reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zasilek na l4 ciazowym.

Maggi8504

Zaciekawiona BB
Miasto
Mragowo
Jestem na l4 ciążowym płatnym przez pracodawcę, z tego co wiem zwolnienie jest płatne 100%. Nie rozumiem czemu z każdym miesiącem moja wypłata jest mniejsza . Rozumiem że zwolnienie jest wyliczanie ze średniej z 12 miesięcy poprzedzających ciążę. A więc powiedzmy że średnia wyniosła 2160, to raczej powinnam dostawać ta kwotę do końca ciazy? Czy jak to jest? Z każdym miesiącem moja wypłaty są inne,, mniejsze? Któraś miała taką sytuację?
[GROUP=][/GROUP]

reklama
Jestem na l4 ciążowym płatnym przez pracodawcę, z tego co wiem zwolnienie jest płatne 100%. Nie rozumiem czemu z każdym miesiącem moja wypłata jest mniejsza . Rozumiem że zwolnienie jest wyliczanie ze średniej z 12 miesięcy poprzedzających ciążę. A więc powiedzmy że średnia wyniosła 2160, to raczej powinnam dostawać ta kwotę do końca ciazy? Czy jak to jest? Z każdym miesiącem moja wypłaty są inne,, mniejsze? Któraś miała taką sytuację?
[GROUP=][/GROUP]
jak bardzo się różnią te kwoty? Zasiłek jest obliczany w zależności od tego ile w danym miesiącu jest dni roboczych, więc mogą się o dwie-trzy dniówki różnić w zależności od miesiąca.

jak bardzo się różnią te kwoty? Zasiłek jest obliczany w zależności od tego ile w danym miesiącu jest dni roboczych, więc mogą się o dwie-trzy dniówki różnić w zależności od miesiąca.
Tego nie brałam pod uwagę, kwota między sierpniem A wrzesniem rozni się o około 100 zł . We wrześniu dostałam mniej o prawie 100we

[GROUP=][/GROUP]
pracodawca płaci tylko pierwszy miesiąc, resztę płaci ZUS

[GROUP=][/GROUP]
Średnia Twojego zasiłku wyliczana jest z 12 miesięcy ostatnich miesięcy („ostatnie 12 miesięcy” bierze się te, które poprzedzi e są 3 pełnymi miesiącami bez zwolnień lekarskich - czyli jeśli poszłaś na L4 ciążowe w lipcu, to pracodawca sprawdza czy w czerwcu, maju i kwietniu nie byłaś na L4 - jeśli nie, to Twoje wynagrodzenia z lipca 2019 do czerwca 2020 są brane do wyliczenia średniego wynagrodzenia chorobowego/zasiłku chorobowego). Następnie ta kwota jest dzielona na 30 - i wychodzi Twoja dniówka wynagrodzenia/zasiłku chorobowego. Wypłata, która teraz dostajesz jest zależna od liczby dni kalendarzowych w danym miesiacu - sierpień ma 31 dni*Twoja dniówka, wrzesień 30 dni*Twoja dniówka, dlatego wypłata we wrześniu jest niższa. Najgorzej będzie w lutym, wiec się nie zdziw.

reklama
Tak jak wyjaśniły Dziewczyny, kwota zasiłku zmienia się wraz z ilością dni w danym miesiącu. Podobnie jest później z macierzyńskim.

reklama
Do góry