reklama
Rozwiązanie
U mojej córki nie wyszło po dwóch tygodniach już było dobrze mi lekarze też tłumaczyli to zaleganiem mazi w uchu na razie się nie denerwujcie
Bardzo Ci dziękuję za Twoją odpowiedź.. strasznie się martwię tym badaniem, ale jest nadzieja, że jakaś odpowiedź jest.. najgorsze to czekanie na kolejne badania.. ciekawe, że u niektórych te otoemisje nie wychodzą, a słyszą, jak na przykładzie Twojej córeczki..Nie wiem jak czytać tę wykresy, bo u nas były inne, ale na każdej częstotliwości masz jakąś odpowiedź. U nas na niektórych nie było w ogóle.
Jesteśmy już po 2 ABR i ASSR - pierwsze badania wykazały obustronny niedosłuch lekkiego stopnia, UL 25 dB, UP 35, drugie badania UL norma, UP 30 dB. Za kilka miesięcy powtórka, ale nic z tym się nie robi, córka normalnie słyszy. A co ciekawe otoemisje nadal nie wychodzą w obu uszach
reklama
Kog
Bardzo Ci dziękuję za Twoją odpowiedź.. strasznie się martwię tym badaniem, ale jest nadzieja, że jakaś odpowiedź jest.. najgorsze to czekanie na kolejne badania.. ciekawe, że u niektórych te otoemisje nie wychodzą, a słyszą, jak na przykładzie Twojej córeczki.. Mogłabym jeszcze dopytać, czy i kiedy jakieś reakcje widziałaś u swojej córeczki w odpowiedzi na hałas, trzask? U mnie mam wrażenie, ze nie reaguje na dźwięki, ale w ogóle jest póki co mało aktywna.. tylko jedzenie i spanie.. raz czy dwa udało się wywołać moro w odp na mocne klaśnięcie, ale już sama nie wiem czy to przypadek
Mogłabym jeszcze dopytać, czy i kiedy jakieś reakcje widziałaś u swojej córeczki w odpowiedzi na hałas, trzask? U mnie mam wrażenie, ze nie reaguje na dźwięki, ale w ogóle jest póki co mało aktywna.. tylko jedzenie i spanie.. raz czy dwa udało się wywołać moro w odp na mocne klaśnięcie, ale już sama nie wiem czy to przypadekBardzo Ci dziękuję za Twoją odpowiedź.. strasznie się martwię tym badaniem, ale jest nadzieja, że jakaś odpowiedź jest.. najgorsze to czekanie na kolejne badania.. ciekawe, że u niektórych te otoemisje nie wychodzą, a słyszą, jak na przykładzie Twojej córeczki..
IdaLea
Fanka BB :)
Ale ona ma z tego co piszesz 2 tygodnie, dopiero się urodziła, nie musi reagować na wszystkie dźwięki ja też wariowałam, ciągle robiłam testy a mała smacznie spala w kołysce na środku salonu, kiedy jej starszy brat wokół biegał i krzyczał, psy szczekały, ogólnie było głośno. Jeszcze w szpitalu faktycznie podskoczyła na odgłos zgniatanej butelki czy trzaśnięcia drzwiami, ale potem często nie reagowała.Mogłabym jeszcze dopytać, czy i kiedy jakieś reakcje widziałaś u swojej córeczki w odpowiedzi na hałas, trzask? U mnie mam wrażenie, ze nie reaguje na dźwięki, ale w ogóle jest póki co mało aktywna.. tylko jedzenie i spanie.. raz czy dwa udało się wywołać moro w odp na mocne klaśnięcie, ale już sama nie wiem czy to przypadeka
Odruch moro to bardzo silna reakcja, dzieci często reagują na dźwięk np mrugnięciem, zatrzymaniem (np przy jedzeniu). A odwracanie się do źródła dźwięku to dopiero kolejne miesiące, moja ma prawie 6 i nie zawsze to robi, mam nawet wrażenie, że rzadziej niż kiedyś, bo wszystko inne interesuje ją bardziej
Musisz poczekać na badania, mnie pocieszyły filmiki dzieci na grupie rodziców dzieci z wadami słuchu na FB gdzie dzieci obustronnie zaimplantowane mówią, śpiewają i nie mają w zasadzie problemów z komunikacją
Ale ona ma z tego co piszesz 2 tygodnie, dopiero się urodziła, nie musi reagować na wszystkie dźwięki ja też wariowałam, ciągle robiłam testy a mała smacznie spala w kołysce na środku salonu, kiedy jej starszy brat wokół biegał i krzyczał, psy szczekały, ogólnie było głośno. Jeszcze w szpitalu faktycznie podskoczyła na odgłos zgniatanej butelki czy trzaśnięcia drzwiami, ale potem często nie reagowała.
Odruch moro to bardzo silna reakcja, dzieci często reagują na dźwięk np mrugnięciem, zatrzymaniem (np przy jedzeniu). A odwracanie się do źródła dźwięku to dopiero kolejne miesiące, moja ma prawie 6 i nie zawsze to robi, mam nawet wrażenie, że rzadziej niż kiedyś, bo wszystko inne interesuje ją bardziej
Musisz poczekać na badania, mnie pocieszyły filmiki dzieci na grupie rodziców dzieci z wadami słuchu na FB gdzie dzieci obustronnie zaimplantowane mówią, śpiewają i nie mają w zasadzie problemów z komunikacją
Ale ona ma z tego co piszesz 2 tygodnie, dopiero się urodziła, nie musi reagować na wszystkie dźwięki ja też wariowałam, ciągle robiłam testy a mała smacznie spala w kołysce na środku salonu, kiedy jej starszy brat wokół biegał i krzyczał, psy szczekały, ogólnie było głośno. Jeszcze w szpitalu faktycznie podskoczyła na odgłos zgniatanej butelki czy trzaśnięcia drzwiami, ale potem często nie reagowała.
Pozostaje nam czekać na badania.. mam nadzieję i wierzę, że będzie dobrze
Może komuś się przyda My jesteśmy już po badaniach w CZD, otoemisje (czyli to co w szpitalu przesiewowo) wyszły prawidłowo, miała też dodatkowo badanie tympanometrii- w prawym uszku nie udało się zmierzyć- mała niespokojna, w lewym ok, odruch na bębenek w prawym uchu zachowany kamień z serca mamy jeszcze pokazać się za 3-4 miesiace na kontroli, ewentualnie wtedy jeszcze do rozważenia ABR.. ale to co się nastresowałam to moje
Witam mojej córce również otoemisje nie wychodzą badanie abr wychodzi ze niedosłuch córka zaraz 3 latka słyszy wszystko nawet szeptem jak się mówi. Czekamy na kolejne badanie abrBardzo Ci dziękuję za Twoją odpowiedź.. strasznie się martwię tym badaniem, ale jest nadzieja, że jakaś odpowiedź jest.. najgorsze to czekanie na kolejne badania.. ciekawe, że u niektórych te otoemisje nie wychodzą, a słyszą, jak na przykładzie Twojej córeczki..
My zrobiliśmy w końcu ABR prywatnie, w domu- wyszło prawidłowo, słuch na poziomie 10 dB. I dobrze, bo odetchnęliśmy. Było to w lipcu, tego stresu przez 2 pierwsze miesiące życia córeczki było co nie miara. W CZD przełożyli nam wizytę z września na listopad, z powodu nieobecności lekarza:/Witam mojej córce również otoemisje nie wychodzą badanie abr wychodzi ze niedosłuch córka zaraz 3 latka słyszy wszystko nawet szeptem jak się mówi. Czekamy na kolejne badanie abr
Trzymam kciuki żeby kolejny ABR wyszedł córeczce dobrze.
reklama
A co ciekawe, tam w CZD robią otoemisje inną metodą- DPOAE i to wyszło dobrze, u mojej córeczki nie wychodzą metodą TPOAE- to jest przesiew.. podobno ma tak 5% ludzi z prawidłowym słuchem..My zrobiliśmy w końcu ABR prywatnie, w domu- wyszło prawidłowo, słuch na poziomie 10 dB. I dobrze, bo odetchnęliśmy. Było to w lipcu, tego stresu przez 2 pierwsze miesiące życia córeczki było co nie miara. W CZD przełożyli nam wizytę z września na listopad, z powodu nieobecności lekarza:/
Trzymam kciuki żeby kolejny ABR wyszedł córeczce dobrze.