reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

A co a gazy dla malucha?Chyba jednak musze zmienic mleko małemu bo jakos tak sie denerwuje kiedy chce pruknąć.Daje mu herbatke z kopru.Troszke pomaga ale od wczoraj kupki brak... troche sie martwie.Pora przejsc z bebiko na babilon pepti

reklama
Dzwoniłam do przychodni się upewnic z tymi szczepieniami.
Ale żeby mi odpowiedzieli na pytanie o jakość szczepionek to znow musiałam sie nasluchać czegos co już wiem, ale mnie to nie interesuje.
Pytałam czy oprócz DTPa (oczyszczony krztusiec, błonnica, tężec), inne szczepienia darmowe jakościowo są takie same jak te płatne (skojarzone np 5w1) ?

A babka, że jest mniej wkłuć i dziecko mniej cierpi.
No to ja cierpliwie, że to to już wiem, ale nie interesuje mnie ilość wkłuć tylko jakość tych szczepionek, to czy się te pozostałe czymś różnią?.
No i się dowiedziałam po kilku minutach, że NIE.
Bo oczyszczony jest ten krztusiec tylko. To o niego jest takie wielkie halooooooo.
Także się ucieszyłam, szczepimy Malwinę za darmo,bo dostaniemy ten krztusiec oczyszczony z Sanepidu, tylko za Pneumokoki zapłacimy.
Myślę, że 14 wkłuć jakoś mała przezyje i będzie dzielna
icon_smile.gif

hej dziewczyny:happy: prawdopodobnie znalazłam sposób na kolki mojej małej. Ostatnie kilka wieczorów to była istna masakra:-( placz, prężenie się, zaciskanie piąstek itp. Standardowy powód: kolki. Poczytałam troche na necie i prawdopodobnie u nas powodowane są tym że lena łyka powietrze przy karmieniu. Zaczęłam odciągać pokarm i podaję jej butelką antykolkową tą z firmy dr. browns. pijemy herbatke z kopru włoskiego a prócz tego za każdym razem gdy nie śpi ćwiczymy nóżkami. Przy tym puszcza serię konkretnych bąków:-D jest bloga cisza i co chwilke pojawia się uśmiech na buźce córci:-) mam nadzieje że tak już pozostanie.

DZIEWCZYNY A CZY KTÓREŚ Z WASZYCH DZIECI MA KLEJONY TEN PLASTER NA PĘPEK??

Moja córa ma plasterek na pępuszku.
Pediatra kazała plastrować, bo mamy małą przepuklinę pępkową.

moja Helenka ma przepukline pepkowa ale lekarka mi powiedziala ze teraz juz raczej nie stosuje sie tego zaklejania pepka i samo sie wchlonie

A nam właśnie kazała plastrować, chociaż inna lekarka (ale radiolog) mówiła, że sie już tego nie praktykuje....
Bądź tu mądry.... No ale narazie plastrujemy....

A jak wyglada ta przepuklina pepkowa? pierwszy raz o czyms takim słysze :eek::zawstydzona/y:

Pępuszek wyłazi na wierzch, nie chce się schować zabardzo do środka, w związku z tym trzeba go niby wcisnąć paluszkiem, złapac skóre wokol niego, żeby nie wyskoczył znowu i plasterkiem zakleic.

Kurcze, a jeden z moich braci ma wystajacy pepek od ur ale to nie jest przepuklina :sorry: przynajmniej nikt u niego tego nie stwierdzil a ma 22 lata :-)

Dzwoniłam do przychodni się upewnic z tymi szczepieniami.
Ale żeby mi odpowiedzieli na pytanie o jakość szczepionek to znow musiałam sie nasluchać czegos co już wiem, ale mnie to nie interesuje.
Pytałam czy oprócz DTPa (oczyszczony krztusiec, błonnica, tężec), inne szczepienia darmowe jakościowo są takie same jak te płatne (skojarzone np 5w1) ?

A babka, że jest mniej wkłuć i dziecko mniej cierpi.
No to ja cierpliwie, że to to już wiem, ale nie interesuje mnie ilość wkłuć tylko jakość tych szczepionek, to czy się te pozostałe czymś różnią?.
No i się dowiedziałam po kilku minutach, że NIE.
Bo oczyszczony jest ten krztusiec tylko. To o niego jest takie wielkie halooooooo.
Także się ucieszyłam, szczepimy Malwinę za darmo,bo dostaniemy ten krztusiec oczyszczony z Sanepidu, tylko za Pneumokoki zapłacimy.
Myślę, że 14 wkłuć jakoś mała przezyje i będzie dzielna
icon_smile.gif

Przezyje, przezyje, kilka wkluc i po bolu :tak: Moja Julka nigdy nie odreagowala goraczka i rozdraznieniem, ale tylko dlatego, ze bezposrednio po szczepieniu dostawala czopek przeciwbolowy. Teraz tez tak bede robic. Jest jeszcze masc znieczulajaca ktora stosuje sie bezposrednio przed szczepieniem na miejsce gdzie beda kluc - elma czy jakos tak...

reklama
Eh dziewczyny jak dobrze wejść na bb ;-) moja mała też ma wielki problem z kupkami :-( sama to już nie pamiętam kiedy zrobiła :-( bardzo żadko pomagam jej czopkiem bądź termometrem (to był sporadyczny przypadek jak czopka nie było) ale zazwyczaj musze jej pomasować brzuszek i poprzyciskać do niego nóżki :-( bardzo ją męczy to nierobienie kupek :-( płacze, wygina się, pręży, robi się czerwona, a kupka nie idzie :-( mówiłam o tym pediatrze, ale ona twierdzi, że u dzieci karmionych stucznie tak może z kupkami być :-(
nosz cholerka, a ja nie mogę patrzeć, jak mi się dziecko męczy :-(

Do góry