reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

reklama
Hej,
O tych "kapciach" po domu piszą też teraz w gazecie MTJ :"Bieganie na bosaka jest zdrowe,pod warunkiem,że powierzchnia po której stąpa maluch jest miękka lub nierówna np.piasek czy trawa.Na takiej powierzchni stopa musi pracować:przystosowywać się do podłoża a to wzmacnia mięśnie i zapobiega płaskostopiu.Płaska,twarda podłoga nie nadaje się do chodzenia na boso:stopa przykleja się do niej,a to sprzyja płaskostopiu."My tam jednak w skarpetkach po mieszkaniu,bo raz,że tak najwygodniej,a dwa,że mały szybko ściąga :)

Tysia jak po maści schodzi,a mała zachowuje się normalnie to ja bym na razie obserwowała.Ale z drugiej strony dla spokoju takie badanie myślę też nie zaszkodzi.

a moja czasem w butkach biega po domu, mamy panele i w skarpetkach sie slizga lub je sciąga

my tez w sandałkach bo nawet kapcie nam równo jada po panelach
córeczkka kuzynka dostała butki ortopedyczne i ze w domu/w przedszkolu wiecej w dzień przebywa to uzywaja ich własnie w domu , a na dwór normalne butki(no chyba ze jest lato i sa na dworze długo)

Rozumiem, że te ortopedyczne to z racji jakiejś wady?

Ortopeda był z Franka bardzo zadowolony, kręgosłup, stópki, bioderka, wszystko OK. Po domu zalecił nam na bosaka lub skarpetki, albo te skórzane buciki, do których nieraz były już linki (i które Franek ma np. w przedszkolu) a w bucikach na podwórko zwracać uwagę na sztywny zapiętek.

Ale skoro dziecku szkodzi niby płaska powierzchnia to buty do chodzenia też powinny byc wyprofilowane, bo jak nie to też są płaska powierzchnią......

Ja tam jednak jestem za bieganiem za bosaka albo w skarpetkach - nikt przeciez nie ma w mieszkaniue ekstra równiótkich marmurów, tyłko płytki, dywany, chodniki itp, Takze podłoże nie jest całkiem płaskie i cały czas się zmienia. Do tego nie wiem jak wasze dzieci ale moja mała często wchodzi na fotel, kanape, łózko - nie wyobrazam sobie zeby w butach tam sie wspinała.

Dziewczyny pomóżcie bo zgłupiałam.

Jedziemy do Polski i chcę małego zapisać do pediatry żeby go dokładnie "obejrzał" Czy mam go też zapisać do ortopedy i innych specjalistów (tu go nigdy nie oglądał) czy pediatra jak wypatrzy coś nie tak to mnie wyśle do specjalisty? A jak pediatra nic nie znajdzie? Top znaczy że wszystko w porządku czy poprostu się nie zna i coś ominął?

reklama
Dziewczyny pomóżcie bo zgłupiałam.

Jedziemy do Polski i chcę małego zapisać do pediatry żeby go dokładnie "obejrzał" Czy mam go też zapisać do ortopedy i innych specjalistów (tu go nigdy nie oglądał) czy pediatra jak wypatrzy coś nie tak to mnie wyśle do specjalisty? A jak pediatra nic nie znajdzie? Top znaczy że wszystko w porządku czy poprostu się nie zna i coś ominął?
ja bym wybrała jkaiegoś poleconego, dobrego lkarza i powinno wystarczyć:-)
Chyba, że cos budzi Twoje spostrzezenia, to odrazu do specjalisty...?

Do góry