reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych dzieci - wszystko o chorobach, lekach, profilaktyce.

ja będę szczepić 5w1,na pneumo i rota nie zamierzam,bo mały nie ma kontaktu z dziećmi i raczej szybko nie będzie miał (zostaje w domku po macierzyńskim)
na bioderka wybieramy się w pon.ciekawe co powie...
czy usg ciemiączka też się robi? coś słyszałyście na ten temat ?
u nas w apteczce-woda koperkowa,sab simplex,infacol, delicol,woda morska do noska,czopki glicerynowe,wit.D

reklama
my sie decydujemy na wszystkie szczepienia, zwłaszcza że babcie zdeklarowały sie że coś tam dorzucą kasy na szczepionki
do czego używacie maści majerankowej?
i co polecacie na gorączkę, bo chcę kupić tak na wszelki wypadek?

Ja będę szczepić Radka tylko podstawowe szczepienia a na pneumokoki ani rotawirusy nie będę, jeden lekarz się wypowiadał że jak dziecko nie chodzi do żadnej placówki ( żłobek, przedszkole) to nie trzeba na to szczepić bo jest mała szansa na zachorowanie a jak ma dziecko chorować to nawet te szczepienia go nie uchronią. Krystka nie szczepiłam na pneumokoki ani na rotawirusy i jak do tej pory nie zachorował.

Ja też szczepię 5w1, zastanawiałam się nad 6w1..ale Igę szczepiłam tymi pierwszymi i było ok, więc teraz tak samo. Idziemy w środę.
ellsi mi też kazał pieluchować, niby wszystko ok, chociaż też nic nie wytłumaczył. Oznaczenia nic mi nie mówią, Iga miała IA a Ada IB i IIA, nie wiem o co chodzi. Kazał na noc wkładać dwie pieluchy, ale jak tak zrobiłam to mała się wkurzała, i dla mnie jakoś dziwnie, bo miała dużo wyżej dupkę..gadałam z kuzynką pielęgniarką i powiedziała żebym cały czas wkładała jej jedną dodatkową pieluchę. Więc tak robimy. Za 3 tyg do kontroli.
A wczoraj jak byłyśmy u chirurga z tym pępkiem,to powiedziała żeby przyjść za 4 tyg, bo może nie będzie przepukliny, ze teraz za mała żeby coś robić.

Koleżanka mówiła mi że ona też miała I ja nie wiem czy A czy B ale najwyżej jest IA a chyba najgorzej IIIB czy jakoś tak. Ona 2 razy założyła pieluchę tetrową bo mały się wkurzał. Okazuje się więc że standardowo przy pierwszej pieluszce każą wkładać jeszcze 2 dodatkowe a później po kontroli 1. Ja po prostu na wierzch zakładam pieluchę o rozmiarze 4 (koleżanka mi przywiozła).

Ja ciągle się zastanawiam czy 5w1 czy 6w1 w sumie to rózni się tylko, że w tych 6w1 jest WZW dodane.
W środe mamy szczepienie oby mała od Ewy sie nie zaraziła do tego czasu.
Wiecie co my Ewcie zaszczepiliśmy na pneumokoki i rota, ciesze się bo bym sobie nie wybaczyła jak by coś sie stało. Te szczepionki są okropnie drogie i niestety nie kazdy moze sobie pozwolić.:-( Karolke też szczepić będziemy ale jeszcze nie w tą środe, krucho teraz z kasą.
Mam mieszane uczucia do tych szczepionek, Ewcia miała rota gdy miała ponad rok, fakt napewno lżej to przeszła bo obeszło sie bez spzitala, tylko nawadnianie w domu, a córka mojej siostry leciała dosłownie przez ręce tak się odwodniła w przeciągu chwili. Na pneumo powinna chronić przed zapaleniem płuc a Ewcia zachorowała gdy miała 2,5 miesiąca i wylądowałysmy w szpitalu. Długo sie zastanawiałam czy to nie przez tą szczepionke:dry: są różne opinie ale wiadomo, że każdy rodzić chce uchronić dziecko i jak moze to zaszczepi, oczywiście jeśli uznaje, że szczepienie jest potrzebne.
W środe miałyśmy wizyte u ortopedy,na szczęście wszystko jest ok z bioderkami:-) wkurzyłam sie tylko bo zapłąciłam 120zł i miało być w cenie usg bioderek a dopiero dostałam skierowanie, mała jeszcze nie ma karty z CM wiec kolejen będzie trzeba bulić:wściekła/y:

Jeszcze chciałam dodać coś o pieluchowaniu. Przy 1 wizycie u ortopedy z Ewcią kazał mi ja nosić okrakiem tzn pleckami do mnie buzka do "swiata" i nóżki na boki odwodzić tak jak by dziecko do siusiania wysadzać. małam ją tak nosić do ok 4 miesiąca. tylko, że u nas było to spowodowane napięciem mięsniowym i asymetrią ale takie noszenie na bioderka dobrze robi bo to jak by dziekcu pieluche drugą wepchać. jak dziecko jest większe tzn trzyma już sztywno główkę to dobrze nosić je na swoim biodrze też żeby miało rozkraczone nóżki.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Hmm...tak więc ja także wypowiem się troszkę o szczepionkach... Prawdę powiedziawszy wydawało mi się że jak będę matką to zaszczepię podstawowymi i po sprawie... Mogę tu nadmienić, iż szczepię multum dzieciaczków w poradni i zdania są podzielone na ten temat. Jedni szczepią 6w1 inni z sanepidu...Sporo o tym wszystkim myślałam i doszłam do pewnych wniosków - stwierdziłam, że szczepionki z sanepidu są podawane od lat i co za tym idzie - lepiej sprawdzone. Szczepionki typu Infanrix Hexa czyli 6w 1 są stosunkowo krótko na rynku i tak naprawdę nie wiadomo co może się dziać z dzidzią w późniejszym czasie...czy będzie na bank wszystko ok... Do tego cena...podobnie jak pneumokoki, meningokoki czy tez rota... Wpadł mi ostatnio także pewien artykuł: [FONT=&quot]http://vaccgenocide.wordpress.com/tag/dtap/ [/FONT] To tylko utwierdziło mnie, iż zaszczepię Kamisia szczepionkami z sanepidu. Wymienię jednak zwykłe DTP na Infanrix DTaP... Pneumo, meningo i rota sobie odpuszczam...Kamisiowaty zostaje w domku z babciami więc jest małe ryzyko choróbska... Jeśli nawet wyskoczyło by rota...mocne napajanie dzieciątka i pilnowanie tego w szczególnym stopniu+leczenie pozwoli uniknąć szpitala...
U nas w apteczce na razie na I miejscu jest Sab Simplex, Wit D i cebion multi...

Ostatnia edycja:
czy usg ciemiączka też się robi? coś słyszałyście na ten temat ?

Nie słyszałam o takim usg jeżeli wszystko było w porządku. My idziemy jutro na usg główki, ale to ze względu na torbiel z jaką Julcia się urodziła. Mam nadzieję, że się wszystko wchłonęło i śladu nie będzie.

A odnośnie pieluszkowania to my to robimy. Niby w szpitalu badali małej bioderka i było wszystko ok, ale pediatra szpitalny zalecił no i ponoć dzieci ułożone miednicowo są bardziej narażone na problemy z bioderkami, więc wolę dmuchać na zimne. Młodej to nie przeszkadza więc nie robi mi to różnicy. Na początku grudnia mamy kontrolę więc do tego czasu będziemy pieluszkować. A ja zakładam dodatkową pieluchę tetrową na pampersa, pod bodziaki.

reklama
Do góry