reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zaszlam w ciążę na zwolnieniu lekarskim

Martusia1992

Fanka BB :)
Hejka, od półtora miesiąca jestem na zwoleniu lekarskim. Dwa tygodnie dostałam w szpitalu po zabiegu łyżeczkowania a potem miesiąc od psychiatry. Dziś okazało się że jestem w 2 tyg ciąży. Czy może od razu dac pracodawcy zwolnienie i będę miała wyplacane pieniądze do końca ciąży. To wychodzi na to że będę na Zwolnieniu 10.5 miesiąca. Czy lepiej zrobić dzień przerwy między zwolnieniami ? Żeby był liczony nowy okres ?

reklama
Rozwiązanie
Chyba jest coś w tym co pisze @jasani. Na portalu infor znalazłam:
"Jeśli niezdolność do pracy została spowodowana gruźlicą (kod „D” w ZUS ZLA) albo przypada na okres ciąży (kod „B” w ZUS ZLA) i wystąpi bezpośrednio po niezdolności do pracy spowodowanej innymi przyczynami, wówczas nie powstaje prawo do nowego okresu zasiłkowego. Okresy tych nieprzerwanych niezdolności do pracy zlicza się do jednego okresu zasiłkowego. Wówczas zasiłek chorobowy przysługuje przez łączny okres do 270 dni."
Ja przed zakończeniem 270 dni chorobowego zlozylam wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. Najlepiej to robić 2 miesiące przed zakończeniem. Potrzebny byl dokument uzupełniony przez lekarza, jeden przez Ciebie i jeden przez pracodawcę. Wysłałam do ZUS i po miesiącu dostałam odpowiedź.

reklama
Ja przed zakończeniem 270 dni chorobowego zlozylam wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. Najlepiej to robić 2 miesiące przed zakończeniem. Potrzebny byl dokument uzupełniony przez lekarza, jeden przez Ciebie i jeden przez pracodawcę. Wysłałam do ZUS i po miesiącu dostałam odpowiedź.
Czyli jednak nie można mieć więcej niz 270 dni L4? Ja mam już 40 dni zwolnienia plus później 270 to już będzie przypalowo i trzeba będzie jakieś dokumenty wysyłać ?

Czyli jednak nie można mieć więcej niz 270 dni L4? Ja mam już 40 dni zwolnienia plus później 270 to już będzie przypalowo i trzeba będzie jakieś dokumenty wysyłać ?
Nie można mieć więcej jak 270 dni. Wszystko zależy od tego jaki kod choroby wpisze lekarz na zwolnieniu. Jeżeli bedzie to ta sama jednostka to okres zasiłkowy sumuje się. Tylko nie wiem czemu zakładasz od razu, że całą ciążę spędzisz na zwolnieniu.

Nie można mieć więcej jak 270 dni. Wszystko zależy od tego jaki kod choroby wpisze lekarz na zwolnieniu. Jeżeli bedzie to ta sama jednostka to okres zasiłkowy sumuje się. Tylko nie wiem czemu zakładasz od razu, że całą ciążę spędzisz na zwolnieniu.
Poprzednia ciążę pracowałam i nie udało mi się donosić także teraz zamierzam dbać o siebie i zrobić wszystko żeby urodzić

Tylko nie wiem czemu zakładasz od razu, że całą ciążę spędzisz na zwolnieniu.
Jestem zwolenniczką i propagatorką pracy w ciąży. Autorka jednak jest po poronieniu a praca przy chemii. I na Jej miejscu też bym nie ryzykowała (mimo że sama pracowałam prawie do końca ciąży, było ciężko ale z satysfakcją i przede wszystkim bezpiecznie)

Nie można niestety. Masz trzy opcje, złożyć wniosek o zasiłek, wrócić na jakiś czas do pracy lub złożyć wniosek o wcześniejszy urlop macierzyński. Można przed porodem wykorzystać 6 tygodni.

Hejka, od półtora miesiąca jestem na zwoleniu lekarskim. Dwa tygodnie dostałam w szpitalu po zabiegu łyżeczkowania a potem miesiąc od psychiatry. Dziś okazało się że jestem w 2 tyg ciąży. Czy może od razu dac pracodawcy zwolnienie i będę miała wyplacane pieniądze do końca ciąży. To wychodzi na to że będę na Zwolnieniu 10.5 miesiąca. Czy lepiej zrobić dzień przerwy między zwolnieniami ? Żeby był liczony nowy okres ?

Okres jest liczony od kodu.
Możesz iść spokojnie na zwolnienie teraz,
Możesz się dogadać z pracodawca na np. Dzień urlopu (to się liczy jako praca).

Tak czytam te Wasze wpisy i się zastanawiam czy dobrze Was rozumiem...
Moim zdaniem autorka postu nie dostanie absolutnie żadnego zasiłku rehabilitacyjnego , bo jaka jednostka chorobowa miałaby na nim być? Z powodu ciąży nikt nie dostanie zasiłku rehabilitacyjnego.
Ja z powodu choroby byłam na maxymalnyn zasiłku rehabilitacyjnym,ale do tego niezbędna jest cała dokumentacja medyczna dot. Danej jednostki chorobowej i stawienie się na komisji w ZUS,która po wywiadzie/badaniu wydaje decyzję.
Ja byłam trzy razy na takiej komisji.

reklama
Tak czytam te Wasze wpisy i się zastanawiam czy dobrze Was rozumiem...
Moim zdaniem autorka postu nie dostanie absolutnie żadnego zasiłku rehabilitacyjnego , bo jaka jednostka chorobowa miałaby na nim być? Z powodu ciąży nikt nie dostanie zasiłku rehabilitacyjnego.
Ja z powodu choroby byłam na maxymalnyn zasiłku rehabilitacyjnym,ale do tego niezbędna jest cała dokumentacja medyczna dot. Danej jednostki chorobowej i stawienie się na komisji w ZUS,która po wywiadzie/badaniu wydaje decyzję.
Ja byłam trzy razy na takiej komisji.
Zwolnienia lekarskiego też nikt nie dostanie z powodu ciąży. Musi być jakiś powód. Poronienie zagrażające na przykład.

Do góry