reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie Naszych Dzieci

Marta, nie napiszę Ci niestety nic na tan tamat :-(
Ale za to napiszę, że my już czujemy się lepiej :-) o znaczy Natalka już parwie nie ma katarku, tz. nic jej nie leci, ale cos tam jeszcze w nosie chrzęści :(
za to ja znowu chyba sie rozłożę:-( Kurcze czuję sie fatalnie, zaraz ide spać:-(
Aha jeszcze chciałam Wam napisać, że moje znajoma stomatolog powiedziała, że takim maluszkom nie powinno się w ogóle myć zabków pastą, tyko samą przegotowaną wodą. I to nawet do 2 roku życia takie mycie wystarcza.

reklama
U nas Maja juz zdrowa tfu tfu :))))
Natomiast Maks miesiac ponad kaszlal i w czwartek okazalo sie ze ma zapalaenie ucha :-( dostal antybiotyk i krople do ucha. Naszczescie tylko z srody na czwartek bolalo go uszko i teraz jest ok. Gorzej ze jest taki nieznosny i marudny ze ja dostaje do glowy :)) Jeszcze maz wyjezdza na 3 dni w delegacje ale mam nadzieje ze Maksowi sie polepszy humorek :)))
We wtorek idziemy na kontrole. A dzis juz maks chcial isc do przedszkola do swoich kolegow bo sie stesknil :))))

Margarett Dobrze ze juz powoli mala wraca do zdrowka.
:-)
Woloszki Duzo zdrowka dla Maksia!!
Ja bylam na konsultacji u stomatologa od niemowlat i malych dzieci i mi powiedzial zeby uzywac odrbiny pasty na szczotkowanie nocne a w po kazdym posilku przemywac woda.Szczegolnie jak podaje sie soczki i syropki.Poniewaz pierwsze zabki nie sa w pelni zmineralizowane a więc są bardzo podatne na próchnicę. Niestety, w Polsce występuje niepokojące zjawisko wysokiej zapadalności na próchnicę i ciężkiego jej przebiegu u dzieci przedszkolnych. A to wynika z nieprawidlowej pielegnacji jamy ustnej maluszkow.
Do niedawna przeważał pogląd, że pastę do zębów bez fluoru należy wprowadzać u dzieci trzy – czteroletnich, a pastę z niskim stężeniem fluoru (250-500 ppm) dopiero wtedy, gdy dzieci potrafią płukać jamę ustną.
Obecnie preferuje się wcześniejsze wprowadzenie pasty z fluorem w wyższym stężeniu (1000 ppm), nawet u malych dzieci.Wynika to z faktu, że dopiero pasta o wyższym stężeniu fluoru gwarantuje jego profilaktyczny wpływ na zęby, a przez to dodatkowo zabezpiecza delikatne ząbki dziecięce przed próchnicą.

Buba jak zawsze jestes najlepiej poinformowana!!! Moj Antek nie ma jeszcze zebów ale jak w końcu się pojawią to chyba bede uzywac pasty:tak: :tak: :tak:

Mam pytanie do mam chlopców, chodzi o mycie pisiorka i odciaganie napletka. Tzn ja nie odciagam do mycia ale mojej przyjaciólce doktor powiedziała ze powinna tak myc, synek ma 3 tyg. Ja czytałam żeby tak nie robic, są więc sprzeczne opinie i teraz nie wiem jak w końcu należy go myc.

I dalej nic nie wiem ??????

Maarta100 my przy Maksiu odciagamy i tez co lekarz to inna opinia. Ale mimo ze to robimy to i tak co jakis czas ma z jednej strony przyrosnietego. Raz lekarka mu naciagla na sucho az ropka poleciala (franca jedna) ja jej tylko pokazalam ze cos jest nie tak a ona cyk i go naciagla do konca. Ale za niedlugo bedziemy musieli gdzies isc pokazac sisiaczka czy wszystko z nim ok ale jak narazie maks strasznie sie boi. To nie wiem co czuja dzieciaczki co maja stycznosc z chirurgiem w tych sprawach. Moja mama np tez odciagala mojemu bratu od poczatku. Natosmiast znajoma mieszkajaca w Holandii mowila ze u nich jest zakaz tego robienia. Wiec ja nadal sama nie wiem co robic. Ale jak np jest Maks bardzo chory i nie moge go wykapac to pozniej ten sisiorek jest starsznie brudny. To jak ona wyglada jak sie go wogole tam nie czysci??

Marta, z tego co pamietam to moja mama tez bratu odciagala i tam myla za kazdym razem, ale jak to jest teraz to niewiem, zreszta z dziewczynkami test tez roznie, bo mi lekarka kazala przemywac wacikiem delikatnie cipeczke, a wiem ze niektorym lekarz mowil zeby tego nie robic... co lekarz to inna opinia.

Nam polozna srodowiskowa na wizycie powiedziala ze przy dziewczynce nalezy myc tylko zewnetrzne wargi a te wewnetrzne nie ruszac bo one sie same czyszcza:))) ciekawe jak to robia hihihihih

reklama
Maarta co lekarz to opinia,moja pani doktor i w polsce i tu powiedziala zeby nie ruszac.Myje z zewnatrz i nic nie odciagam.Ostatnio zerkala delikatnie ale mi powiedziala zeby dalej nie ruszac.Wiec nie wiem do konca,lekarze powinni miec jedno zdanie ale niestety tak nie jest.

Do góry