reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie Naszych Dzieci

reklama
Racja,racja co lekarz to inna teoria ale niestety to wynika z tego ze nie wszyscy lekarze sa na bierzaco w danym temacie doinformowani :-( Z tym siusiaczkiem u malych chlopcow to trzeba bardzo ostroznie.
Należy dbać o higienę napletka (mycie), jednak bez przesadnych prób odciagania napletka, może to bowiem spowodować powstanie załupka lub blizn napletka.U niemowląt i małych dzieci napletek jest fizjologicznie zwężony. Dodatkowo należy pamiętać, że u większości małych dzieci płci męskiej, skóra napletka jest częściowo sklejona z powierzchnią żołędzi, tak więc bardzo rzadko udaje się całkowicie zsuwać napletek. Nie jest to żadna wada rozwojowa i zwykle nie wymaga żadnego postępowania, wręcz przeciwnie - siłowe odprowadzanie napletka może spowodować uszkodzenia skóry prowadzące do bliznowacenia i prawdziwego zwężenia napletka czyli stulejki nabytej ktora moze powstac własnie przez nieprawidłowaą higiene.Stulejka u chlopcow to stan w którym przy próbie odciągania napletka nie udaje się w ogóle uwidocznić ujścia zewnętrznego cewki moczowej.(w łagodnych przypadkach po konsultacji z chirurgiem stosuje maści zawierających kortykosterydy a w ciezszych zabieg operacyjny)Jeżeli ujście cewki jest widoczne, a dziecko nie ma problemów z oddawaniem moczu, jest to zazwyczaj stan prawidłowy.
Tak wiec jeśli wasz lekarz nie stwierdził stulejki to zbyt czeste zagladanie tam i gmeranie ;-) jest niewskazane.Myć podczas kąpieli i nie odćiagac takaką zasade przynajmniej stosuje w naszym przypadku po konsultacji z trzema lekarzami.

Więc wyglada na to, że trzeba na razie zostawić małego pisorka w spokoju :-) skoro do tej pory nic nie ruszałam i jest ok, tzn ze jest dobrze!

Minął miesiąc i tydzień i wyobrażcie sobie,że po chyba 6, jak nie więcej, telefonach w końcu dorwałam wynik rezonansu Natalki. Nie mam go jeszcze w domu, bo lekarz jeszcze cos chce dopisać, czy coś tam. Ale z tego co widziałam, to okazało sie, że ma w główce jakąs anomalię rozwojową, która się nazywa jama Vergi :-D Lekarz mi pwiedział, że to jest prawdopodobnie tylko do obserwacji, bo to cos takiego, jak np. ludzie mają 6 palców, lub dwie śledziony i zyją i nic im nie jest. Więc będziemy obserwować, na kontrole chodzić i nie będziemy się martwić :-D I BĘDZIE DOBRZE!!!! :-D

reklama
Do góry