reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zasilek na l4 ciazowym.

Maggi8504

Zaciekawiona BB
Miasto
Mragowo
Jestem na l4 ciążowym płatnym przez pracodawcę, z tego co wiem zwolnienie jest płatne 100%. Nie rozumiem czemu z każdym miesiącem moja wypłata jest mniejsza . Rozumiem że zwolnienie jest wyliczanie ze średniej z 12 miesięcy poprzedzających ciążę. A więc powiedzmy że średnia wyniosła 2160, to raczej powinnam dostawać ta kwotę do końca ciazy? Czy jak to jest? Z każdym miesiącem moja wypłaty są inne,, mniejsze? Któraś miała taką sytuację?
[GROUP=][/GROUP]

reklama
Jestem na l4 ciążowym płatnym przez pracodawcę, z tego co wiem zwolnienie jest płatne 100%. Nie rozumiem czemu z każdym miesiącem moja wypłata jest mniejsza . Rozumiem że zwolnienie jest wyliczanie ze średniej z 12 miesięcy poprzedzających ciążę. A więc powiedzmy że średnia wyniosła 2160, to raczej powinnam dostawać ta kwotę do końca ciazy? Czy jak to jest? Z każdym miesiącem moja wypłaty są inne,, mniejsze? Któraś miała taką sytuację?
[GROUP=][/GROUP]
jak bardzo się różnią te kwoty? Zasiłek jest obliczany w zależności od tego ile w danym miesiącu jest dni roboczych, więc mogą się o dwie-trzy dniówki różnić w zależności od miesiąca.

jak bardzo się różnią te kwoty? Zasiłek jest obliczany w zależności od tego ile w danym miesiącu jest dni roboczych, więc mogą się o dwie-trzy dniówki różnić w zależności od miesiąca.
Tego nie brałam pod uwagę, kwota między sierpniem A wrzesniem rozni się o około 100 zł . We wrześniu dostałam mniej o prawie 100we

[GROUP=][/GROUP]
pracodawca płaci tylko pierwszy miesiąc, resztę płaci ZUS

[GROUP=][/GROUP]
Średnia Twojego zasiłku wyliczana jest z 12 miesięcy ostatnich miesięcy („ostatnie 12 miesięcy” bierze się te, które poprzedzi e są 3 pełnymi miesiącami bez zwolnień lekarskich - czyli jeśli poszłaś na L4 ciążowe w lipcu, to pracodawca sprawdza czy w czerwcu, maju i kwietniu nie byłaś na L4 - jeśli nie, to Twoje wynagrodzenia z lipca 2019 do czerwca 2020 są brane do wyliczenia średniego wynagrodzenia chorobowego/zasiłku chorobowego). Następnie ta kwota jest dzielona na 30 - i wychodzi Twoja dniówka wynagrodzenia/zasiłku chorobowego. Wypłata, która teraz dostajesz jest zależna od liczby dni kalendarzowych w danym miesiacu - sierpień ma 31 dni*Twoja dniówka, wrzesień 30 dni*Twoja dniówka, dlatego wypłata we wrześniu jest niższa. Najgorzej będzie w lutym, wiec się nie zdziw.

reklama
Tak jak wyjaśniły Dziewczyny, kwota zasiłku zmienia się wraz z ilością dni w danym miesiącu. Podobnie jest później z macierzyńskim.

reklama
Do góry