reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

:-)dziewczyny moze znaci jakis sposob zeby pomoc maluszkowi w wycisnieciu gazow i kupy od kilku dni Anulka strasznie sie prezy i cisnie a przytym ulewa juz niewiem jak jej pomoc masuje jej brzuszek kłade na brzuszku a ona biedna i tak sie meczy :-(

reklama
:-)dziewczyny moze znaci jakis sposob zeby pomoc maluszkowi w wycisnieciu gazow i kupy od kilku dni Anulka strasznie sie prezy i cisnie a przytym ulewa juz niewiem jak jej pomoc masuje jej brzuszek kłade na brzuszku a ona biedna i tak sie meczy :-(

"Wzdęcie brzuszka u niemowląt jest częstym objawem kolki jelitowej. Jeżeli dziecko jest niespokojne i płacze z powodu wzdęcia brzuszka, możemy mu pomóc wykonując masaż. Pamiętajmy przy tym, żeby wykonywane ruchy były delikatne i zgodne z ruchem wskazówek zegara (gdy patrzymy na leżące na plecach dziecko), jest to bowiem kierunek w jakim odbywa się perystaltyka jelit. Jeśli układamy dziecko na brzuszku, powinniśmy masować w kierunku odwrotnym.

Czasem pomaga uniesienie nóżek do góry. Niemowlę najczęściej oddaje wtedy gazy albo stolec. Jeśli dziecko ma twardy brzuszek, jest niespokojne i dłużej niż zwykle nie robiło kupki, możemy użyć czopka glicerynowego."

Masz jakąś zaprzyjaźnioną położną? Moze zadzwoń o radę. Jest w aptekach sporo specyfików, np infacol, Espumisan dla maluszków w kroplach. Ja stosowałam infacol i kładzenie na brzuszku ale kubuś miał sporadycznie kolki i zdęcia.

Ja jestem na etapie walki z kolką już od dawna. U nas kropelki zawierające simethicon nie działają. Teraz próbujemy wodę koperkową, jak na razie jest postęp, gorzej tylko z aplikacją tej wody bo niedobre to świństwo jest strasznie. :zawstydzona/y:
Woda koperkowa działa wiatropędnie, więc mogłaby pomóc w zrobieniu kupki. Można ją jednak stosować dopiero po ukończeniu 1 miesiąca.

dziekuje ciezko mi patrzec jak ból ciagle ja wybudza a wszystkie aptekowe rzeczy sa od 1 miesiaca:-(bedziemy masowac

dziekuje ciezko mi patrzec jak ból ciagle ja wybudza a wszystkie aptekowe rzeczy sa od 1 miesiaca:-(bedziemy masowac

I znów okazuje się, że dobrze zagladac na BB... mój Szymonek też ma kolkę, a ja płaczę razem znim, bo nie umiem mu pomóc.
Byłam dzisiaj w aptece i niestety wszystkie specyfiki są od 1 miesiąca... cóż musimy toprzetrwać

jutro jedziemy do świetnego pediatry, żeby go zobaczyła i zbadała,
A Ty Nati do jakiego pediatry chodzisz??

Wkladek uzywam bella i J&J i uwazam,ze J&J sa lepsze.

Nati na wzdety brzuszek mozesz kupic w aptece PLANTEX -ekstrakt z kopru wloskiego, mozna stosowac od 2 tygodnia, zawiera tez glukoze wiec raczej jest smaczny (Ania bardzo chetnie to pije) ale zawiera tez laktoze ( nie wiem po co) wiec chyba ostroznie u dzieci ze skaza bialkowa.
Ja uzywam Espumisanu i uwazam,ze jest dobry.Podalam go Ani zanim skonczyla miesiac.Uwazam,ze to jest bardzo bezpieczny lek, nie wchlania sie z przewodu pokarmowego a jak widzialam jak cierpi to stwierdzilam,ze mniejsze zlo podac jej krople niz ogladac jak ja boli brzuszek.
Oprocz tego mozesz sama pic herbate z kopru taka z herbapolu np.
Dalam kiedys Ani herbatke z kopru Hipp,ale nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy wina herbatki ale akurat wtedy po jej wypiciu Ania miala kolke.

U Ani pojawila sie straszna wysypka na twarzy i na szyi.Lekarka wczoraj byla i zalecila masc sterydowa, wapno w syropie i oilatum krem ale jak na razie nic nie jest lepiej a nawet sie zastanawiamy czy nie ma wiecej tych zmian. A na dodatek dzis byla bardzo placzliwa i dopiero o 21 spokojnie zasnela.

Witam,
u nas na razie bóle odpukać są sporadycznie ;-) A przy Wiktorze na ból brzuszka stosuje od samego początku Infacol i jestem bardzo zadowolona. jeszcze nigdy mnie nie zwiódł. A Espumisan próbowałąm kilka razy i n aWiktora nie działą tak dobrze. Podejrzewam że jest poprostu słabszy.Co do sposobów to dobra jest jeszcze suszarka i ciepła pieluszka kładziona na brzuszek. Życzę powodzenia;-)

dziewczyny moj alanek kolek nie ma,ale kupki nie robil od 4 dni,jak wasze dzieci robia czesto kupki,kiedys maluch dawal w kazda pieluszke,a teraz cisza.....

o matko, a juz myslalam, ze tylko ja placze razem z moim synkiem. wczoraj bylo apoogeum. juz nie wiedzialam jak mu pomoc na ten brzuszek. nawet suszark juz nie dzialaa. na rekach jak zasnal to spal, a jak tylko go kladlam to wyl. ale wlasnie wczoraj po konsultacji z polozna kupilismy PLAnTex, od 2 tyg mozna stosowac. zobaczymy. dzis rano juz byla kupka a wczoraj nie i baczki ida. ale zwykle placze po poludniu, wiec sie okaze za kilka godzin. biedne te maluchy. czy to moze miec zwiazek z nasza i tak juz delikatna dieta?

reklama
Do góry