reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zdrowie Naszych Dzieci

reklama
Co dajecie na wysoka goraczke?
U nas Panadol nie dziala, Nurofen troche dziala ale na 3-4h, a mozna go podawac co 6-8h, i nie zbija temperatury do konca tylko o ok. 0,5-1 stopien. Macie moze jakies super metody?

Jeśli nie działały tabletki, mojej siostrze rodzice zbijali temp w chłodnej kąpieli.
Mnie podobno okładali chłodnymi ręcznikami (oczywiście bez przesady chłodnymi)

Rozumiem, że Vicky nie zdrowieje?

Priscilla Dominika jak miała wysoką temop. w Grudniu to sprawdziły się u nas czopki dla dzieci.Eferalgan bardzo szybki zbija temp. u dziecka.
A z tego co Ty piszesz to dajesz Victori Panadol w syropie.
Też jest dobry Ibufen w syropie.
Ale polecam Ci jednak czopki bo szybciej działają.I można je stosować często
.

Jak Karola miała grypę (miała ok.14 m-cy) i bardzo wysoką gorączkę, to lekarka kazała podawać jej czopki, ale takie trochę mocniejsze, dla starszych dzieci, bo te dla jej grupy wiekowej były za słabe. Syropy u niej też prawie wcale nie działały, za to czopki szypko zbijały gorączkę.

u nas tez czopki efferalgan leza w pogotowu . mam dawke 80 ale pewnie juz musze kupic wieksza - kolejna to chyab 150; dawka zalezy nie od wieku lecz od masy ciala - na ulotce jaet napisane jak to sobie przeliczyc :)

pamietam tez ze jak michal byl maly to te czopki na niego bardzo dobrze dzialaly - teraz lepsze sa syropy ...

Priscilla z tego co wiem to ibuprofen mozna podawac co 6 godz ale jezeli gorączka wzrasta to po 4 godz mozna podac paracetamol, nie wolno dawac dwóch dużych dawek tego samego leku. Jak Antos goraczkował to dawałam ibufen w syropku, na zmiane czopki paracetamolu i cały czas robiłam chłodne okłady. Mozesz tez zrobic chłodniejsza kapiel ale nie moze byc zimniejsza woda niz 2 stopnie mniej od ciepłoty ciała, czyli jak goraczka jest 39 stopni to woda powinna byc 37.

Kupilam wczoraj czopki Paracetamol, ale to g... ciagle wypadalo :-D ;-)
W nocy Viki miala 39,4 i to 2h po podaniu lekow :-(
Dzis trzeci dzien - mam nadzieje, ze to koncowka. 1 zabek juz prawie sie przebil!! :tak:

reklama
Priscilla jak założysz czopek to trzeba chwilę przytrzymac pośladki razem żeby dziecko nie wypchnęło, to naturalny odruch obronny. Nurofen i inne syropy z ibuprofenem można podawać co 6 godzin, tak jak pisały dziewczyny. Teraz jakieś paskudztwo wirus jest, bo ja też miałam problemy żeby Olkowi zbić gorączkę. Barował się z nią bidula trzy dni i dopiero po nurofenie małpa odpuściła. :wściekła/y::no::zawstydzona/y::-( Ja podawałam efferalgan w czpokach też bo najszybciej zbija a potem regularnie już nurofen. Idzia następna dawka to 150, ale i tak najlepiej doczytać jak podawać. O ile mnie pamięć nie myli to dla dzieci to jest dawka DOBOWA zwylke stosowana to 60mg paracetamolu na kg masy ciała w czterech dawkach podzielonych. Czyli jeśli dziecko waży 10kg to na dobę można podać 600mg= cztery czopki po 150 mg w ciągu całej doby.

Do góry