo do tego czasu się wszystko tam kształtuje…
Tylko my widzimy, że dziecko słyszy. Reaguje czasami jak ktoś wejdzie do pokoju i czymś zaszelesci na przykład. Lekarz też pytał czy płacze normalnie, no płacze normalnie.. tylko czemu to badanie tak wychodzi…
Ja cmv w ciąży miałam ujemne, syn miał pobierany mocz w szpitalu pod tym kątem i też wynik ujemny. W rodzinie nie mamy przypadków niedosłuchu.
U nas po porodzie przesiewowe badanie wyszło do kontroli (obydwa uszka). Mówili, że to pewnie wody lub maź. Dziś powtarzaliśmy badanie - synek ma 8 tygodni, niestety dalej nie wychodzi dobrze. Lekarz powiedział, że słyszy na poziomie 30-40%. Kolejne zalecenia to powtórzenie badania jak skończy 3 miesiące, bo do tego czasu się wszystko tam kształtuje…
Tylko my widzimy, że dziecko słyszy. Reaguje czasami jak ktoś wejdzie do pokoju i czymś zaszelesci na przykład. Lekarz też pytał czy płacze normalnie, no płacze normalnie.. tylko czemu to badanie tak wychodzi…
Ja cmv w ciąży miałam ujemne, syn miał pobierany mocz w szpitalu pod tym kątem i też wynik ujemny. W rodzinie nie mamy przypadków niedosłuchu.
Lady Loka
Robiliście ABR?@monika.wegner89 a co u Was się dzieje?
sylwia210295
Jeszcze nie. To się robi prywatnie czy można na NFZ?Robiliście ABR?
Lady Loka
Mozna na NFZ. Dopiero ABR Wam pokaże, na ile jest problem. Prywatnie też można, ale nie wiem jaki koszt. To jest badanie robione we śnie, więc im wcześniej tym łatwiej go zrobić.Jeszcze nie. To się robi prywatnie czy można na NFZ?
Generalnie jeżeli slyszy na 40%, to słyszy, tylko pewnie noe wszystkie częstotliwości, dlatego może słyszeć szelest, trzaśnięcie, a np. gwizdu już nie.
bleucoco
Można na NFZ, my mieliśmy skierowanie od laryngologa i robiliśmy w Centrum Zdrowia Dziecka (zostaje się na noc i następnego dnia wychodzi).Jeszcze nie. To się robi prywatnie czy można na NFZ?
reklama
sylwia210295
Teraz będziemy mieć skierowanie do placówki typowo od słuchu.. mieliśmy akurat dziś szczepienie. Ale pediatra dała do zrozumienia, że jeśli dwa razy wyszło nie tak, to pewnie jest coś nie tak